Trabzon'da ihracatçı şikayetçi

Rusya Federasyonu'nun Türkiye'nin dış ticareti açısından en öncelik verilmesi gereken ülkelerin başında yer almasına rağmen, maalesef bugüne kadar gereken önemin verilmediğini belirtildi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçıla

Trabzon'da ihracatçı şikayetçi

Rusya Federasyonu'nun Türkiye'nin dış ticareti açısından en öncelik verilmesi gereken ülkelerin başında yer almasına rağmen, maalesef bugüne kadar gereken önemin verilmediğini belirtildi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yıllardır Avrupa Birliği ve diğer ülkelere verilen önemin onda birinin büyük potansiyeller ihtiva eden ve dış ticaret hacmimizde birinci sırada bulunan Rusya Federasyonu'na verilemediğini kaydetti. Gürdoğan, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen dışında bu konuda çaba sarfeden bir yetkili bulunmadığını belirterek “Hemen sınır komşumuz olan ve ortak kültürel ve tüketici alışkanlıkları yönünden büyük benzerlikleri bünyesinde barındıran ve zengin yer üstü ve yer altı potansiyelleri ile enerji kaynakları açısından dünyanın en öncelikli pazarı haline gelecek olan Rusya Federasyonu ile bütün ülkeler ticareti kolaylaştırıcı anlaşmalar tesis edilmesine rağmen, maalesef ülkemiz bu güne kadar bu konuya seyirci kalmış ve bugün için sorunun karşımıza çıkmasına sebebiyet vermiştir. Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen'in ihracatçıların sesi olarak sürekli gündeme taşıdığı Rusya Federasyonu ile Avrupa Birliği'nin yaptığı şekliyle bir anlaşmanın tesis edilmesi, ihracatçılarımızın bu ülkede karşılaştığı sorunların dile getirilmesi hususunun Hükümet tarafından dahi yeterli düzeyde sahiplenilmemesi ihracatçılarımızı üzüntü ve endişeye sevk etmektedir” ifadelerini kullandı.

Rusya Federasyonu'nun ithalatımızda 1., ihracatımızda da 5. sırada bulunduğunu hatırlatan Gürdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Rusya Federasyonu ile bu denli sorunlar yaşanmasına rağmen ticareti geliştirici anlaşmaların ve yaşanan sorunların çözümünü sağlayacak diyalog mekanizmalarının geliştirilmemesi biz ihracatçıların her geçen gün mağduriyetlerine sebebiyet vermekte ve kaynakların heba olmasına neden olmaktadır. Bugün için Rusya Federasyonu ile geçiş belgesi, vize sorunları ve gümrük idarelerinde bekletilme sorunu yaşıyorsak bunun tek nedeni bu diyalog mekanizmasının kurulamaması ve anlaşmaların tesis edilememesinden kaynaklanmaktadır. Şu anda Rusya Federasyonu'nun Avrupa Birliği ve ABD ile yaşadığı gerilimden ülkemiz dış ticareti açısından fırsatlar oluşturulabilecekken hala olaya seyirci kalınması, sıradan bir olaymış gibi önem verilmemesi konunun vahametine varamadığımızı açıkça ortaya koymaktadır. Bu kaos ortamında hükümetimizin konunun önemine vararak Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen'in projesine sahip çıkılması, Rusya Federasyonu'nun Avrupa Birliği ile yaptığı protokol benzeri bir anlaşmanın kısa vadede hayata geçirilmesi gerekmektedir. Uzun vadede ise bölgemize olan coğrafi yakınlık gibi çok önemli bir avantaja sahip olduğumuz Rusya Federasyonu ile ülkemiz arasında gümrük tarifelerinin düşürülmesi ve tarife dışı engellerin ortadan kaldırılmasını sağlayacak serbest ticaret anlaşması türü ikili anlaşmaların bir an önce imzalanması ihracatımızın artmasına büyük katkı sağlayacağı gibi, Rusya Federasyonu'ndan alınan doğalgaz bedelinin bir kısmının malla geri ödenmesini sağlayacak sistemin de devreye konulması veya doğalgaz alımı karşılığında belli bir miktar tarife indirimi sağlanması da ihracatımıza büyük katkı sağlayacaktır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi