Türkiye Afganistan'da petrol arayacak

Yıldız, "Afganistan'da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı olarak geçtiğimiz hafta iyi bir anlaşma yaptık. Ortaklarımızla beraber 150 milyon dolarlık iki tane blokta petrol aramayla alakalı anlaşmayı imzaladık.  Afganistan hükümetiyle de bu anlaşma onayla

Türkiye Afganistan'da petrol arayacak

Yıldız, "Afganistan'da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı olarak geçtiğimiz hafta iyi bir anlaşma yaptık. Ortaklarımızla beraber 150 milyon dolarlık iki tane blokta petrol aramayla alakalı anlaşmayı imzaladık.  Afganistan hükümetiyle de bu anlaşma onaylandı" dedi.

Bayramlaşma programlarına katılmak için Kayseri'ye gelen Bakan Yıldız, Kayseri Valiliği tarafından İl Özel İdaresi Sergi Salonunda düzenlenen program öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kısa bir süre önce Afganistan ile önemli bir petrol anlaşmasına imza atıldığını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Afganistan'da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) olarak geçtiğimiz hafta iyi bir anlaşma yaptık. Ortaklarımızla beraber 150 milyon dolarlık iki tane blokta petrol aramayla alakalı anlaşmayı imzaladık. Afganistan hükümetiyle de bu anlaşma onaylandı. Afganistan'da siyasi istikrarın sürdürülebilir olması için yeraltı kaynaklarının mutlaka harekete geçmesi lazım. Bizim bu yaptığımız işlem yalnızca Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın arama faaliyeti değildir. Afganistan'ın normalleşmesi ile alakalı bir süreçtir. İnşallah başarılı olacağımıza inanıyoruz. Çünkü 3 tane ortakla beraber orada çalışmayı başlatıyoruz. Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

Bir gazetecinin enerji tasarrufu için toplu ulaşım araçlarının kullanılması konusundaki düşüncesini sorması üzerine, Bakan Yıldız, toplu taşıma araçlarının tercih edilerek, enerji maliyetlerinin hafifletilebileceğini söyledi.

Vatandaşlardan toplu taşıma araçlarını fazlaca kullanmalarını isteyen Yıldız, şöyle devam etti:

"Sürekli deriz, 'enerji ithalatımız 60 milyar dolar' diye. Bunun 33 ila 35 milyar doları, yani yarısından daha fazlası ulaşım sektöründe ham petrol ve onun ürünleriyle alakalı olan ithalattır. Yani her birimizin kullandığı araçlardır. Bireysel olarak kullanılan araçlar bunda en fazla payı teşkil etmektedir. Kullandığımız doğalgazdan daha fazla petrol ve ürünlerini kullanmaktayız. O yüzden olabildiğince çoklu ve toplu taşıma araçlarıyla bunları kullanmamız lazım."

Enerji maliyetlerinin cari açığı etkilediğini dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üç gün önce Konya-Karaman tarafında programımız vardı. Trenle oraya geçtik. Toplantımızı yaptık sabah 07.00'de. Sordum 'her birimizin taşıma maliyeti ne kadardır' diye. Ben Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a bu vesileyle teşekkür ediyorum. İlgili arkadaşlar 1,5 lira civarında Konya'ya gidiş maliyetimizin olduğunu söyledi. Yani bizim 400 kişilik trenle Konya'ya gidişimiz ancak 4 araçla gidişimize denk. O yüzden inşallah Ankara-İstanbul arası hızlı tren de açıldığında hep beraber o trenleri tercih edeceğiz. İstanbul'a da benzer fiyatlarla gittiğimizi göreceğiz. Belki de uçakları bile bu kadar kullanmayacağız. O açıdan  hem şehirlerimizde hem de şehirler arasında olabildiğince toplu taşıma araçlarıyla gidiyor olmamız bizim cari açıkla alakalı koyacağımız katkı demektir."

Bakan Yıldız, daha sonra il protokol üyeleri ile bayramlaştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler