Türkiye ücret artışında da Avrupa lideri

16 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdüren Türkiye'de rakamlar çalışanlara da yansıdı. Son çeyrekte yüzde 4.4'lük büyümeyle Avrupa lideri olan Türkiye şimdi de yüzde 8'lik ücret artışıyla lider.Uluslararası yönetim danışmanlığı firması Hay Group'un ücret

Türkiye ücret artışında da Avrupa lideri

16 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdüren Türkiye'de rakamlar çalışanlara da yansıdı. Son çeyrekte yüzde 4.4'lük büyümeyle Avrupa lideri olan Türkiye şimdi de yüzde 8'lik ücret artışıyla lider.

Uluslararası yönetim danışmanlığı firması Hay Group'un ücret artış beklentisi verileri, global ve Türkiye bazında beklenen ücret artış farklılıklarını ortaya koydu. Buna göre Türkiye ekonomisindeki istikrar çalışan maaşlarına da yansıyor. Dünya genelinde ücret artışlarındaki düşüşü gözler önüne seren araştırmada, Türkiye çalışan maaşlarına yapılan yüzde 8 zamla Avrupa lideri.

DÜNYA ORTALAMASI YÜZDE 5.2

71 ülkede, 22 bin şirketin ücret artış beklentileri baz alarak hazırlanan ve 15 milyon çalışanı içeren araştırmaya göre 2014'te ücretlerin dünya genelinde ortalama yüzde 5.2 oranında artması bekleniyor. Bu oran, 2013 için yapılan ücret artış tahminlerinin yüzde 0.3 altında kalıyor. Araştırmaya göre Avrupa'daki ücret artışları da dünya ortalamasının çok altında olacak. İngiltere ve Fransa'da 2014'te yüzde 2.5'luk bir artış bekleniyor. Hay Group Kıdemli Danışmanı Umut Günal, bunun 2014'te beklenen yüzde 2.7'lik enflasyon oranının altında kalacağını belirtti. Almanya'da yüzde 3 oranında artış yapılacağını ifade eden Günal, "Bu rakam geçen yılla aynı kaldı" dedi.

UKRAYNA VE RUSYA TAKİPTE

Venezuela yüzde 27, Arjantin ise yüzde 24.3 ile dünya genelinde çalışanlarına en yüksek zam yapacak iki ülke. Günal, "Bu ülkeler ücret artışında lider konumda olsa da Venezuela'da yüzde 36.4, Arjantin'de de yüzde 25.7'lik beklenen enflasyon, maaşları eritecek ve çalışanlar reel gelirlerinde gözle görülür bir düşüş hissedecek" dedi. Asya'da beklenen ücret artışının da geçen yıla göre yüzde 0.2 düşeceğini belirten Günal, ortalamanın yüzde 7 olduğunu ifade etti. Türkiye'deki ücret artışlarını yüzde 7.9 ile Ukrayna ve yüzde 7.8 ile Rusya'nın takip ettiğini kaydeden Günal şunları söyledi: "2011 yıl sonu enflasyonunun beklentinin üzerinde yüzde 10.45 olarak açıklanmasının ardından şirketlerin yalnızca yüzde 40'ı bütçelerinde revizyona gittiklerini belirtti ve ortalama ücret artışları yüzde 9 olarak gerçekleşti. Şirketler genel olarak bütçelerinde değişikliğe gitmedi ve bir sonraki yılı izleyerek karar verdi. 2013'e geldiğimizde şirketler hem bu etkiye hem de enflasyonu dikkate alarak piyasa hareketini takip etti. Bu da enflasyonun üzerinde bir ücret artışını beraberinde getirdi."

LASTİK SEKTÖRÜ ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Türkiye'de ücret artışlarında lider yüzde 8.9'luk oranla lastik sektörü. Bunu 8.8 ile elektrik-elektronik takip ederken, Türkiye genelinin altında artış beklenen sektör yüzde 7 ile ilaç olacak. Son yıllarda en çok büyüyen sektörler arasında olan E-ticarette de beklenti, yüzde 7.3 ile Türkiye genelinin altında kalıyor. Bankacılık ve otomotiv ana sanayi, 7.8 ile genelin yüzde 0.2 altında kalırken teknoloji, yazılım, sigorta, kimya, perakende gibi sektörlerde beklenti, Türkiye geneline paralel ilerliyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi