Piyasalar güne hızlı başladı!

İMKB güne yüzde 2.5'lik artışla başlarken, içeride TL değer kazanıyor. Dolar/TL 1.75, euro/TL ise 2.50 seviyesinde bulunuyor.Dün ikinci seansta sakin seyreden piyasalara bir anda düşen Fransa'nın notunun düşeceği söylentisi daha soran kredi derecelendirme

Piyasalar güne hızlı başladı!

İMKB güne yüzde 2.5'lik artışla başlarken, içeride TL değer kazanıyor. Dolar/TL 1.75, euro/TL ise 2.50 seviyesinde bulunuyor.

Dün ikinci seansta sakin seyreden piyasalara bir anda düşen Fransa'nın notunun düşeceği söylentisi daha soran kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen yalanlamaya rağmen başlayan satış dalgasını durduramadı.

İMKB'DEN AÇILIŞTA SERT YÜKSELİŞ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ise dünkü sert satışlara tepki vererek açılışta yüzde 2.5 yükselişle 51 bin 600 puandan açıldı.

Tekstil Yatırım Vadeli İşlemler Yönetici Yardımcısı Şebnem Türkeli, piyasadaki volatilitenin çok yüksek olduğunu, satışların paniğe dönüşmesinin de bu volatiliteyi artırdığını söyledi.

Türkeli, "Aslında yaşanan değer kaybı çok aşırı. Bu düşüşün tepkisi de sert olur. Fakat tepki yükselişlerininh satış fırsatı olarak kullanıldığını görüyoruz. Kritik dirençler aşılmadığı sürece bu eğilim devam edebilir" dedi.

Türkeli, borsada bugün için destek seviyelerini 49 bin 200 ve 48 bin, direnç seviyelerini de 51 bin 700 ve 52 bin 500 olarak telaffuz etti.

SPK'DEN AÇIĞA SATIŞ ÖNLEMİ

İMKB açılış öncesi Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) olası sert satışları frenleme adımı geldi.

VOB ve İMKB'de mevzuat hükümlerine uyulmadan yapılan açığa satış işlemleri için inceleme başlatılacağını açıklayan SPK, açığa satış için bulundurulması gereken özkaynak oranını da yüzde 70'e çıkardı.

Uzmanlar bu adımının piyasadaki oynaklığı azaltmayı amaçladığını ancak yatırımcıları tek yönlü olarak sadece yükseliş tarafında pozisyon almaya ittiği eleştirisini yaptı.

Ekinciler Menkul Değerler'den Alp Tekince, "Türkiye'de neresinden bakılırsa bakılsın, atılan adımın oynaklığı azaltma şansı var. Ama tek yönlü bir piyasa olmamalı. Yatırımcı aşağı yönlü de oynayabilmeli. Bunu likidite açısından olumlu bulmuyorum. Yatırımcı şu anda 'olumlu'ya oynamak zorunda bırakılıyor gibi geliyor" dedi.

DÖVİZ SAKİN

Küresel ekonomide, başta Avrupa krizi ve ABD'de toparlanmanın yavaşlamasıyla artan kaygı, doların değer kaybını da beraberinde getiriyor. Fransa söylentisi sonrası ilk anda gerileyen ve 1.42'nin altına gelen euro/dolar paritesi daha sonra yeniden 1.42'nin üzerine çıktı.

İçeride ise kur tarafından daha sakin bir seyir izleniyor. İlk işlemlerde TL, dolar ve euroya karşı primli seyrediyor. Dolar/TL 1.7580, euro/TL ise 2.5090 seviyesinden işlem görüyor.

DOLARDA 1.75 TL SEVİYESİ ÖNEMLİ

Ata Portföy stratejisti Serdar Pazı, Fransa ile ilgili dedikodular yalanlansa da piyasada hakim olan panik havasının algılamaların bozulmasına neden olduğunu söyledi.

Pazı, "Dolar 1.75 üzerinde kaldığı sürece yön yukarı. 1.78 seviyesi ise direnç. Eğer bu bölge geçilirse tarihi zirve olan 1.82-1.83 TL bandına hareketlenebiliriz" dedi.

Bugün açıklanacak olan cari açık verisinin bulunduğu seviyenin kur üzerinde etkili olması bekleniyor.

ALTIN REKORDA

Güvenli liman altının onsu da olumsuz havayla birlikte 1,813 doları görerek yeni rekorunu kırdı. Altın şu anda 1,790 dolar seviyesinden işlem görüyor. Altın alımlarında gösterilen teminatın artırılması değerli madenin yükselişini frenledi. Ancak uzmanlar, bu tip önlemlerin gecici etkileri olduğuna dikkat çekiyor.

Petrol ise küresel büyümeye yönelik kaygılarla geriliyor. ABD ham petrolün varil fiyatı yüzde 0.3'lük kayıpla 82.50 dolar seviyesinde bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler