Savaş altını nasıl etkiledi?

Altın New York'ta, Ukrayna ve Orta Doğu'da artan tansiyon ortamında son dört haftanın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından, güçlü doların talebi azaltması sonucu değer kaybetti. Palladyum 13 yılın en yüksek seviyesinin altında el değiştiriyor. Altı

Savaş altını nasıl etkiledi?
Altın New York'ta, Ukrayna ve Orta Doğu'da artan tansiyon ortamında son dört haftanın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından, güçlü doların talebi azaltması sonucu değer kaybetti. Palladyum 13 yılın en yüksek seviyesinin altında el değiştiriyor.
 
Altın dün, Malezya Havayolları'na ait bir uçağın Ukrayna üzerinde düşürülmesi ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara harekatı başlatmasının ardından yüzde 1.3 yükseldi. Ukrayna ve Rusya, ülkenin doğu bölgesinde 298 kişiyi taşıyan Boeing 777 tipi Malezya uçağının düşürülmesi konusunda birbirini suçluyor.
 
Altın bu yıl,  2013 yılında 30 yılı aşkın sürenin en güçlü yıllık bazda kaybını yaşadıktan sonra, ABD politika yapıcıların faizleri düşük tutma taahhüdü ve Orta Doğu ve Ukrayna'daki gerilimlerin güvenli liman alımlarını artırması sonucu sıçrama yaptı. Altın fiyatları halen, Fed Başkanı Janet Yellen'ın gösterge faizlerin beklenenden daha çabuk artırılabileceğini kaydetmesinin ardından, son yedi haftadaki ilk haftalık kaybına hazırlanıyor. Dolar, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında son dört haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
 
Amsterdam'da ABN Amro Group NV değerli metaller analisti Georgette Boele, "Fed ve dolar, dünkü olayların ardından, altın fiyatları üzerindeki genel etkiyi baskılayarak, piyasayı domine edebilir," dedi ve jeopolitik durumun altına destek vermesi gerektiğini ve insanların neler olduğunu izleyeceğini sözlerine ekledi.
 
Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 düşerek, New York saati ile 07:46'da, ons başına 1,311 dolara geriledi. Spot altın Londra'da, yüzde 0.6 kayıpla ons başına 1,310.77 dolara indi.
 
İşlem Hacmi
 
Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalaması yakınlarındaydı.
 
ABD'de bugün açıklanacak olan tüketici güveni endeksinin artış göstermesi ve Fed'in faiz artırımına gitmesi için durumu daha da güçlendirmesi bekleniyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, dün Owensboro, Kentucky'de yaptığı açıklamada, işsizliğin düşmesi ve enflasyonun hızlanması halinde, Fed'in faizleri planlanandan daha çabuk artırmak zorunda kalabileceğini söyledi.
 
Eylül vadeli gümüş yüzde 0.8 düşerek ons başına 20.975 dolara geriledi. Ekim vadeli platin yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,495.30 dolara inerken, Eylül vadeli palladyum, dün ons başına 890 dolar ile Şubat 2001'den bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.9 gerileyerek 877.45 dolara indi.
 
Dünkü yükseliş 14 günlük RSI göstergesinin 70 seviyesinin üzerine çıkmasına neden oldu. Bazı teknik analistler, bu seviyenin üzerini, fiyatların geri çekilmeye hazırlandığı şeklinde değerlendiriyor. Bu gösterge bugün 64 seviyesindeydi.
 
Palladyum, Güney Afrika'da Haziran ayında sona eren maden grevinin üretimi olumsuz etkilemesinin ardından, otomobillerde kullanımın arttığı bir ortamda, yükselişini beşinci haftaya taşımaya hazırlanıyor. ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'ya, Ukrayna'ya müdahalesini durdurmak için, yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı. Rusya dünyanın en büyük palladyum üreticisi konumunda.
 
UBS AG, bugünkü raporunda, "Palladyum bu hafta, Rusya'ya karşı yaptırım kararından yardım aldı, ancak metalin yükselişi oldukça düzenli oldu," dedi ve "Dünkü trajedi ve olayla ilgili belirsizlik, muhtemelen yaptırımların daha da artırılması endişelerini güçlendirecek, ancak bu riskin halihazırda fiyatlara yansıdığını düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler