Trabzon yükselen yıldız oldu

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatta Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın da övgüsünü kazanan Trabzon’un Karadeniz Bölgesi’nin ve Türkiye’nin dış ticarette yükselen yıldızı olduğunu söyledi. 2010 yılında Trabzon’da

Trabzon yükselen yıldız oldu

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatta Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın da övgüsünü kazanan Trabzon’un Karadeniz Bölgesi’nin ve Türkiye’nin dış ticarette yükselen yıldızı olduğunu söyledi.
 

2010 yılında Trabzon’dan gerçekleşen ihracatta yüzde 23 oranında artış yaşandığını kaydeden Gürdoğan, “Yaşanan bu artış oranının ülke ihracatında yaşanan artış oranı olan yüzde 11,3 oranının üzerinde gerçekleşmesi, Trabzon’un Karadeniz Bölgesi’nin dış ticaret merkezi olma misyonunu bir kez daha pekiştirmiştir” dedi.
 

Yaşanan bu yüksek oranlı artışla birlikte Trabzon’un ihracatının ilk kez 1 Milyar Dolar seviyesinin üzerine çıktığını hatırlatan Gürdoğan “2010 yılı ihracatı 1 milyar 9 milyon 669 bin dolar olarak gerçekleşmiş ve Trabzon ilimiz bu performansı ile ülkemizde bir milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 14 il arasında yer almıştır. Ayrıca Trabzon, 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi ihracatında en çok ihracat gerçekleştiren il sıralaması ile birinci sırada yer aldığı gibi 191 adet aktif ihracatçı sayısı ile de bölge içinde birinci sırada yer almakta ve bu performansı ile Karadeniz Bölgesi ihracatının yüzde 35’i Trabzon ilimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Trabzon ili ihracatı belli sektörlerle de ön planda yer almakta olup, bugün ülkemizden gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatının yüzde 20’si, Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatının yüzde 52’si, Türkiye geneli fındık ihracatının yüzde 36’sı Trabzon ilimizden gerçekleştirilmektedir. Her ne kadar Trabzon ilimiz ihracatı tarımsal ürün ağırlıklı olsa dahi son yıllarda sanayi ürünleri ihracatında da artış ve yükseliş trendi sürmektedir. Yükseliş trendinde olan sektörlerden özellikle otomotiv endüstrisinden 2010 yılında yüzde 114 oranında bir artış ile 21 Milyon Dolar tutarında ihracat gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.
 

Trabzon’dan ihracat yapılan ülke sayısında da her geçen yıl artış olduğunu belirten Gürdoğan “2010 yılında Trabzon’dan 100 ülkeye ihracat yapılmıştır. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu birinci sırada yer almakta ve ikinci ve üçüncü sırada da Avrupa ülkeleri bulunmaktadır. Özellikle yakın komşu ülkelere yönelik ihracatta artış trendi yaşanmış ve bu kapsamda da bir önceki yıl global kriz nedeniyle düşüş görülen ülkelere yönelik ihracat tekrar artış trendine girmiştir” şeklinde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler