THY Grevi Turizmi Vuracak

Grevin eşiğine gelen THY'de yaşanan kaos, Türkiye'yi vuracak. 11 bin 500 çalışanı bulunan THY ve Teknik A.Ş. ile görüşme masasına oturan Hava-İş, bütçe dengelerini sarsacak yüzde 50'ye varan zamda ısrar ediyor. Oysa özel sektörde bile maaş zamları yüzde 1

THY Grevi Turizmi Vuracak

Grevin eşiğine gelen THY'de yaşanan kaos, Türkiye'yi vuracak. 11 bin 500 çalışanı bulunan THY ve Teknik A.Ş. ile görüşme masasına oturan Hava-İş, bütçe dengelerini sarsacak yüzde 50'ye varan zamda ısrar ediyor. Oysa özel sektörde bile maaş zamları yüzde 10'u aşmıyor.

PİLOTUN MAAŞI 12 BİN YTL
THY'de pilot ayda 12 bin, teknisyen 4 bin, hostes 3 bin 600, memur 3 bin, işçi de 2 bin 700 YTL maaş alıyor. Çalışanlara 4 ikramiye, uçuş primi ve sosyal yardım da veriliyor. Böyle bir tabloya karşın gidilecek grev, turizm sezonunda ülke ekonomisine büyük darbe vuracak.

Türk Hava Yolları (THY) ve Teknik AŞ'de çalışan 11 bin 500 üyesi adına toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya yanaşmayan Hava-İş Sendikası, ücret ortalaması kamu ve özel sektörün üzerinde olan çalışanların geleceğini de zora sokuyor.

Bu yıl öngörülen yüzde 4 enflasyon hedefi nedeniyle Türkiye'nin en büyük holdingleri bile maaş artışında yüzde 10'u geçmezken, Hava-İş Sendikası'nın THY'nin yüzde 10 zam teklifine rağmen yüzde 23.9'da dayatması kafaları karıştırıyor. THY, 1991'de de aynı yol ayrımına gelmiş, alınan grev kararı sonucu 855 kişi işsiz kalmış, şirket yüzde 28 yolcu kaybıyla 2.3 trilyon TL'lik ciro hanesine 653 milyar YTL zarar yazdırmıştı.

'TATLILIKLA ÇÖZÜLEMEDİ'

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, geçen hafta başında yaptığı açıklamada "Cumaya kadar işi tatlılıkla çözeriz" dediği halde, son görüşmeden yine uzlaşma çıkmamıştı.

Hava-İş Sendikası "Teklifimiz 6'şar aylık artışlar öneriyor. İşverenin teklifi ise yıllık ve 2'nci yıl enflasyon oranında. 2008 sonunda enflasyon ne olacak? Garantisi yok" diyerek kapıları kapatmıştı. THY de aldığı lokavt kararını sendikaya tebliğ etmişti. Bu aşamada, çalışanların grev oylaması hakkı var. Çalışanların yarıdan bir fazlasının talebi kararı belirleyecek.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler