Türkiye ekonomisi büyüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,5 büyüdüğünü açıkladı. 9 aylık dönemde ise büyüme yüzde 8,9 olarak hesaplandı.Buna göre, üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH tahmininde, 2010 yılı üçüncü üç aylık dönemin

Türkiye ekonomisi büyüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,5 büyüdüğünü açıkladı. 9 aylık dönemde ise büyüme yüzde 8,9 olarak hesaplandı.

Buna göre, üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH tahmininde, 2010 yılı üçüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre gayri safi yurtiçi hasıla, cari fiyatlarla yüzde 13,6 artarak 298 milyar 89 milyon lira (197 milyar 113 milyon dolar) oldu.

Büyüme hızı, 9 aylık dönemde ise sabit fiyatlarla yüzde 8,9 oldu. Bu yıl 9 ayda gayri safi yurtiçi hasıla cari fiyatlarla 808 milyar 192 milyon liraya (531 milyar 979 milyon dolar) çıktı.

Öte yandan, takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH, 2010 yılı üçüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4'lük artış gösterdi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri de bir önceki döneme göre yüzde 1,1 arttı.

ÇAĞLAYAN: BEKLENTİM YÜZDE 7 CİVARINDAYDI

TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "3. çeyrek büyüme beklentim yüzde 7 civarındaydı" dedi. Beklentilerin altında gelen büyüme rakamlarının yıl sonu beklentilerini etkilemeyeceğini söyleyen Çağlayan, son çeyrekte ise yüzde 4-5 civarında bir büyüme rakamı geleceğini öngördü.

TÜRKİYE İLK İKİ ÇEYREKTE ÇİFT HANELİ BÜYÜMÜŞTÜ

Türkiye ilk çeyrekte yüzde 11.7 büyüyerek G-20 ülkeleri içerisinde Çin'in ardından en hızlı büyüyen ikinci ülke olmuştu. 2'inci çeyrekte ise büyüme oranları yine çift hanede kalarak yüzde 10.2 olarak açıklanmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi