Trabzon’un hedefi 2061 olmalı!

Trabzon’un başarılı iş adamlarından Erol Tuna ile Trabzon ekonomisini konuştuk.Trabzon’da Turizm ve Otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren iş adamı Erol Tuna Haber61'e Trabzon ekonomisiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.İşte özel röportajımız….Say

Trabzon’un hedefi 2061 olmalı!

Trabzon’un başarılı iş adamlarından Erol Tuna ile Trabzon ekonomisini konuştuk.

Trabzon’da Turizm ve Otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren iş adamı Erol Tuna Haber61'e Trabzon ekonomisiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte özel röportajımız….

Sayın Tuna Trabzon ekonomisini özellikle Büyükşehir olduktan sonra nasıl görüyorsunuz?

Ben Trabzon’un ekonomisini göremiyorum. Önümüzdeki sene iş hayatımdaki 35. yılımı kutlayacağım 20 yaşından bu yana işveren olarak bu şehre bu ülkeye hizmet vermeye çalışıyorum. Burada çok büyük çıkmazlarımız var. Trabzon’da iş adamları ne yapacağını bilmiyorlar. Bu çok mantıklı ve çok normal çünkü onlara ne yapması gerektiğini bildiren kurumlar yol göstermiyor. Ne Valilik ne Ticaret ve Sanayi Odası ne de Belediye. Biz Trabzon’da gelecekte şunu düşünüyoruz, şunu yapmamız lazım, buna odaklanmamız gerekiyor diye bir proje hiç duymadım.

İleriye dönük bir plan ve projeleri varsa da duyuramamışlar çünkü ben bir yatırımcıyım ve kulağıma gelmedi. Hükümetin en çok beğendiğim noktalarından bir tanesi, ortaya bir proje ve zaman koyup, oraya nasıl ne şekilde ulaşırız diye üzerinde durup düşünmesidir. Mesela hükümet, 2023 hedefleri diyor! Benim şehrimin 2023 hedefleri var mı? Ben araştırdım bulamadım. Bizim 2023 hedeflerimizin olması gerekiyor, bu hedeflerin yanında hangi sektörde Trabzon olmalı bu belirlenmeli ki bu Trabzon’da artan göç engellensin ve iş adamları girişimciler burada kalsın.

Bunlar hep bir örnektir. Ben yetkili olsam 2061 hedefi koyarım, yani 1461’de Trabzon neydi 2061’de ne olacak. Ben Trabzon’un böyle bir hedefi olduğunu düşünmüyorum. Dolayısı ile ekonomiye de yön verecek olanlarda bu yöneticilerdir. Israrla alacakları doğru kararları alt birimlerine yansıtacaktır ve bizde yatırımlarımızı yapacağız. Yönlendirme olursa Trabzon ekonomisi daha da canlanır yatırımcıda ne yaptığını bilir.

Trabzon’da bahsedildiği gibi bir Arap Turizm’i var?

Ben turizm yapıyorum, Trabzon’da yapılan bir yatırım görmedim. Biz konuşmuyoruz yapacağız diyoruz ve yapıyoruz. Üstelikte Trabzon’a Hilton gibi bir markayı getirmenin de gururunu yaşıyorum. Bizim beslendiğimiz tarla burası ve biz bütün iyi şeyleri de şehrimize getirip buraya yatırım yapıyoruz. Yine Çağlayan bölgesinde bir otomotiv yatırımı yapıyoruz onu da önümüzdeki sene Eylül’de hizmete açacağız. Biz turizme yatırım yaptık ama Trabzon’a Arap turizmi gelecek diye bir şey bilmiyoruz. Sadece bu mevcut yapıda kar elde etmese bile Trabzon’a hizmet anlamında bizim bunu buraya getirmemiz gerekiyordu, ailecek düşünüp karar verdik ve getirdik. Ama inanın elimde resmi yetkili bir merciden Trabzon’a 2015’te şu kadar turist bekliyoruz ya da önümüzdeki son 5 yıl şu kadar turist ağırlayacağız gibi hiçbir somut belge yok.

Bu kadar hizmeti yaparken beklediğiniz desteği görüyor musunuz?

Şu ana kadar kimse kapımızı çalmadı ve bir ihtiyacımızın olup olmadığını sormadı. Trabzon farkında değil biz aile olarak Trabzon’a özel sektörün yaptığı en büyük yatırımı yapıyoruz. Buna rağmen biz bunu asla yeterli görmüyoruz burada yapacağımız çok daha önemli işlerimiz var keşke bunları ilgilenenler ile konuşup, beraber oturup yapabilsek.

Belki bu çağrınızdan sonra fikirler değişebilir?

Ben TÜSİAD üyesiyim, Trabzon’da, Türkiye’de ilk defa ben üye olmuşumdur. Oraya gidip bakıyoruz, işleyiş nasıl oluyor diye fikir alanlar alıyor ama burada böyle kısır bir döngü içerisindeyiz. Trabzon’dan Türkiye’de adı geçen çok önemli iş adamları var ama şehrimiz için neler yapabiliriz diye hiçbir yetkili kurumdan bir bilgi, bir istişare hiçbir şey yok. Bu bizim değil yetkili kurumların eksiğidir.

İş adamlarının dışarıya yatırım yapıp Trabzon’a yatırım yapmamasını risk olarak mı görüyorlar acaba?

İktisatta bir laf var, ‘Para güvenilir limanlara gider’ diye. Bu çok doğrudur. Ama biz kendi memleket sevdamızı buraya aktarıyoruz. Ocak 15’te Samsun’da büyük bir kamyon tesisi açıyoruz ve göreceksiniz Türkiye’nin en iyi tesislerinden bir tanesi olacak ama Trabzon Çağlayan’da yaptığımız ondan daha da iyi olacak. Bizim insanımız kolektif anlayışı sevmez. Ama kolektif anlayışımız yok diye bu bir zarar olmamalı, bunu kara çevirmeliyiz. Bu insanların tekil anlamda çalışabilecekleri alanları koyalım ortaya ve ondan faydalanalım bu sefer o bize büyük bir güç oluştursun.

Mesela, mücevher sektörü bize çok uygun çünkü Trabzon’da bir şehircilik kültürü var. Bu tarz projeler küçükten başlayıp büyük projeler haline getirilebilir. Brüksel’deki pırlantanın yıllık cirosu 45 milyon dolar. 45 milyon dolarlık ticaret hacmi var orada. Para yani bu başka bir şey değil. Trabzon’u yönetenler hangi alanda olmak istediklerine karar vermeliler. Ben Trabzon’un 2023 ve 2061 hedeflerini ben bekliyorum.

Trabzon’da birçok şey için konuşuluyor ama icraata gelince olmuyor?
 
Benim beklentim, ‘Trabzon şehri olarak hedeflerimiz nedir ve hangi alanlarda varız’ sadece budur. Sanayi mi, Hizmet sektörü mü, Turizm mi, Kuyumculuk mu gibi… Gıda deyip geçiyoruz mesela ama Trabzon’da Gıda sektöründe öncü olabiliriz. Trabzon’da her yıl düzenlenen ve bir yıl etkinliği sürecek bir festival olabilir. Bunun birinci ayağı, gurme tarafına olan katkısıdır. Bütün Restaurantlar bilgilendirecek, turistler buraya çekilecek, ikinci ayağı Üniversitelerde balıklarla alakalı mevcut ve nesli tükenen balıklarla ilgili bilimsel çalışmaların yapıldığı çalıştaylar olmalı, üçüncü ayağı endüstriyel anlamda mevcut balıklardan hangi endüstride neler yapabiliriz gibi bir düşünceyi içeren festival gerçekleşmeli.

Bu festival ile bütün oteller dolacak çünkü balık çekici bir besin dünyanın her yerinden Turistler akın edecek. Bu çok güzel bir proje olabilir ama önemli olan bunun altında var mıyız yok muyuz?  Benim çocuğumun Trabzon’da geleceğinin ne olacağını hatta torunum da buradaki geleceğinin ne olacağını ben sorgulamak istiyorum. Bütün bu soruları cevabını verecek olan yine bizleriz.

Net bir proje yok ve hedef yok bu nedenle bir iş adamı olarak bunu benim sorma hakkım var. Ordu- Giresun Havaalanı’nın terminal binaları çok büyük yapılıyor. Bunun nedenini nedir siz biliyor musunuz? Neden bunun cevabını hiç kimseden alamadım. O bölge bizi çok etkileyecek ve orada bizim bir türlü kestiremediğimiz başka bir şeyler var. Neden o bölgeye bu kadar büyük bir terminal yapılıyor. Bu soruya belki sizin aracılığınız ile bir cevap alabiliriz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi