Trabzon'da kredi kartı pazarı bitirdi

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon’un Ortahisar İlçesinde bulunan Kadınlar Pazarı eski günlerini unuttu. Kentin hemen hemen her köşe başına açılan büyük marketler sadece mahalle bakkallarını değil semt pazarlarını da vurduğu ortaya çıktı. Trabzon’da yaşaya

Trabzon'da kredi kartı pazarı bitirdi

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon’un Ortahisar İlçesinde bulunan Kadınlar Pazarı eski günlerini unuttu. Kentin hemen hemen her köşe başına açılan büyük marketler sadece mahalle bakkallarını değil semt pazarlarını da vurduğu ortaya çıktı. Trabzon’da yaşayan vatandaşların neden marketleri tercih ettiğini Haber61 olarak araştırdık. Kadınlar pazarından esnaflık yapanlara sorduk ve kredi kartı nedeni ile pazarcılığın ölüme terk edildiğini öğrendik.

KREDİ KARTI BİZİ BİTİRDİ

Kadınlar Pazarında 15 yıllık pazarcılık yapan Kemal Altuntaş, pazara gelmeyen vatandaşların kredi kartları nedeni ile gelmediğini ifade ederek gitgide zor duruma düştüklerinin altını çizdi. Altuntaş, “ Ben burada 15 yıllık esnafım ve inanınki en zor günlerimiz son 4 yıldır yaşanıyor. Trabzonlularda buradan neredeyse alış verişi kesmiş durumdalar. Mesela bizde 1 TL maydanozu marketten 2 TL’ye alan vatandaş bizde ucuz olduğunu bildiği halde buraya gelmiyor. Nedeni ise belli markette Kredi Kartı geçerli ondan cırt cırt yapıyor pahalıya yiyeceğini alıyor.”dedi.

 

PAZARDA SEBZE VE MEYVE FİYATLARI  MARKET FİYATLARI

Açı biber 5 TL                                                                    Açı biber 7 TL

Domates 2 TL                                                                   Domates 3 TL

Salata 2 TL                                                                       Salata 2,5 TL

Karnı Bahar 3 TL                                                               Karnı Bahar 5 TL

Patlıcan 4 TL                                                                     Patlıcan 5,5 TL

Havuç 1,5 TL                                                                    Havuç 2 TL

Limon 5 tane 1 TL                                                            Limon 3 tane 1 TL

Portakal 2 TL başlıyor                                                        Portakal 3 TL başlıyor    

Pırasa 1,5 TL                                                                     Pırasa 3,5 TL

TRABZON HAZIRA ALIŞTI

Kadınlar Pazarının 40 yıldır kadın pazarcısı Emine Altay, diyaliz hasta olduğunu söyleyerek pazarın sıkıntılarını anlatmaya başlıyor. Altay’a göre; Trabzon insanı hazırcılığa alıştığını belirtiyor. Altay, “ Burada hastalıktan başka bir şey yok. Ben diyaliz hastasıyım ve buraya her gün gelerek insanlara taze sebze satmaya çalışıyorum. Artık insanlara bir şeyde anlatmak zor oldu. Gelip soruyor vatandaş bu kaç lira diye almadan gidiyor. Anlayacağınız vaziyet umumi durum zor. Milletimiz daha çok hazıra alıştı.”kelimelerine yer verdi.

PAZARDA BAKLAGİLLER FİYATLARI

 Mısır 2 TL

Yarma 6 TL

K. Fasulye 3 TL

Pirinç 3 TL

BALIK SEZONU SONA ERMEK ÜZERE

 

Taze balık dendiğinde akıllara gelen Mehmet Can Örseloğlu ise artık sezon sonu geldiğini 

belirterek ürünlerin fiyatlarının arttığını bu nedenle de Mart ayında alıcı bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Örseloğlu, “ Sezon sonu geldi ve artık balık yavaş yavaş geri çekildi. Nisan 15’de sezonu kapatıyoruz. Bu yıl balık diğer yıllara göre biraz seyrek çıktı. Bu nedenle balıkçı esnafı da zor duruma düştü. Bu aydan sonra kültür balıkçılığına döneceğiz. Balık pazarını bu yıl önceki yıllarda yapılan bilinçsiz avlamalar nedeni zor geçti. Bundan sonraki yıllar umarım bu yıl gibi olmaz. Bu yıl balık et fiyatlarının yarısı kadar durumda bulunuyordu. 1 Kilo Kıyma almaktan sonra bir tane levrek alsa hem daha iyi beslenilir hem de vatandaş doyar. ”şeklinde konuştu.

PAZARDA BALIK FİYATLARI                        PAZARDA ET FİYATLARI

Somon 12 TL                                                   Kuşbaşı 34 TL

Alabalık 4 adet 10 TL                                        Kıyma 32 TL

Mezgit 7 TL’den başlıyor                                   Ciğer 24 TL

Levrek 17 TL                                                   Köfte 27 TL

                                                                       Sucuk 45 TL

ENFLASYON VE DOLARIN YÜKSELMESİ TRABZON PAZARINA NASIL YANSIYOR

Dolardaki son dönemdeki orantısız artış TL karşısında yüzde 9 civarında değer kazandı. Bu durumda Mart ayındaki enflasyon artışının gidişatını körükledi. Durum böyle olunca enflasyon ve dolar artışı Trabzon Kadınlar Pazarına nasıl yansıdı. Moloz mevkii ve Kadınlar pazarında Haber Muhabirimiz Şükrü Üçüncü’nün tuttuğu nabızda Trabzonlunun hazır para ile alım gücü düştü. Trabzonlular ise kredi kartı ile alış verişe rağbet gösteriyor. Bu durumda böyle olunca Pazar esnafı zor durumda.  TÜİK’in verilerine göre; Şubat ayı enflasyonun 26 ürün pazarda pahalandı. Yine aynı rapora göre; aynı ürün Ocak ayında yarı yarıya idi. Hal böyle olunca Mart ayına yansıması daha da pahalanmasına neden oldu. Kısacası Pazarda satışlar durma noktasında.

Haber : Şükrü Üçüncü 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi