Türkiye- Makedonya ilişkileri

Korneti, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO), Trabzonlu iş adamlarının katıldığı ve Makedonya'daki yatırım olanaklarının anlatıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Makedonya ile Türkiye arasında tarihsel süreçte oluşan iyi ilişkilerin önemli olduğunu

Türkiye- Makedonya ilişkileri

Korneti, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO), Trabzonlu iş adamlarının katıldığı ve Makedonya'daki yatırım olanaklarının anlatıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Makedonya ile Türkiye arasında tarihsel süreçte oluşan iyi ilişkilerin önemli olduğunu ancak dünyadaki son ekonomik gelişmeler göz önünde tutulduğunda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de geliştirilmesinin önem taşıdığını söyledi.

Eski Yugoslavya'dan 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Makedonya ile Türkiye'nin iki dost ülke olduğunu ifade eden Korneti, ''Tarihsel ve kültürel olarak büyük bir bağ var aramızda. Özellikle Makedonya ve Balkanlar'daki Türkler bu bağı kurmuşlar ve geliştirmişlerdir. Türkiye, bizi tanıyan ilk ülkeler arasında yer aldı. Politik, siyasi ve kültürel ilişkilerimiz en üst seviyededir. Bunun ekonomik ilişkilere de yansımasını istiyoruz'' diye konuştu.

Amaçlarının, şu anda istedikleri seviyede olmayan Makedonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri, istenen iyi seviyelere getirmek olduğunu dile getiren Korneti, ''Belki nüfus olarak küçüğüz ama şu anda son politik durumlardan sonra hükümetimiz ülkeye yatırımı ön planda tutan yönde adımlar atıyor. Hükümetimiz, kurumlarıyla, yatırım araçları ve yatırım ajanslarıyla, promosyonlarla çok büyük atılım yapmaktadır'' dedi.

Korneti, yabancı yatırımlar ajansı kurduklarını ve bu konuda Türk iş adamlarına da ulaşmak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Avantajlı konumlarımız arasında çok iyi olan altyapımız, rekabetçi iş gücümüz, dostane ilişkileri önemseyen yönetimimiz sayılabilir. Ülkemizdeki yatırım imkanlarına, hedef sektörlere bakıldığında ise bunları yan sanayi ile otomotiv, iletişim ve bilişim teknolojileri, tıbbi cihazlar ve eczacılık, ziraat ve gıda işletmeciliği, enerji, inşaat ve emlak, tekstil ile turizm olarak sayabiliriz.''

Makedonya ile Türkiye arasında özellikle turizm konusunda işbirliği yapılabileceğini ifade eden Korneti, ''Makedonyalılar, Türkiye için çok iyi ziyaretçilerdir. Başta İstanbul olmak üzere ülkeye geliyorlar. Ancak geçen yıl Makedonya'ya Türkiye'den giden turist sayısı çok değildi. Bunu artırmalıyız. Makedonya, Antik Yunan, Bizans ve Osmanlı izlerini taşıyan bir ülke. Atatürk de Makedonya'dan bu topraklara gelmiştir. Onun adına askeri müze, okullar bulunmaktadır ülkemizde'' diye konuştu.

Korneti, Trabzon'da yakın tarihte fahri konsolosluk oluşturduklarını, bu durumun Trabzon ile ekonomik ilişkileri geliştirmek için önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi.

-TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG İCRA KURULU BAŞKANI ŞENER-

Toplantıya katılan TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ise havaalanları konusunda uzmanlaşan TAV'ın Makedonya'da 220 milyon avroluk yatırım yapacağını belirterek, ''Makedonya, insan kaynakları açısından çok iyi durumda. Kısa bir süre içerisinde AB'ye girecekler ama şimdiden AB ülkelerine gümrüksüz ihracatta bulunabiliyorlar. Bu nedenle yatırım açısından çok rahat bir ülke'' dedi.

Halkın Türkçe konuşabildiğini, bunun büyük bir avantaj oluşturduğunu anlatan Şener, ''Kültür ve gelenek bizimkiyle örtüşüyor. Hükümet üyeleri ve bürokratlar da çok kültürlü ve çok iyi eğitilmişler'' dedi.

Konuşmaların ardından Makedonya Yabancı Yatırımlar Ajansı yetkilisi, toplantıya katılan iş adamlarına ülkesiyle ilgili genel ve ekonomik bilgiler verdi.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler