Trabzon ile Hakkari ayrılıyor

Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakanlığı'nın ortaklaşa çalışması ile yürütülen yeni teşvik paketinin ayrıntıları netleşti. Buna göre, halen uygulanmakta olan ve dört ana bölgeden oluşan teşvik sisteminin ana hatları deği

Trabzon ile Hakkari ayrılıyor

Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakanlığı'nın ortaklaşa çalışması ile yürütülen yeni teşvik paketinin ayrıntıları netleşti. Buna göre, halen uygulanmakta olan ve dört ana bölgeden oluşan teşvik sisteminin ana hatları değişmeyecek. Ancak illerin bölgeleri değişecek.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRLER ARTTI

Ekonomi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, 1., 2., 3. ve 4. bölgeden oluşan dört teşvik bölgesindeki iller, 2001 ve 2002 yılı ekonomik verilerine göre belirlenmişti. Geçen 8 yıllık dönemde illerin gelişmişlik endeksleri de değişti. Birçok ilde kişi başına düşen gelirler de arttı. Bu veriler dikkate alınarak, illerin bölgeleri değişiyor. Yani halen 4. bölgede bulunan bir il, gelişmişlik düzeyine göre 2. ve 3. bölgeye alınacak. 2. bölgedeki iller de 1. bölgeye alınacak. Gelişmişlik düzeyi arttıkça da yatırımcılara verilen teşviklerin tutarı değişiyor.

TRABZON VE HAKKARİ AYRILIYOR

Şu anda en fazla teşvik ağırlıklı olarak, Doğu ve Güneydoğu illerinin bulunduğu 4. bölgeye veriliyor. Ancak Karadeniz Bölgesi'nden de bazı iller bu bölgede bulunuyor. Yetkililer, halen 4. bölgede bulunan Trabzon ile Hakkari'nin aynı gelişmişlik endeksine sahip olmadığını belirterek, yeni teşvik sisteminde Trabzon ile Hakkari'nin aynı bölgede yer almayacağını bildirdiler.

Teşvik paketi ile ilgili yapılan çalışmalarda, teşvik sistemi için dört bölgenin yeterli olmadığı görüşü gündeme getirildi. Bunun üzerine, 5. teşvik bölgesi oluşturuldu. Söz konusu bölgede, terör nedeniyle gelişmişlik düzeyi düşük kalmış illerin alınması planlanıyor.

5. BÖLGEYE SÜPER TEŞVİK

Bu bölgede yer alan illere ise süper teşvikler verilecek. Böylece terörle mücadelenin ekonomik ayağı da yerine getirilmiş olacak. Yetkililer, 5. bölgenin çalışmasının yapıldığını ancak henüz kesin karar verilmediğini bildirdiler. Beşinci bölge ile ilgili son kararın ise Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun vereceği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler