Ramazan zammı vurdu

Yaklaşık 2 hafta öncesine kadar maliyetlerin altında satış yaptıklarını öne süren yumurta üreticileri, iç piyasa kadar Irak, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen yoğun talebe bağlı olarak fiyatların yüzde 50'nin üzerinde yükselmesinden oldukça m

Ramazan zammı vurdu
Yaklaşık 2 hafta öncesine kadar maliyetlerin altında satış yaptıklarını öne süren yumurta üreticileri, iç piyasa kadar Irak, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen yoğun talebe bağlı olarak fiyatların yüzde 50'nin üzerinde yükselmesinden oldukça memnun görünüyor.

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı ve Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Başkan Yardımcısı Hasan Konya, Türkiye yumurta sektörünün son yıllarda inişli çıkışlı dönemler yaşadığını bu durumun üreticileri olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye'de 55 milyon yumurtlayan tavuktan günde 45 milyon yumurta alındığını ifade eden Konya, bunun 4 milyondan fazlasının Konya'da üretildiğini bildirdi.

Yaklaşık 6 aydır maliyetlerin altında satış yaptıklarını dile getiren Konya, şunları kaydetti:
“Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle ham madde fiyatlarında büyük artışlar oldu. Girdi maliyetleri çok yükseldi. İflas eden, tavuğunu keserek maliyetleri düşürmeye çalışan üyelerimiz oldu. Yaz aylarında yumurta tüketimi de azalınca üretim ciddi oranda yavaşladı. Girdiler bu şekilde yükselirken yumurta fiyatları geriledi. 13,5 YKr'ye mal ettiğimiz yumurtayı toptan 9-9,5 YKr'ye zorla sattık. Bu yüzden Ağustos ayına kadar çok zorlu bir 6 ay geçirdik.”
Ramazan ayının yaklaşmasıyla sektörün canlandığını ifade eden Konya, özellikle İç Anadolu'da erişte gibi ramazan ayı hazırlıkları nedeniyle yumurtaya olan talepte patlama yaşandığını bildirdi.

YURT DIŞINA AYDA 140 MİLYON YUMURTA

İç piyasa kadar yurt dışından gelen talepte de büyük artış olduğunu vurgulayan Konya, “Irak, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de ramazan hazırlıkları kapsamında yoğun yumurta talebi geliyor. 2-3 hafta önce haftada 55-60 TIR yumurta gönderdiğimiz bu ülkelere 2 haftadır 100 TIR'ın üzerinde ürün gidiyor. Bu ayda en az 140 milyon adet yumurta ihracatı anlamına geliyor” dedi.

Okulların açılma tarihinin yaklaşması nedeniyle tüccarın fiyatların daha fazla yükseleceği endişesiyle de piyasadan yoğun yumurta çektiğini vurgulayan Konya, “Bunların hepsi bir araya geldiğinde 2 haftada yüzde 50'nin üzerinde artış gösteren yumurtanın toptan fiyatı 14 YKr'ye dayandı. Şimdi maliyetimizin üzerinde satış yapmaya kar etmeye başladık. Fiyatlar böyle giderse 6 aylık zararımızı kurtarırız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler