Türkiye-Rusya ticari gerilimi

Edinilen bilgilere göre şu sıralar Rusya'dan gelen tüm Rus malları Türkiye gümrüğünde kırmız hatta alınıyor ve tek tek inceleniyor... Gümrük süreçlerinde sır, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç farklı kontrol yapılıyor. Yeşil 'kontrolsüz geçiş', sarı 'döküma

Türkiye-Rusya ticari gerilimi
Edinilen bilgilere göre şu sıralar Rusya'dan gelen tüm Rus malları Türkiye gümrüğünde kırmız hatta alınıyor ve tek tek inceleniyor...

Gümrük süreçlerinde sır, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç farklı kontrol yapılıyor. Yeşil 'kontrolsüz geçiş', sarı 'döküman kontrolü' anlamına gelirken, kırmızı hat kontrolü ise fiziki kontrolü içeriyor.

BİZ DE ONLAR GİBİ YAPACAĞIZ

Öte yandan Çin'deki temaslarını sürdüren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'den de benzer bir açıklama geldi. Tüzmen, Rusya'nın Türk ürünlerinin içinde bulunduğu TIR'ları gümrük kapılarında bekletmesiyle başlayan gerginlik sonrasında, Türkiye'nin de Rus ürünlerini bugünden itibaren kırmızı hatta aldığını açıkladı.

Tüzmen, şöyle konuştu:

"Rusya ile yaşanan sıkıntı sürüyor. Bu ülke ile 38 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyoruz. Geçen yıl 27 milyar dolardı. Türk ihraç ürünlerine yapılan nedenini anlamadığımız engellemelerin karşılığını vermek zorunda kaldık ve istemeye istemeye önlem aldık. Mütekabiliyet esasına göre davranıyoruz. Rusya'dan gelen malları kırmızı hatta alıyoruz, biz de onlar gibi muamele edeceğiz."

AKŞAMA KADAR KALKABİLİR

Öte yandan UND İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya, Cnn Türk'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın bu akşama kadar gümrük engellerini kaldırmasını beklediklerini söyledi.

TÜZMEN İŞARETİ VERMİŞTİ

Rusya'nın Türk mallarına karşı uyguladığı engellemenin ardından Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, misillemenin işaretini geçen hafta vermişti. Tüzmen, 1 Eylül pazartesi gününden itibaren Türkiye olarak Rusya'ya karşı tedbir paketinin uygulamaya konulacağını açıklamış ve Rusya'nın gümrük kapılarında Türk TIR'larını herhangi bir neden olmaksızın başka ülkelere yapılmayan bir şekilde engellediğini belirtmişti.

Tüzmen, “Bu tip uygulamalarla karşılaşıldığı için biz de kendi tedbirler paketimizi uygulamaya koyuyoruz, pazartesi gününden itibaren bunları göreceksiniz” diye konuşmuştu.


HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler