Trabzon, fındık ihracatında ipi göğüsledi

Doğu Karadeniz’de ihracat 2017 yılında düşerken, Türkiye geneli fındık ihracatının yüzde 45’i tek başına Trabzon tarafından gerçekleştirildi.

Trabzon, fındık ihracatında ipi göğüsledi

2017 yılında Trabzon, Rize Artvin illerinden oluşan Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 1 milyar 460 milyon 5 bin 570 dolar tutarında ihracat gerçekleştirilirken, bu ihracatın 1 milyar 195 milyon 903 bin 542 dolarlık kısmı Trabzon, 159 milyon 200 bin 784 dolarlık kısmı Rize, 53 milyon 210 bin 797 dolarlık kısmı Artvin ve 51 milyon 690 bin 446 dolarlık kısmı ise Gümüşhane ilinden gerçekleştirildi. Bölgeden gerçekleşen ihracatta değer olarak bir önceki yıla oranla yüzde 8 oranında bir düşüş yaşandığı belirtilirken, gerçekleşen ihracatta miktar bazında da yüzde 44 oranında düşüş görüldüğü bildirildi. 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon’un toplam ihracatında fındık dışındaki diğer sektörlerin ihracatında artış yaşandığını belirterek, “Bölge illerinden gerçekleşen ihracatta Trabzon ili ihracatında yaşanan yüzde 10,6 oranındaki düşüşün fındık ihracatındaki, fındık ihraç fiyatlarının bir önceki sezona göre daha düşük kalmasından kaynaklanmıştır” dedi. Gürdoğan, “Bunun yanında Trabzon ili 81 il sıralanmasında en fazla ihracat yapan 15.’ci il olma üstünlüğünü 2017 yılında da sürüdürmüş olup, ayrıca Türkiye geneli 81 il çinde 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan iller arasında da yerini korumuştur. Rize ili ihracatında ise yüzde 1,5 oranında küçük oranlı bir düşüş yaşanmış olup, bu düşüşte komşu ülkelere özellikle Gürcistan’a yapılan ihracatta görülen düşüşten kaynaklanmaktadır. Artvin ilimiz ihracatındaki görülen yüzde 4,7 oranındaki düşüşün yine Gürcistan’a yapılan ihracatımızda bir önceki yıla oranla yaşanan düşüşten kaynaklanmaktadır. Gümüşhane ilimiz ihracatında ise yüzde 75 gibi rekor bir düzeyde artış yaşanmış olup, bu artıştaki en büyük neden madencilik ürünleri ihracatçılarımızın kanuni merkezlerini Gümüşhane iline almaları yanında, madencilik ürünleri fiyatlarında dünya piyasalarında 2017 yılında bir önceki yıla oranla yaşanan artışların ihraç fiyatlarına da artış olarak yansımasından kaynaklanmıştır” şeklinde konuştu.


Doğu Karadeniz Bölgesinden gerçekleşen ihracatın 2017 yılında toplam 446 firma tarafından gerçekleştirildiği kaydeden Gürdoğan, “Bölge ihracatının yaklaşık yüzde 80’ini tarım ürünleri (fındık, yaş meyve sebze, çay) ihracatından, yüzde 9’luk kısmı sanayi ürünleri ihracatından ve yüzde 11’lik kısmı da madencilik ürünleri ihracatından oluşmaktadır. Ürün grubu bazında incelendiğinde ise bölgeden gerçekleşen ihracatın yüzde 58’ini fındık ve mamullerinin oluşturduğu görülmektedir. Geçen yıl aynı dönemde gerçekleşen fındık ihracatına göre miktar bazında yüzde 0,6 ve değer bazında yüzde 19,8 oranında bir düşüş yaşanmıştır. Bu kapsamda Trabzon ilinde 117 bin 342 ton karşılığı 831 milyon 937 bin 267 dolar tutarındaki fındık ve mamulleri ihracatı gerçekleşmiş ve toplam Türkiye geneli fındık ihracatının yüzde 45’i tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

Rusya Federasyonu’na yaş meyve sebze ihracatında Trabzon birinci sırada

Toplam ihracat içinde yüzde 19’luk paya sahip olan yaş meyve sebze ihracatının ise ihraç edilen ürün sıralamasında 2. sırada yer aldığını vurgulayan Gürdoğan, “2017 yılında bölgeden gerçekleşen toplam yaş meyve sebze ihracatında; bir önceki yıla oranla miktar bazında yüzde 17 değer bazında ise yüzde 31 oranında bir artış yaşanarak yaşanarak, 500 bin 338 ton karşılığı 287 milyon 422 bin 822 dolar tutarında ihraç gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında Rusya Federasyonu’na yaş meyve sebze ihracatında Trabzon ili 1. sırada bulunmakta olup, bu kapsamda da Rusya Federasyonu’na yapılan toplam yaş meyve sebze ihracatının yüzde 29’ u tek başına Trabzon ili ihracatçıları tarafından gerçekleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.


Japonya’ya somon, Güney Kore’ye maden

2017 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 112 değişik ülkeye ihracat yapıldığını söyleyen Gürdoğan, “Birinci sırada 200 milyon 636 bin 552 dolarlık ihracatla Rusya Federasyonu, ikinci sırada 184 milyon 161 bin 685 dolarlık ihracatla İtalya ve üçüncü sırada da 132 milyon 819 bin 158 dolarlık ihracatla Almanya yer almıştır. Doğu Karadeniz Bölgesinden ülkelere yapılan ihracatta Güney Koreye ihracatımızda yüzde 457, Japonya’ya yapılan ihracatta yüzde 388 ve Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta ta yaş meyve ihraç yasağının kaldırılmasına bağlı olarak yüzde 89 gibi yüksek oranlı artışlar yaşanmıştır. Bölgemizden Karadeniz somonunun Japonya’ya ihracatının başlaması ile anılan ülkeye yönelik ihracatımızda yüksek oranlı artış görülmüştür. Yine Güney Kore’ye ihracatımızda da madencilik ürünleri ihracatında görülen yüksek oranlı artışlar kaydedilmiştir. 2017 yılı Doğu Karadeniz Bölgemiz ihracatında her ne kadar yüzde 8 oranında bir düşüş yaşansa dahi 2017 yılında bölge ihracatçılarımız başta Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore gibi ülkelere yeni ürün grupları ile giriş yapmaları yanında Afrika Ülkelerine Gana, Senegal, Gine, Guatemala ve Mozambik gibi ülkelere de ihracat yapma başarısını göstermiştir. 2018 yılında yurtdışı piyasalarda yaşanması öngörülen iyeleşmelerin 2018 yılı ihracatımıza da olumlu yansıyacağını ummaktayız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler