Petrolün ateşi sönmüyor

Petrolün ateşi sönmüyor. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki isyan dalgasının başlangıcından bu yana, petrol üretiminin ilk kez bu hafta sekteye uğraması, fiyatların hızla artmasına yol açtı. ABD ham petrolü 100 doları aşarak 28 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Petrolün ateşi sönmüyor

Petrolün ateşi sönmüyor. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki isyan dalgasının başlangıcından bu yana, petrol üretiminin ilk kez bu hafta sekteye uğraması, fiyatların hızla artmasına yol açtı.

ABD ham petrolü 100 doları aşarak 28 ayın en yüksek seviyesini gördü. Brent petrolü de 120 dolara dayanarak iki buçuk yılın zirvesine çıktı.

Financial Times, günde ortalama 1 milyon 600 bin varil petrol üreten Libya'nın üretiminin yarı yarıya düşmüş olabileceğini bildirdi. Reuters ise, dün, Libya'nın petrol üretiminin yüzde 25'e varan oranda azaldığını hesapladıklarını belirtmişti.

LİBYA'NIN PETROLÜ 'TATLI'

Libya, dünya petrolünün yüzde 2'sini üretiyor. Bu, küresel petrol arzının çok büyük bir kısmını oluşturmasa da, Libya'da çıkan petrol, 'tatlı' olarak adlandırılan kaliteli petrol. Avrupa ve Asya'daki rafinerilerin çoğu, sadece bu 'tatlı' ham petrolü rafine edebiliyor ve bu petrolden benzin, dizel ve uçak yakıtı üretiyor.

LİBYA AVRUPA İÇİN HAYATİ ÖNEMDE

Avrupa ve Asya'daki rafineriler, ABD'dekilerin aksine, 'ekşi' olarak adlandırılan petrol türünü rafine edemiyor. Bu nedenle, Libya'nın petrol sevkiyatı, özellikle Avrupa için hayati önem taşıyor. 4 milyon varilden fazla ek kapasitesi olan Suudi Arabistan, gerekirse üretimi artıracağını açıklasa da, bu ek kapasitenin büyük kısmı 'ekşi' petrolden oluşuyor.

220 DOLAR TAHMİNİ

'Tatlı' petrol arzında bundan önce yaşanan son arz sıkıntısında, petrol fiyatları 147 doları aşarak rekor kırmıştı. Nomura menkul değerler, isyanların Libya gibi 'tatlı' petrol üreten Cezayir'e sıçraması halinde, petrol fiyatının 220 dolara çıkabileceğini öngördü.

IMF ise, isyanların Libya'nın ötesine yayılması halinde petrolün 150 dolara çıkacağını tahmin etti. Diğer yandan, Reuters'ın teknik analizine göre, brent petrolü bu yıl 158 dolara çıkabilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler