Türkiye'de doların kaynağı bulunamadı!
Merkez Bankası Ağustos ayı cari denge rakamlarını açıkladı. Buna göre kaynağı belirsiz para girişini ifade eden net hata noksan payı 2 milyar 865 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu kalem Temmuz ayında da 4.8 milyar dolarla rekor kırmıştı.Merkez Bakası ca

Merkez Bankası Ağustos ayı cari denge rakamlarını açıkladı. Buna göre kaynağı belirsiz para girişini ifade eden net hata noksan payı 2 milyar 865 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu kalem Temmuz ayında da 4.8 milyar dolarla rekor kırmıştı.
Merkez Bakası cari işlemler açığı rakamlarını açıkladı. Cari işlemler açığı Ağustos ayında 2 milyar dolar oldu. Cari açık bu rakamla birlikte Ocak-Ağustos döneminde 44.3 milyar dolara yükseldi.
3 MİLYARA YAKIN NET HATA NOKSAN
KAYNAĞI BELLİ DEĞİL
Net hata noksan kalemi herhangi bir yere yazılamayan kaynağı belirsiz dövizhareketlerini temsil ediyor. Ekonomistler bu kalemde yastık aldı dövizlerin piyasaya girmesi, hesaplanamayan turizm gelirleri, altındaki değerleme farkı ve bavul ticaretinin etkili olabileceğini söylüyor. Son dönemlerde Suriyeli mültecilerin TL alması da bazı ekonomistler tarafından faktörler arasında gösteriliyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 4.8 milyar dolarlık rekor ‘net hata ve noksan’ için şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bu durum adı üzerinde bir “net hata ve noksan”. Bazen turizm gelirlerinin çok iyi hesaplanamamasından kaynaklanabilir. Bir diğer önemli kaynak şu olabilir bizim vatandaş her zaman yastık altında döviz bulundurur ve şartlar ağırlaşınca o döviz piyasaya gelir. Yastık altından da para girdiğinde sisteme para girmiş olur illa Suriye’den gelmiş olması gerekmiyor. Suriye’den de gelebilir bilemiyorum.”