Piyasalar için en kritik gün

AIG batarsa, çok sayıda bankanın sigorta zırhı kalkmış olacak. AIG'nin üzerinde 414 milyar dolarlık sigorta yükü bulunuyor. ABD'de dün gün boyu şirketi kurtarmak için toplantı üstüne toplantı yapıldı. Söylentilerle piyasalar sürekli dalgalandı. İMKB de bu

Piyasalar için en kritik gün
AIG batarsa, çok sayıda bankanın sigorta zırhı kalkmış olacak. AIG'nin üzerinde 414 milyar dolarlık sigorta yükü bulunuyor. ABD'de dün gün boyu şirketi kurtarmak için toplantı üstüne toplantı yapıldı. Söylentilerle piyasalar sürekli dalgalandı. İMKB de bu çalkantıdan payını aldı dünü yüzde 3.8 düşüşle kapattı. Dolar 1.28'i geçti.


158 yıllık dev yatırım bankası Lehman Brothers'ın batması, piyasaları sallamaya devam ediyor. Lehman'dan sonra AIG'nin de iflas edeceği korkusu dünya borsalarını vuruyor. İMKB dün de yüzde 3.8 düştü, dolar 1.28'i aştı

ABD'nin dördüncü büyük yatırım bankası Lehman Brothers'ın iflası piyasaları vurmaya devam ediyor. Lehman'ın batması ve Merrill Lynch'in Bank of America'ya satılmasının etkisiyle önceki gün tam anlamıyla çakılan borsalarda kan kaybı dün de sürdü. Özellikle dünyanın en büyük sigorta şirketi American International Group'un (AIG) uçurumun kenarına iyice yaklaştığı yorumlarıyla dev borsalarda süren kayıplar İMKB'nin dün de yüzde 3.83 gerilemesine neden oldu. Böylece İMKB'de son iki günde gerçekleşen toplam düşüş yüzde 8.90'a ulaştı. Global kriz korkularının tavan yaptığı piyasalarda dolar dün de yüzde 1.54 değer kazanarak 1.2835 YTL'ye kadar çıktı. Önceki gün yüzde 19.26'dan kapanan bono faizleri ise yüzde 19.44'e çıktı. Lehman'ın iflası ve Merrill Lynch'in çareyi Bank of America bünyesine katılmakta bulması bono faizlerini iki günde 0.60 puan yükseltti.

Kur ve faizde uçuşa yerli engeli
Yerli yatırımcıların hareketlerinin, döviz ve bono piyasasının global krize İMKB'ye oranla daha az tepki vermesine neden olduğu belirtiliyor. Cuma günü 1.25 YTL'den kapanan dolar dünyayı altüst eden finansal krize rağmen sadece yüzde 2.6 değer kazandı. Bankacılar, özellikle yerli yatırımcıların dolardaki yükselişi fırsat bilerek satışa geçtikleri ve bunun da kurların İMKB'ye oranla daha sakin bir seyir izlemesine neden olduğu görüşünde.
ABD Merkez Bankası'nın (FED) dün yaptığı toplantıda faiz indirimine gideceği beklentilerinin kuvvetlenmesi de dolardaki yükselişin sınırlı olmasına neden oldu. Döviz piyasasındaki benzer süreç bonoda da yaşandı. Yerli bankaların bono alımları faizlerde hızlı bir yükselişi engelledi. Bankacılar, bono piyasasında global kaygılar nedeniyle artan yabancı ağırlıklı satışların büyük yerli bir bankanın gerçekleştirdiği 2 milyar YTL'ye ulaşan alımlarla dengelendiğini söyledi.

Goldman Sachs'ın üçüncü çeyrek kârı yüzde 71 düştü

ABD'Lİ yatırım bankası Goldman Sachs'ın üçüncü çeyrek kârı yüzde 71 düştü. Goldman Sachs, üçüncü çeyrek itibarıyla 845 milyon dolar (hisse başına 1.81 dolar) kâr ettiğini açıkladı. Banka geçen yıl aynı dönemde 2.85 milyar dolar (hisse başına 6.13 dolar) kâr etmişti. Bankanın geçen yıl aynı çeyrekte 12.3 milyar dolar olan gelirleri de yüzde 51 düşerek 6.04 milyar dolara geriledi. Lehman Brothers ve Bear Stearns'ün iflas etmesi, Merrill Lynch'in satılmasının ardından, Wall Street'te önemli yatırım bankaları olarak geriye Goldman Sachs ve Morgan Stanley kaldı.

Barclays, Lehman'ın varlıklarına 2 milyar dolar önerdi

İngİlİz bankası Barclays, bazı varlıklarının muhtemel alımı konusunda iflas eden Lehman Brothers ile görüşmeler yapıyor.

Barclays'den yapılan açıklamada, yapılacak anlaşmanın hissedarları için cazip olması gerektiği ifade edildi.
The Wall Street Journal'da da Lehman Brothers'ın, şirketin bazı bölümlerini Barclays'a satmak için görüşmeler yaptığı ve muhtemelen bir anlaşmaya varılacağı kaydedildi. Gazete, Barclays'in Lehman'ın ABD'deki varlıklarını 2 milyar dolara satın almak için anlaşma yapmaya yakın olduğunu bildirdi.

IMF Başkanı: Görülmemiş bir kriz, sistemin kalbi ABD'de büyük sorun var

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, global ekonominin daha önce benzeri görülmemiş bir kriz ile karşı karşıya olduğunu, çünkü bu kez krizin sistemin kalbi olan ABD'den kaynaklandığını vurguladı. Dünyanın bazı bölgelerinin bu krizden çok, bazı bölgelerinin ise az etkileneceğini ifade eden Strauss-Kahn, global ekonomide genel bir yavaşlamanın yaşanacağını savundu. IMF Başkanı, büyümede yavaşlamanın yüzde 0.5 ile yüzde 2.0 aralığında olacağını öngördü.

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz : Güven erozyona uğradı

Amerİka'nIn en parlak uzmanları, yeteneklerini ekonominin verimliliğini ve bankacılık sisteminin güvenliğini sağlamak üzere hazırlanmış düzenlemeleri “atlatma yollarını” bulmaya harcıyordu. Maalesef, çok da başarılı oldular. Ve şimdi hepimiz, ev sahipleri, işçiler, yatırımcılar ve vergi mükellefleri olarak bunun bedelini ödüyoruz. Güven erozyona uğradı.

FT: Bazen kumarlar kaybettirir

Bankacılık hisselerinin düşüşüne rağmen, yaşananları betimlemek için panik ifadesi çok ağır kaçar. Hazine'nin aldığı risk, akılcı. En iyi planlarla girilen kumarların bile, çoğu kez kaybettiği unutulmamalı.

The Guardian: Saatli bomba patladı

Dün saatli bombanın patladığı gündü. Küresel finans 'daha evvel yelken açılmamış sularda' seyretmeye başladı. Kimse ne olabileceğini kestiremiyor.

Daily Telegraph: Bıçak kalbe saplandı

İşlerini kaybedecekler sadece arkalarından kimsenin ağlamayacağı yüksek maaşlı bankerler değil. Araç satanlar, mağaza satış görevlileri, restoran personeli gibi pek çok kişi işinden olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler