"Rekorla başladık rekorla bitireceğiz"

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Ocak ayında ihracatın 11 milyar 25 milyon dolara ulaştığını bildirdi. Çağlayan, ihracatın şimdiye kadar Ocak ayları içinde ulaşılan en yüksek düzeye çıktığını ve yüzde 5,6 yükseldiğini

"Rekorla başladık rekorla bitireceğiz"

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Ocak ayında ihracatın 11 milyar 25 milyon dolara ulaştığını bildirdi. Çağlayan, ihracatın şimdiye kadar Ocak ayları içinde ulaşılan en yüksek düzeye çıktığını ve yüzde 5,6 yükseldiğini kaydetti.
 
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Ocak ayı, İhracatçı Birlikleri verilerine göre, ihracatın 11 milyar 25 milyon dolara ulaştığını ifade ederek, ''Bu başlangıçla, 2013 de ihracatta rekor kıracağımız bir yıl olacak'' dedi.
 
100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirilen ülke sayısının 27 olduğunu kaydeden Çağlayan, ''İhracatımız son 10 yılda 4,2 katına yükseldi. Önümüzde 2023 sonu için 11 yılımız var. Biz bu 11 yılda ihracatımızı 3,3 katına çıkarmayı, 500 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu da inşallah yapacağız'' değerlendirmesinde bulundu.
 
Bakan Çağlayan, Ocak ayı İhracatçı Birlikleri verilerine ilişkin şunları kaydetti:
''Dün açıklanan 2012 resmi dış ticaret verilerimiz 152,6 milyar dolarla mal ihracatında tarihi bir rekor kırdığımızı, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 64,5'e yükseldiğini gösterdi.
 
Gelişmiş ve gelişmekte olan 97 ülkeye ihracatımız rekor kırdı. 45 ilimiz tarihimizdeki en yüksek ihracat düzeyine ulaştı. Bugüne de yine bir güzel haberle başlıyoruz. İhracatçı Birlikleri verilerine göre, ihracatımız 11 milyar 25 milyon dolara ulaşarak, şimdiye kadar Ocak ayları içinde ulaştığımız en yüksek düzeye çıktı.
 
2013 yılı Ocak ayında, 2012 Ocak ayına göre, tarım ürünleri ihracatımız yüzde 13,3 oranında artış göstererek 1 milyar 707 milyon dolara, sanayi ürünleri ihracatımız yüzde 3 oranında artış göstererek 8 milyar 922 milyon dolara, madencilik sektörü ihracatımız ise yüzde 45,8 oranında artış kaydederek 396 milyon dolara yükseldi.
 
Otomotiv sektörü 2013 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 oranında düşüşle 1 milyar 491 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmesine rağmen en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. İhracatını yüzde 14,6 oranında artırıp 1 milyar 406 milyon dolar düzeyine ulaşan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü en çok ihracat yaptığımız ikinci sanayi sektörü oldu.
 
Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ise yüzde 1 oranında artışla 1 milyar 316 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve en fazla ihracat yapılan üçüncü sanayi sektörü oldu.''
 
''Orta Doğu ülkelerinin ihracatımızdan aldığı pay yüzde 18,5 oldu''
 
Bakan Çağlayan, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihracatın yüzde 23,3 artarak 1 milyar 250 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, bölgenin toplam ihracattaki payının yüzde 11,3'e yükseldiğini bildirdi.
 
AB ülkelerine ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artarak 4 milyar 844 milyon dolar seviyesine geldiğini kaydeden Çağlayan, AB'nin ihracattan aldığı payın yüzde 43,9 olduğunu söyledi. Çağlayan, şu bilgileri verdi:
 
''Geçen yıl bu oran yüzde 43,8'di. Bu sene AB'de kötüye gidişin durmasını beklediğimizi birkaç aydan beri ifade ediyorum. İnşallah bu yıl AB'ye daha fazla mal ihraç edeceğiz.
 
Orta Doğu ülkelerine ihracatımız Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre binde 8 oranında artarak 2 milyar 44 milyon dolar oldu. Orta Doğu ülkelerinin ihracatımızdan aldığı pay yüzde 18,5 oldu. Afrika ülkelerine ihracatımız ise yüzde 15,9 oranında artarak 1 milyar 98 milyon dolara çıktı. Geçen yıl Ocak ayında yüzde 9,1 olan Afrika ülkelerinin payı bu yıl yüzde 10'a yükseldi.''
220 ülke/gümrük bölgesine ihracat yapıldı
 
Bakan Çağlayan, 2013 yılı Ocak ayında toplam 220 ülke/gümrük bölgesine yönelik ihracat yapıldığını, 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirilen ülke sayısının ise 27 olduğunu belirtti.
 
Ocak ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında ilk 5'te 1 milyar 45 milyon dolarla Almanya, 884 milyon dolarla Irak, 651 milyon dolarla İngiltere, 546 milyon dolarla Rusya, 546 milyon dolarla İtalya'nın yer aldığını ifade etti.
 
Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:
 
''Çin'e ihracatımız yüzde 34, Güney Afrika'ya yüzde 279, Libya'ya yüzde 59 yükseldi.
 
İhracatımız son 10 yılda 4,2 katına yükseldi. Önümüzde 2023 sonu için 11 yılımız var. Biz bu 11 yılda ihracatımızı 3,3 katına çıkarmayı, 500 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu da inşallah yapacağız. Daha fazla çalışıp, daha fazla üretim, daha fazla ihracat yapacağız. Ekonomimizin geleceği üretim ve ihracatta.
 
Teşvik sistemimiz, mal ve hizmet ihracatı desteklerimiz, yabancı sermaye politikamız hep bu inanç üzerine kurulu. Üreticilerimizi, çalışanlarımızı, ihracatçılarımızı ayrı ayrı kutluyorum. Tüm ihracat camiasına (İhracatta durmak yok yola devam) diyorum.'

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi