Türkiye ihracı yapsın

 Ayküz, "SPK kira sertifikasını yeniliyor. Değişik türde sertifikalar da devreye girecek" dedi. Sermaye Piyasası Kurulu, Hazine'nin ardından Türk özel sektör şirketlerinin de kira sertifikası ihracı gerçekleştirmesi için çalışmalarını hızlandırdı.Türkiye

Türkiye ihracı yapsın

 

Ayküz, "SPK kira sertifikasını yeniliyor. Değişik türde sertifikalar da devreye girecek" dedi.
 
Sermaye Piyasası Kurulu, Hazine'nin ardından Türk özel sektör şirketlerinin de kira sertifikası ihracı gerçekleştirmesi için çalışmalarını hızlandırdı.Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, kira sertifikası ihracına özel sektörün yeni yeni girdiğini söyledi.
 
Piyasa canlanacak
 
Sistemin yeni olması nedeniyle bu alanda çok büyük hacimler beklenmemesi gerektiğini kaydeden Akyüz, Türkiye'nin güçlü şirketlerinin bu alana yönelmesini beklediklerini kaydetti. Akyüz, "SPK, kira sertifikası tebliğini yeniliyor. Bu alanda değişik sertifika türleri de devreye girecek. Önümüzdeki yılarda bu piyasada çok hızlı bir canlanma yaşanacak" dedi.
 
Osman Akyüz, Hazine'nin geçtiğimiz şubat ayında 1.5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracı gerçekleştirdiğini, ağustos ayında da 2 milyar dolarlık ihraç yapabileceğini bildirdi.
 
Kantarın topuzu kaçtı
 
Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya verdiği 1.1 milyar liralık cezayı da değerlendiren Akyüz, cezaların çok yüksek olduğunu söyledi. Akyüz, "Böylece caydırıcılık olmaz. Rekabet Kurulu'nun görevi caydırıcılıkla birlikte eğitici olmaktır" diye konuştu. Bankalar arasında kıyasıya bir rekabet yaşandığını hatırlatan Akyüz şöyle devam etti:
"Rekabet Kurulu haksızlık bir uygulama görmüş olabilir. Çok ağır cezalar yerine, bunu düzeltmeye yönelik adımlar atabilirdi. Bence cezalar esas amacından saptı. Kantarın topuzu kaçtı. Yüksek cezalar bankaların mali yapılarını etkileyecek düzeyde. Taktir kurumun ancak sanki amacını aştı gibi."
 
Şartlar oluşursa birleşiriz
 
Osman Ayküz, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) birleşip birleşmeyeceği konusuna da değindi. İki birliği uyum içinde çalıştığını aktaran Akyüz, "Birlikler birleşse de birleşmese de olur. İlle de bu olacak diye bir durum yok. Önceliğimiz işbirliği. Süreç içinde gerekir ve şartlar oluşursa iki birlik birleşebilir. Bunu kendi aramızda da konuşuyoruz. Şu an için bir problem yok" diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi