Trabzon'da arttı Türkiye'de azaldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Türkiye genelinde açılan şirket sayısında yılın ilk 9 ayında yüzde 11 azalma olduğunu ancak Trabzon’da ise yüzde 20’yi aşan oranlarda bir artış olduğunu söyledi. Trabzon Ticaret ve Sanay

Trabzon'da arttı Türkiye'de azaldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Türkiye genelinde açılan şirket sayısında yılın ilk 9 ayında yüzde 11 azalma olduğunu ancak Trabzon’da ise yüzde 20’yi aşan oranlarda bir artış olduğunu söyledi.
 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekim ayı son meclis toplantısında konuşan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, oda üyesi KOBİ ve işletmelerin kısa adı KOSGEB olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı üyeliklerini güncellemeleri konusunda uyararak, “Önümüzdeki dönem açıklanacak olan KOSGEB kredi desteklerinden bölgemizin azami yararlanmasını sağlayalım” dedi.
KOSGEB kredi faiz destek oranlarından Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi olarak istenilen seviyede yararlanılamadığını belirten Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, bunun en büyük nedeninin işletmelerin hazırlıksız yakalanması olarak gösterdi. Şimdiden KOBİ düzeyindeki işletmeleri uyarıda bulunan Hacısalihoğlu, “Bu defa böyle olmasın. Şimdiden KOSGEB’e kayıtlarımızı yenileyelim. Özellikle kredi faizi desteklerinden bölgemizdeki işletmeleri daha üst seviyede yararlansın. Bölgemize daha fazla kaynak kazandırılmış olur. İşletmelere 35 bin, 50 bin ve70 bin TL arasında kredi kullandırılacak. Bu miktarın faizinin yüzde 70’ oranında KOSGEB tarafından karşılanacak. Yine ihracatçılarımız içinde yaklaşık 200 bin dolar civarında kredi kullandırılacak. Bu desteğe bölgemizin hazır olmalıyız” şeklinde konuştu.
Türkiye genelinde açılan şirket sayısında yılın ilk 9 ayında yüzde11 azalma olduğunu aktaran Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’da ise yüzde 20’yi aşan oranlarda bir artış olduğunu kaydetti. Bu verinin krizden çıkışta ülke geneline göre daha iyimser olunabileceğini ifade eden Hacısalihoğlu “İlk 9 ayda 594 şirket açıldı. Geçen dönem içinde ise 419 işletme açılmıştı. Bu rakamlar ileriye doğru bir ilerleme olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE DE YABANCI ŞİRKET KURULUŞLARINDA ARTIŞ VAR”
Türkiye’de yabancı şirket kuruluşlarında da artış olduğunu sözlerine ekleyen Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, “ ilk 9 ayda bin 789 yabancı şirket açıldı. Almanya’nın dışında, özellikle komşu ülkelerden rağbet oldu. Ülkemizde bu dönemde İranlı 230, Alman 213 Rus 115 ve Azerbaycan’dan 100 firma açıldı. Bu rakamlar da gün geçtikçe de artmaktadır. Bu iki ülkeler ileTürkiye arasında ticari ilişkilerin daha da artacağını göstermektedir. ”dedi.
Değerli TL konusunda açıklamalarda bulunan Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, özellikle döviz kurunun düşük olmasının ülkeye ithalatı artırdığı uyarısında bulunarak, yakın zamanda yüzde 20 oranında ithalatta artış kaydedildiğini söyledi.
Çözümün, ihracatçıyı rahatlamak olduğunu ifade ederek, “Döviz kurunda TL’nin yüzde 10 bir değeri söz konusudur. Bu fark ihracatçıya doğrudan destekleme yapılarak ciddi bir rahatlama yaratılabilir. Kredi faiz, KDV, Vergi, SSK gibi enstrümanlar üzerinden bir destek sağlanmasını öneriyoruz. Ülkenin 2023 hedefinde başarılı olması açısından ihracatçı ve üreticinin desteklenmelidir. ”
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, bilimsel araştırma kurumlarının iş çevreleri üzerinde yürüttüğü anket çalışmalarında alınan sonuçları meclis üyeleri ile paylaştı. Hacısalihoğlu, anlek sonuçları hakkında şunları söyledi:
“Buna göre, işsizliğin yüzde 75 ile ülkenin en temel sorunu olarak ilk sıradaki yerini koruyor. Yüzde 72 ile ekonomi ve yüzde 60 ile terör sorun olarak algılanıyor. Anketlere yansıyan sonuçlarda ayrıca yüzde 37 oranında önümüzdeki altı ay sonunda ülkenin bugünkünden daha kötüye gideceğini, yüzde 30 daha iyi olacağını, yüzde 24 aynı düzeyde kalacağını ve yüzde 8 oranında ise fikrinin olmadığını beyan etmişler.”
TÜFE oranlarına göre son altı aylık dönemde altının yüzde 2.3 oranında değer kazandığını ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, doların yüzde eksi 3.6, yüzde Avroeksi 0.83 ve mevduat faiziyüzde eksi 0.59 oranında değer kaybı yaşadığını aktardı.

“LİBYA PAZARINDA İNŞAAT SEKTÖRÜ HAREKETLİ, İNŞAAT MALZEMESİ PAZARLANABİLİR”
Ekim ayı içinde Libya pazarındaki iş imkanlarını incelediğini ifade eden Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, dışardan bakıldığında kapalı ve sıkıntılı bir Pazar gibi gözükmesine rağmen inşaat sektöründe çok hareketli bir ülke olduğunu kaydetti. Libya pazarında Çin, Güney Kore ve Türkiye’nin bulunduğunu aktaran Hacısalihoğlu “Çin devleti Libya ile karşılıklı anlaşmalar ile petrol karşılığında bu ülkede inşaat sektöründe önemli projeleri tamamlıyor. Bu tür devlet desteleri olmasa da ülkemizden iş adamları Türkiye’yi bu pazarda önemli bir pozisyona taşıdı. Yüksek rekabet gücüne karşı Türk müteahhitleri başarı elde etti” dedi.
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Libya’nın inşaat malzemeleri ihtiyaç duyan bir Pazar olduğuna işaret ederek “sadece Libya olarak bu pazarı görmemeliyiz. Libya’dan ziyade bu bölgede bulunan Tunus, Fas, Nijerya, Cad ve Mısır gibi pazarlarda öne çıkan iş fırsatlarından odamız üyelere yararlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi