Ramazan Kapalıçarşı'ya vurdu...

Ramazan ayıyla birlikte düğün mevsimine ara verilmesi, ardından altın fiyatlarındaki yükseliş Kapalıçarşı'yı vurdu.Ramazan berketi Kapalıçarşı'ya uğramadı. Şubat ayında başlayan kredi kartı taksitlerine sınırlama uygulamasıyla birlikte durgunluğa giren Ka

Ramazan Kapalıçarşı'ya vurdu...

Ramazan ayıyla birlikte düğün mevsimine ara verilmesi, ardından altın fiyatlarındaki yükseliş Kapalıçarşı'yı vurdu.

Ramazan berketi Kapalıçarşı'ya uğramadı. Şubat ayında başlayan kredi kartı taksitlerine sınırlama uygulamasıyla birlikte durgunluğa giren Kapalıçarşı Ramazan'da iyice boşaldı.

İN CİN TOP OYNUYOR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Ramazan berketi buraya uğramadı, in cin top oynuyor. Altın fiyatlarının yüksek seyretmesi ve düğün mevsimine ara verilmesinin yanında yatırımcıların altın fiyatlarının yükselişiyle ilgili beklentilerinin zayıflamış olması etkili oldu. Geçen sene tam tersiydi, fiyatlar düşünce herkes altın aldı. Geçen senenin aşağısında bir potansiyel var şu anda. Bayramdan bir hafta öncesine kadar bu sakin seyir devam edecek. Daha sonra düğünle ilgili alımların etkisi olabilir. Piyasayı hareketlendirecek olan diğer gelişme ise altın fiyatlarının düşük seyretmesi" dedi.

Yıldırımtürk, altın fiyatlarının ons bazında dış piyasadan 2 dolar aşağıda seyrettiğini bunun talebin zayıf olduğunu gösterdiğini söyledi. Yıldırımtürk, "Fiyatlarda Her an düşüş olabilir. Ortadoğudaki gerginlikleri fiyatlıyor oradan vazgeçiyor Portekiz'deki bankayı bahane ediyor oradan vazgeçiyor böyle bir seyir var ama dış piyasadada benzer bir seyir var. Çin ve Hindistan'da altın talebinin düşük seyrettiğini görüyruz. Arap ülkelerinden turist geliyordu. Avrupalı turistler zaten parasız onlar da hafta sonu gelip gidiyor" diye konuştu.

'ÇARŞI NEKAHET DÖNEMİNDE'

ALB Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Volkan Kuğucuk, Kapalıçarşı'da Ramazan nedeniyle işlerin daha durgun olduğunu belirterek "Ramazan'da düğün sezonunun tamamen bitmiş olması nedeniyle Kapalıçarşı nekahet dönemine girmiş gibi. Diğer bir etki ise altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle yatırımcıların altını satış tarafında değerlendirmemeleri. Daha önce daha yüksek fiyattan alan yatırımcılar altını satmadılar. İlgi daha zayıf kaldı. Bununla birlikte ayaklı borsadenilen tarafta zaman zaman fiyatların yükselmesiyle birlikte hareket oluyor, ancak sabun köpüğü gibi bir hareket oluyor. Şu anda Kapalıçarşı tarafında turist çok az. Ama nedenin ne olduğu konusunda hiç bilgim yok. Ramazan nedeniyle mi yoksa yaz turizmi için güney tarafını mı tercih etti bilemiyorum. Altın fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket var. Gramda 90,5 üzerinde kaldığımız sürece 93-95 lira seviyesine hareket edecek gibi görünüyor" dedi.

'RAMAZAN TAKSİT SINIRININ ÜSTÜNE GELDİ'

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Haluk Mutlu ise Kapalıçarşı'daki durgunluğun Ramazan'dan 2-3 ay önce başladığını belirterek "İlk tohumları altın alışverişinde taksitin kaldırılmasıyla atıldı. Bu, durgun piyasanın üzerine örtü attı. Ama şu anda yaşanan durgunluk Ramazan'dan önce başladı. Fiyatlardaki dalgalanmalar bunun üzerine binmeye başladı. Turizm sektörünün katkısı zaten çok değil sektöre. Arap turistler zaten marka alışverişe gidiyorlar. Fiyatlardaki dalgalanmalarda şöyle bir problem var, durgunluk, esnafı dükkanların maliyetlerini çıkarmak için Forex piyasasında işlem yapmaya yöneltiyor. Orada da profesyonel bir yardım almadıkları için piyasaya zarar veriyorlar. Bu da ekstra durgunluk yaratıyor, dili yanan iyice köşesine çekiliyor. Volatilite piyasanın üzerindeki durgunluğu daha da artırıyor. Altın fiyatlarında gelen datalara ters hareketler olmaya başladı. Jeopolitik risklerin çok önemli olduğuna inanmıyorum ben piyasada. Ben 1380-1400’lere doğru hareketin devam edeceğini ondan sonra Hindistan'daki düğün mevsimi nedeniyle Eylül ayına kadar yükselişin devam edeceğini ama ondan sonraki dönemde, kış başlangıcında altında ciddi geri çekilmeler bekliyorum" yorumunda bulundu.

3,5 AYIN ZİRVESİNE YAKIN

Dün 1345 dolara çıkarak son 3,5 ayı zirvesini gören altının ons fiyatı 1330'un üzerinde seyrediyor. Altın yılbaşından bu yana yüzde 7'ye yakın değer kazandı.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi