Trabzon'a Viyana modeli

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın dışa açılma politikasının yerinde bir hedef olduğunu belirterek Trabzon’u bütün şirketleri ile dış ticaretten daha fazla pay alması için yürütülen ça

Trabzon'a Viyana modeli

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın dışa açılma politikasının yerinde bir hedef olduğunu belirterek Trabzon’u bütün şirketleri ile dış ticaretten daha fazla pay alması için yürütülen çalışmaların önümüzdeki dönemde daha fazla ağırlık verileceğini söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkanı M. Şadan Eren ile geçtiğimiz hafta katıldıkları TOBB’un Avusturya’da düzenlenen programı hakkında bilgilendirmede bulundu. Yıllardan beri Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın dışa açılma politikasının bulunduğunu anımsatan Hacısalihoğlu, dış ülkelere açılmada ve uluslararası alanda yüksek başarılar kazanan Viyana odasının çalışmaları ayrıntılı incelendiğini vurguladı.

Bu başarının rakamlara yansıdığını ifade eden Hacısalihoğlu “Türkiye’de yaklaşık 8 milyar dolar yatırım yaptılar. 17 bin kişi çalışıyor. Bu örnek rakamsal olarak Viyana odasının başarısını göstermektedir. Viyana odasının ekonomi bölümünde 700 kişi çalışıyor. 600 kişisi dış ülkelerde görevlendirilmiş. 70 ülkede 110 merkezde çalışıyorlar. Bu merkezlerdeki çalışanların maaşları odalar tarafından karşılanıyor. Bulundukları dış ülkelerde araştırmalar yapıyorlar. Piyasa fiyatlarını merkeze bildiriyorlar. Envanter tutuyorlar. Yatırım imkanlarından ürünlerin fiyatlarına kadar bulundukları ülkedeki gelişmeleri merkeze aktarıyorlar. Biliyorsunuz benzeri bir çalışmayı bizler de Tebriz Ticaret ve Maden Odası ile gerçekleştirmiştik. Başka çalışmalarımız da oldu. TTSO’nun dışa açılma hedefinin uluslararası bir örneğini görmüş olduk. Bundan sonra da üyelerimizi daha fazla dışa açmaya çalışacağız” dedi.

Avusturya’nın 8 milyon nüfusla 165 milyar dolar ihracat yaptığını, Türkiye nüfusu ile orantılandığında aradaki farkın açıkça görüldüğünü aktaran Hacısalihoğlu, “Viyana odasının 440 bin üyesi var. İhracatçı sayısı 40 bin. Bizim 1 milyon 300 bin üyemiz var. İhracatçı sayımız 48 bin. Bu konuya daha fazla önem vermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi