Piyasalar tepetaklak oldu

BORSA: Özellikle ikinci seansta yoğunlaşan satışlarla günü yüzde 4.11'lik bür düşüşle noktaladı. Kapanış 25 bin 624 puandan gerçekleşti. DOLAR: Hızlı hareket bugün de sürdü. dolar yüzde 5'in üzerinde bir artışla 1.6450 YTL'ye tırmandı. EURO/DOLAR: Parited

Piyasalar tepetaklak oldu

BORSA: Özellikle ikinci seansta yoğunlaşan satışlarla günü yüzde 4.11'lik bür düşüşle noktaladı. Kapanış 25 bin 624 puandan gerçekleşti.
DOLAR: Hızlı hareket bugün de sürdü. dolar yüzde 5'in üzerinde bir artışla 1.6450 YTL'ye tırmandı.

EURO/DOLAR: Paritede rüzgar dolardan yana esiyor. Euro dolar önünde son 2 yılın en düşük seviyelerine inerken parite 1.28'in altına sarktı.
FAİZ: Yüzde 23'ün üzerine çıkarak son 2 yılın zirvesine tırmandı.

BORSA İKİNCİ YARIDA ÇÖKTÜ

Günün ilk yarısında gelen satışlara karşı dirençli gözüken borsa ikinci seansta çözüldü. Özellikle yurtdışı borsalardaki yoğun satış, ekonomilerle ilgili belirsizlikler ve fon satışları İMKB'de de etkili oldu. Dolardaki yükseliş de İMKB'yi dibe iten nedenler arasında yer aldı.

Borsa günü yüzde 4.11 düşüşle 25 bin 624 puandan noktaladı. Borsa böylece 14 Haizran 2005 tarihinden bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu.
DOLARDA HIZLI YÜKSELİŞ

Güne hızlı bir alım dalgası ile başlayan dolarda ateş gün boyunca sönmedi. Özellikle hedge fon alımlarının ve piyasada satıcı olmamasının etkisiyle dolar kuru 1.66 YTL'ye kadar tırmandı. Dolar kapanışta ise yüzde 5.3 artışla 1.6450 YTL'ye tırmandı.

Dolarda ekim ayı başından bu yana görülen artış yüzde 31'e, yılbaşından bu yana görülen artış da yüzde 40'a ulaştı.

Dolardaki yükselişi değerlendiren Eczacıbaşı Holding Başekonomisti Erkin Şahinöz, son dönemde yaşanan hareketlerin sebebi olarak hedge fonları (serbest yatırım fonu) gösterdi. Hedge fonların geçmişte gelen satışları kredi alarak karşılayabildiğini ancak bu piyasasının artık kuruduğunu belirten Şahinöz, "

Hedge fonların aralarında Türkiye, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerin olduğu gelişmekte olan ülkelerde önemli varlıkları var. Fonlar Türkiye'deki hisselerini ve bonolarını satıp dolarını alıp gidiyor... Yaşanan yükseliş de buradan kaynaklanıyor" dedi.

FAİZ DE DURMUYOR

Piyasalardaki olumsuz hava faizleri de etkiliyor. Faizler temmuz ayındaki zirvesini aşarken, yüzde 23 seviyesinin üzerine çıktı. Gösterge faizin tahvili son iki yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi