Türkiye'de doların kaynağı bulunamadı!

Merkez Bankası Ağustos ayı cari denge rakamlarını açıkladı. Buna göre kaynağı belirsiz para girişini ifade eden net hata noksan payı 2 milyar 865 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu kalem Temmuz ayında da 4.8 milyar dolarla rekor kırmıştı.Merkez Bakası ca

Türkiye'de doların kaynağı bulunamadı!

Merkez Bankası Ağustos ayı cari denge rakamlarını açıkladı. Buna göre kaynağı belirsiz para girişini ifade eden net hata noksan payı 2 milyar 865 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu kalem Temmuz ayında da 4.8 milyar dolarla rekor kırmıştı.

Merkez Bakası cari işlemler açığı rakamlarını açıkladı. Cari işlemler açığı Ağustos ayında 2 milyar dolar oldu. Cari açık bu rakamla birlikte Ocak-Ağustos döneminde 44.3 milyar dolara yükseldi.

3 MİLYARA YAKIN NET HATA NOKSAN

Öte yandan Temmuz'da 4.8 milyar dolarla rekor kıran net hata ve noksan payı Ağustos ayında da çok yüksek çıktı. Türkiye'ye Ağustos ayında bu kalemden tam  2 milyar 865 milyon dolar giriş gerçekleşti. Ocak-Ağustos'ı kapsayan 8 aylık dönemdeki net hata noksan payı ise 3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamda özellikle Temmuz ve Ağustos ayının net hata noksan seviyeleri etkili oldu.

KAYNAĞI BELLİ DEĞİL

Net hata noksan kalemi herhangi bir yere yazılamayan kaynağı belirsiz dövizhareketlerini temsil ediyor. Ekonomistler bu kalemde yastık aldı dövizlerin piyasaya girmesi, hesaplanamayan turizm gelirleri, altındaki değerleme farkı ve bavul ticaretinin etkili olabileceğini söylüyor. Son dönemlerde Suriyeli mültecilerin TL alması da bazı ekonomistler tarafından faktörler arasında gösteriliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 4.8 milyar dolarlık rekor ‘net hata ve noksan’ için şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu durum adı üzerinde bir “net hata ve noksan”. Bazen turizm gelirlerinin çok iyi hesaplanamamasından kaynaklanabilir. Bir diğer önemli kaynak şu olabilir bizim vatandaş her zaman yastık altında döviz bulundurur ve şartlar ağırlaşınca o döviz piyasaya gelir. Yastık altından da para girdiğinde sisteme para girmiş olur illa Suriye’den gelmiş olması gerekmiyor. Suriye’den de gelebilir bilemiyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi