Suat Hacısalihoğlu: "Tek çıkışımız AB'ye girmek"

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu yaptığı değerlendirmede tek çıkışın AB'ye gitmek olduğunu söyledi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, dünyadaki tüm ülkelerin ekonomik yönden kendi geleceğini garanti altına almak için çal

Suat Hacısalihoğlu: "Tek çıkışımız AB'ye girmek"

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu yaptığı değerlendirmede tek çıkışın AB'ye gitmek olduğunu söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, dünyadaki tüm ülkelerin ekonomik yönden kendi geleceğini garanti altına almak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Böyle bir ortamda Türkiye’nin özellikle AB ile birlikte Trans-Atlantik anlaşması içine dahil olma zorunluluğu var. Bu durum Türkiye’nin artık AB’ye girmesinden başka yolu olmadığını gösteriyor” dedi. 
 
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Mayıs ayı meclis toplantısında, dünyada ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
 
Özel sektörün ekonomiyi yönlendirdiğini ve ayakta kalmasını sağladığını vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, “Özel sektör 2015’de 690 bin kişiye yeni istihdam sağladı. Bunun yanında 152 milyar dolarlık ihracat yaptık. Özel sektör kendi tesislerine 222 milyar liralık yatırımda bulundu, yeni makine ve ekipman aldı. Turizmde 27 milyar dolar, taşımacılık sektöründe 14 milyar dolarlık girdi sağladı. Tüm bunları yapan özel sektör ayrıca yurt dışında da 5.1 milyar dolarlık yeni yatırımda bulundu. Özel sektör kaynaklı tüm bu başarılar bizlere moral ve cesaret veriyor. 2016 yılında da kararlı adamlarla ilerlemeye devam etmemiz gerekiyor. Ama riskleri de göz önünde bulundurmak zorundayız” dedi.
20160528aw760870_01.jpg
 
“YENİ BİR KÜRESEL FİNANS YAPISI ORTAYA ÇIKTI”
 
Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımının bu şekilde süreceğini tahmin ettiklerini belirten M. Suat Hacısalihoğlu, “Ortaya yeni bir küresel finans yapısının çıktığını görmekteyiz. Borçlanma maliyetlerinin arttığını ve borçlanma şartlarının ne kadar zor olduğunu hepimiz görüyoruz. Kamu ve özel sektör olarak bu yeni ortama adapte olmalı ve buna uygun yeni politikalar tasarlamak zorundayız. Dünyadaki ekonomik görünümlere baktığımız zaman farklı bir noktadayız artık. Geçmişte en büyük büyüme hızı gelişmekte olan ülkelerdeydi. Fakat son yıllarda, Çin ve Hindistan’ı dışarıda bıraktığımız zaman, gelişmekte olan ülkelerde büyüme hızı gelişmiş ülkelerden daha fazla olmaya başladı. Bunun yanında da özellikle Amerika ve AB ülkelerinin ithalatı hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Bunların ne anlama geldiğini hepimiz çok yakından biliyoruz. 2015’te gelişmiş ülkelerin ithalatı yüzde 4.5 büyürken, gelişmekte olan ülkelerinki sadece binde 5’te kaldı. 2016 yılı için de gelişmiş ülkelerin ithalatında daha fazla artış yaşanması beklenmektedir” diye konuştu.
 
"TEK ÇIKIŞIMIZ AB'YE GİRMEK"
 
"Sıkışan piyasalardaki gelişmiş ülkelerin aldığı kararlar doğrultusunda AB kendi pazarını büyütme konusunda son 5 yılda 21 adet serbest ticaret anlaşması imzaladı" diyen Hacısalihoğlu "Kendi pazarını, kendi standartları doğrultusunda istediği şekilde, istediği yöne doğru yönlendirme mantığını ortaya koyuyor. ABD ile birlikte çok yakında uygulanacak olan Trans-Atlantik anlaşmasıyla ticaretin kendi bölgelerinde nasıl gelişeceğini görebiliyoruz. ABD’nin Japonya tarafına kadar olan bölgede de Trans-Pasifik anlaşmasıyla benzer şekilde ticari sistem kurması dikkat çekici. Bunun dışında özellikle Çin, yüksek hızlı büyümesine bağlı olarak kendine has yöntemle Afrika ülkelerine müthiş giriş yaptı. Özellikle Afrika madenleri konusunda özel anlaşmalar yaparak boş bulunan pazarlara da hızlı şekilde girme çabası içinde. Dünyada herkes kendi geleceğini ekonomik yönden garanti altına almak için çalışmalarını sürdürüyor. Böyle bir ortamda Türkiye’nin özellikle AB ile birlikte Trans-Atlantik anlaşması içine dahil olma zorunluluğu var. Bu durum Türkiye’nin artık AB’ye girmesinden başka yolu olmadığını gösteriyor. Türkiye’nin o ekonomik sistemde dışarıda kalmaması adına tek çıkış yolunun AB olduğunu hepimiz görüyoruz” şeklinde konuştu.
 
20160528aw760870_02.jpg
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler