Şadan Eren: Görevden kaçmam

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren, dört yıldır birlikte görev yaptığı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte görev süresi içinde yaptıkları çalışmaları, seçim süreci ve sonrasındaki beklentileri hakkında bir değerlendirme toplantısı yaptı. Ba

Şadan Eren: Görevden kaçmam

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren, dört yıldır birlikte görev yaptığı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte görev süresi içinde yaptıkları çalışmaları, seçim süreci ve sonrasındaki beklentileri hakkında bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Başkan Eren, Ticaret ve Sanayi Odasında, 2005-2009 hizmet döneminin son meclisine geldiklerini belirterek, Odanın, 14 Şubat tarihinde yapılacak organ seçimleri ile birlikte yeni bir döneme adım atacağını söyledi.

Başkan Eren, 2005 yılında yönetim kuruluna seçilen yönetim kurulu üyeleriyle göreve geldiklerinde, başarının iyi planlamadan geçtiğinden hareketle, ilk iş olarak 2000 yılında Trabzon için belirledikleri hedefleri revize ederek işe başladıklarını söyledi. Eren, “Bu temel hedeflerin doğrultusunda başlayan bir çok çalışmada da zaten aradan geçen 5 senelik süreç içinde önemli ilerlemeler kaydedilmişti” dedi.

ODADA YENİ YAPILANMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çalışmalarını Oda ile ilgili çalışmalar ve Trabzon için yapılan çalışmalar olarak iki grupta toplayan Başkan Eren Oda ile ilgili yapılan çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
“Bu dönemde; temel olarak Trabzon'u hedef alan çalışmalarımızda, öncelikle gelişmiş altyapısı, uzmanlık, bilgi birikimi, çağdaş örgütlenmesi ile dinamik ve üretken bir Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası için Odamızda yeni yapılanmaları gerçekleştirdik.

Bu kapsamda; Odanın teknolojik altyapısı geliştirildi ve yeni Internet sitesi oluşturuldu. Bu sitede; Güncel bilgilerin üyelerimiz ve kamuoyu ile paylaşılması sağlandığı www.ttso.org.tr. Üyelerimizin ürün ve hizmetlerini sergiledikleri sanal fuar alanı www.trabzonticaret.net Oda gazetemize en hızlı yoldan ulaşama linkiniz www.ticaretgazete.com. Yurtiçi ve yurtdışı proje ve fon kaynakları ile ilgili bilgi kaynağı projeofisi.ttso.org.tr,. İş arayan ile eleman arayanların buluşma noktası www.trabzonkariyer.net İle üyelerimize birçok alanda web hizmeti sunulmaktadır. Oda bünyesinde, Proje Koordinasyon Ofisi, Türk Patent Enstitüsü Ofisi, ABİGEM, DEİK temsilciliği kurularak kurumsal kimlik oluşturuldu. Akreditasyon Belgesi ve ISO 9001 hizmet kalite belgeleri alındı. Trabzon'da KOBİ'lerimize ve kamu Kurum Kuruluşlarına kazandırılan ulusal ve uluslararası projelerin ve fon kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasını, danışmanlığını ve kurumsal ortaklığı gerçekleştirildi. Bunlar içinde sadece Odanın hazırladığı ve yürüttüğü projeler 4 milyon Avro'luk bir bütçeye sahiptir.

TTSO'NUN YENİLİKÇİ VİZYONUNU ORTAYA KOYDUK
2002 yılında başlatılan “Trabzon'un Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantıları” Trabzon Dünya Ticaret Merkezi ve fuarcılık, ek tesislerin Trabzon'a kazandırılması, Otel ve İşmerkezi, Toplantılar, Konferanslar ve fuarlar şehri Trabzon için yapılan çalışmalar, 2008 Yılının Ekim ayında Trabzon'da düzenlenen “1. Trabzon İpek Yolu İşadamları Zirvesi” ve diğer uluslar arası etkinlikler, Çamburnu Yeniay Tersanesi, Sahil Yolu ve Tanjant ulaşım seçeneklerinin arttırılması ve Trabzon'un lojistik bir üst olarak seçilmesi, GAP'ı Karadeniz limanları ile bağlayacak olan ilk aşamada karayolu, ikinci aşamada demiryolu projeleri, İpekyolu'nun canlandırılması, Viking 2 Projesi, Sarp Sınır Kapısı, Trabzon Türkiye'de belirlenen 15 cazibe merkezinden biridir. 5084 sayılı Teşvik Kanunu Hükümet tarafından yakında uygulanmaya başlayacağı açıklanan Trabzon'unda içinde yer aldığı “Sektörel ve Bölgesel Teşvik” konusundaki çalışmalarımız. İlimiz yabancı yatırımlar açısından da cazip bir merkez haline gelmiştir. Novotel, Trabzon Dünya Ticaret Merkezi, İş Merkezi Projeleri, Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasına ve desteklenmesi, Güney Çevre Yolu ile ilgili tüm gelişmeleri de; İlimizin Güneye genişlemesi ve yeni üretim merkezleri oluşması açısından çok önemsiyor ve takip ediyoruz, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile yaptığımız ortak çalışmalarla; üniversite-sanayi işbirliği adına önemli gelişmelere imza attık. Yomra ve Çarşıbaşı'nda yapılacak Yüzer-Gezer Elektrik Santralleri'nin faaliyete geçmesinin önlenmesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın yenilikçi vizyonunu ortaya koyduğunu, üyelerinin çağın gereklerini yerine getirebilecek ticari sistemlere uyumlarını ve küresel piyasalardaki yerlerini almalarını sağlamak için yoğun çaba harcadığını ifade eden TTSO Başkanı Şadan Eren “Profesyonel, güncel ve çeşitlilik içeren çalışmaları hedef edinmiş ve bu hedef doğrultusunda üyelerine en iyi hizmeti sunmuştur. Bu konuda ben tevazu göstermiyorum. Çünkü bu Odamızın başarısıdır. Herkes bilmelidir ki, Odamızın başarıları Trabzon'un geleceğidir” ifadelerini kullandı.

BAŞARILAR KİŞİSEL DEĞİLDİR
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın özellikle 2000'li yılların başından itibaren aldığı yol ve kat ettiği mesafe bugün Trabzon ve bölgede değil tüm Türkiye'de takdirle izlendiğini savunan Başkan Eren, bu başarının kişisel olarak nitelendirilemeyeceğini, özünde kurumsal bir yapıya kavuşan ve profesyonel bir anlayışı özümseyen Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerinden aldığı güçle, bu görevlere seçilmiş insanların ve Odanın her biriminin kolektif çalışmasının bir sonucu olduğunu dile getirdi. Eren, “Bu birliktelik; azmi, başarıyı ve saygınlığı getirmiştir” diye konuştu.

ODAYA SİYASET KARIŞTIRILMADI
Başarının gelmesindeki etkenler hakkında konuşan Eren şunları söyledi: “Yine Oda içinde her dönem geçerli olan ve asla taviz verilmeyen bir çok prensipte bu başarıda etken olmuştur. Bu prensiplerin en başında da Odaya hiçbir dönem siyasetin karıştırılmaması gelmektedir. Bu odaya bugüne değin siyaset girmemiştir. Herhangi bir partide görev alanlar bu kimliklerini Odaya taşımamış, taşıyamamıştır. Hatta bu kimliklerini hiçbir şekilde kullanmamıştır. Bu konuya bundan sonrada çok dikkat etmemiz gerekiyor. Değerlerimizi kaybetmemeliyiz. Ticaret ve Sanayi Odalarının amacı saptırılmamalıdır. Bu görevlere talip olanlar, bulunduğu makamın ağırlığını kullanmadan, siyasi görüşünü düşünmeden, yalnızca işadamı ve şahsi kimliği ile bugün bu görevlere seçilmelidir. Hiç kimse, bizler, Odamızın bizden tecrübeli üyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında bu tür çalışmalara imkan tanımamalıdır.”

Kendilerinin makamları geçmişte yapılanlar için vefa bekleme makamı olarak görmediklerini, Trabzon'a hizmet etmeye, proje üretmeye devam ettikçe oturulacak makamlar olarak gördüklerini belirtti. İş dünyasını temsil eden tüm oda üyelerini sağ duyu ile, taraf olmadan, liyakatle çalışmalarını, Trabzon için faydalı olacağına inandıkları kişileri destekleyerek, mutlaka 14 Şubat'ta seçimlerde oyunu kullanmalarını beklediklerinin altını çizen Başkan Eren şöyle konuştu: “Görev aldığımız dönem içinde başlayıp da tamamlayamadığımız bazı projelerimiz vardı. Bunlar Trabzon Ekonomisi için hayati önem taşıyan projelerdir. Bu projelerin oluşumunda büyük katkıları olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Odanın dışında sürdürülen yıpratma politikalarını, Odanın Yönetim kadrolarına taşımadan hareket edebilirsek, Trabzon için çok daha faydalı işlere hep birlikte imza atabiliriz.”

KAPI KAPI DOLAŞMAM UYGUN OLMAZ
18 yıldır Meclisinde yer aldığı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'na 9 yıldır Yönetim Kurulu Başkanı olarak hizmet ettiğini hatırlatan Başkan Şadan Eren, bunun son 4 yılını ayrıca TOBB'da Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam ettirdiğini ve gücü Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'ndan aldığını vurguladı. Eren yeni döneme ilişkin şunları söyledi:

“Seçildiğimde ne demişsem, şimdide aynısını söylüyorum. Meslek grubundan seçilirsem Mecliste görev alırım. Ama, sizlerde takdir edersiniz ki seçim için kapı kapı dolaşmam artık uygun olmaz. Bu saatten sonra artık takdir üyelerimizindir. Nasıl münasip görüyorlarsa ona göre hareket ederiz.

HİZMETTEN KAÇMAYIZ
Şunu da açıkça ifade etmek isterim ki, eğer meclise gelirsek, biz bir yerlere talip değiliz. Meclis iradesi bize görev verirse de hizmetten kaçamayız. Trabzon için Ülkemiz için çalışmaya devam ederiz. Bugüne kadar hiçbir göreve talip olmadık. Görev bize verildi, bizde layığı ile yapmaya çalıştık. Bu bizim yaşam biçimimiz oldu. Şimdi de açıkça mecliste hiçbir göreve talip değilim diyorum. Meclisin takdirine saygılıyız.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası her yıl yükselttiği hedefleriyle, üyelerinin ortak ihtiyaçlarını karşılamaya, mesleki faaliyetleri kolaylaştırmaya, mesleğin genel çıkarlarına uygun olarak gelişmesini sağlamaya ve üyeleri arasında dayanışmayı korumaya devam etmiştir. Bizlerde görev süremiz içinde, bu düşünceden hareketle belirlediğimiz hedeflerimize ulaşma konusunda, somut ve net bir çok adımı da atmış bulunuyoruz. Bundan dolayıda huzur içindeyiz.”
DANIŞILAN VE ARANAN BİR ODA OLDUK
Oda Yönetimi olarak, yaptıkları çalışmalarla sadece bölgede ve Trabzon'da değil tüm Türkiye'de saygın bir yer edindiklerini, danışılan ve ülke geneli ile ilgili sorunlarda aranan bir oda olduklarını dile getiren Başkan Eren, “TOBB'da üstlendiğimiz görevin ve TOBB desteğinin arkamızda olmasının da bunda büyük katkısı olmuştur. Son dönemde yaptığımız çalışmalarla bölgemizde ve ilimizde sorunların çözüm odağı durumuna geldik” ifadelerini kullandı.

ODA'YA VE TRABZON'A SAHİP ÇIKTIK
Bir partinin kamuoyu araştırmasında ilk üçte olduklarını ve bu anketlerden, bazıları birinci bazıları ikinci çıktıklarını gösterdiğine vurgu yapan Eren konuşmasını şöyle tamamladı: “Bunlar şahsım ve Odam adına gurur verici gelişmeler olmuştur. Çünkü ben bu tercih edilirliği, Odamızın başarısı ve el birliği ile Trabzon'a kazandırdıklarımızın bir sonucu olarak görüyorum. Bizler Odaya da, Trabzon'a da sahip çıktık. Bu makamlar koltuğa verme yeridir, alma değil. Bundan sonraki beklentimiz, Üyeler Odaya sahip çıksın. Onlara hizmet edecek insanları iyi seçsinler. Bizim öncelikli vazifemiz; Trabzon'un ekonomik sorunlarıdır. Trabzon tüccarının ve sanayicisinin sorunlarıdır. Ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamından fazlasıyla etkilenen İlimizin geleceği açısından; birlik olmak ve karşılıklı güven ortamını bir an önce oluşturmak gerekmektedir. Kısır bir döngü içinde sıkışıp kalmış zihniyetlerin yarattığı tartışmalara ve iç hesaplaşmalara ayıracak zamanımız yoktur. Bu konuda, bundan sonraki süreçte tüm üyelerimizin sağduyulu ve özverili davranacağına inancım tamdır.

Trabzon için, bundan sonraki süreçte de çalışmalar devam edecektir.
Bu sürecin sonu ve sınırı, bu görev anlayışının büyüklüğü ve değişen şartların getirdiği yenilikler çerçevesinde genişlemekte ve gelişmektedir. Burada görev anlayışı ve hedef bellidir. Bu hedef; Trabzon'a hizmet vermek ve Trabzon'u hep ileriye taşımaktır.”

Nurgül Günaydın


HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi