Sigortasız işçiler bankada belli

Kayıtdışıyla mücadele kapsamında bankalardan PTT'ye, noterden GSM operatörlerine ve okullara kadar pek çok kurumla işbirliği yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 133 binin üzerinde kayıtdışı çalışan tespit ettiBankalar, şubelerinde hesap açtıran, kredi çek

Sigortasız işçiler bankada belli

Kayıtdışıyla mücadele kapsamında bankalardan PTT'ye, noterden GSM operatörlerine ve okullara kadar pek çok kurumla işbirliği yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 133 binin üzerinde kayıtdışı çalışan tespit etti

Bankalar, şubelerinde hesap açtıran, kredi çeken, internet ve telefon bankacılığını kullanan tüm müşterilerinden meslek bilgisi ve açık iş adresi istedi. Alınan bilgiler SGK'ya gönderildi. Elindeki sigortalı kayıtları ile bankalardan gelen bilgileri karşılaştıran SGK, bir ayda 117 bin 638 kayıtdışı çalışan tespit etti.

750 bin pazarcının sigorta kaydı yok

Öte yandan  İnşaat, tekstil ve pazarcılık başta olmak üzere kimi sektörlerde çalıştırılanların birçoğunun da sigortası yok. Örneğin Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Mehmet Çakman'ın verdiği bilgiye göre, 330 bin pazarcıdan 250 bini kayıt dışı çalışıyor. Belediyelerin meslek odalarından faaliyet belgesi istemeden yer tahsis ettiğini, bunun da kayıt dışı istihdamı artırdığını söyleyen Çakman, "330 bin pazarcının ayrıca yanında çalıştırdığı 500 bin kişiyi düşünürsek bu pazarlarda toplam 830 bin çalışanın 750 bini sosyal güvenceden yoksun bulunuyor. Bu konuda 2009 yılı içerisinde hükümetin adım atmasını bekliyoruz." diyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi