Trabzonlu ihracatçılar af istiyor!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatçıları bankaların elinde kurtaracak bir sicil affına ihtiyaç olduğunu söyledi.Uluslararası mali krizin özellikle KOBİ’leri büyük oranda etkilediği gibi bu işletmelerimizin yaş

Trabzonlu ihracatçılar af istiyor!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatçıları bankaların elinde kurtaracak bir sicil affına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Uluslararası mali krizin özellikle KOBİ’leri büyük oranda etkilediği gibi bu işletmelerimizin yaşadığı nakit sıkışıklığı nedeniyle bir takım ödeme ve mükellefiyetlerini de gecikmeli olarak yerine getirmelerine sebebiyet verdiğini kaydeden Gürdoğan “Bu durum sadece ülkemizde değil, bütün dünya ülkelerinde yaşanmıştır. Ancak, bu ülkeler krizin olumsuz şartlarından KOBİ ve ihracatçılarını korumak amacıyla hızla mevzuat düzenlemelerine giderek işletmelere devlet adına kefalet sistemi sağlamış ve piyasaların normalleşmeye başlattığı tarih itibariyle mali milat belirleyerek bu tarih öncesine zorunlu olarak uyulması şartı ile sicil affı getirmiştir. Ancak, maalesef ülkemizde bir çok alanda af yasası düzenlemesine, her türlü suçu işleyen suçlular dahi affedilmesine rağmen, 1990 yılından bu yana kapsamlı bir sicil affı çıkarılmamıştır. Bugün ekonomik ortamın olağan bir sonucu olarak 10 yıl önce dahi, çeki bir gün yazılan, kredi kartı ödemesini geciktiren ve senedini vadesinden 1 gün sonra ödeyen, kredi taksidini 1 gün geciktiren işletmelerimiz bankaların kara listesinde bulunmakta ve bu işletmelere hiçbir kredi kullandırılmamaktadır. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bu durum maalesef ülkemizde yaşanmakta, bankalar adeta devlete kafa tutarcasına devletin mevzuat ve kararlarına uymamakta, kendi ülke firmalarını yok etmek için adeta birbirleri ile yarışmaktadır. Oysaki daha bir yıl önce Avrupa Birliği ülkelerinin kendi ülke firmalarını korumak amacıyla bankacılık kesimine yönelik uyguladığı kurallar ortadadır. Bu ülkelerde de Basel kuralları uygulanmaktadır ancak o ülkelerdeki bankalar kendi ülke menfaatlerini her şeyin üstünde tutmaktadır” dedi.

“Bugün KOBİ’lerimiz bankaların bu katı tutumu nedeniyle bitme noktasına gelmiştir” diyen Gürdoğan “İşletmelerin ödemedeki bir günlük gecikme nedeniyle kara listeye alınması hiçbir insaf ve ahlaki değerle izah edilememektedir. Hele hele yabancı menşeli bankalar yanında devlet bankalarımızın da bu uygulama içinde olması bizlerin sabrını bitirme noktasına getirmiştir. Firmalarımız olumsuz sicilden ve bankaların kıskacından korunmak ve temiz sicile kavuşmak amacıyla mantar gibi şirket kurmakta ve bizlerde şu kadar yeni şirket açıldı diye övünmekteyiz. Geçmiş yıllarda hükümetimiz tarafından sicil affı getirilmesine rağmen finans kesimi ve hatta devlet bankalarımız dahi sicil affını uygulamamış hatta Merkez Bankasında tutulan kayıtlar dahi silinmemiştir. Şu anda bütün KOBİ ve ihracatçılar artık bu duruma hükümetimizin kati bir şekilde el atmasını, diğer aflardan öncelikli olarak sicil affının bütün kesimlerin zorunlu olarak uyacağı şekilde çıkarılmasını talep etmektedir. Avrupa ülkelerinin ve finans kesimi şeffaf olan en liberal ülkelerin kendi ülke KOBİ’lerini kurtarmak için Basel ve IMF kurallarını dahi hiçe sayarak çıkarmış olduğu sicil affı örnek alınarak bir an önce ülkemizde de çıkarılması gerekmektedir. Yoksa küçük işletmelerimizin bankaların katı insafına terk edilmesi halinde ülke ekonomimiz bu durumdan büyük yara alacaktır. Bu nedenle yetkililerden talebimiz, bankaların insafına bırakılmadan ve bütün kesimlerin zorunlu olarak uyacağı sicil affını sağlayacak bir düzenlemenin bir an önce yapılmasıdır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler