Devlet Akaryakıtta yine pompacı oldu.

Devlet Akaryakıtta yine pompacı oldu.

Devlet Akaryakıtta yine pompacı oldu.

Akaryakıt dağıtım şirketi Petrol Ofisi'ni ve Tüpraş rafinerisini elden çıkararak sektörden çekilen kamu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın(TPAO) alt şirketi Turkish Petroleum International Company (TPIC) ile akaryakıt dağıtım işine gerdi döndü.

2006'nın son aylarında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) 15 yıllık dağıtım lisansı alan TPIC, TP Petrol Dağıtım Limited Şirketi adı altında büyümeye başladı. Yılbaşından bu yana fiili benzin istasyonları açan ve akaryakıt dağıtımı yapan şirketin Yozgat ve Kayseri'deki iki istasyonu resmi açılış için hazırlanıyor.

Bu arada edinilen bilgiye göre 8 istasyon da izin bekliyor. TPAO, 1988'de hükümetin genel politikaları çerçevesinde, Türkiye'nin ihtiyacı olan petrol ve doğalgazın temini için yurtdışında petrol arama faaliyetinde bulunmak üzere TPIC'i kurdu. Kurum bünyesinde TP adlı bir dağıtım şirketi de oluşturarak sessiz sedasız geçen yılın son aylarında EPDK'dan lisans aldı.

İzmir Aliağa ve Kırıkkale'- de akaryakıt deposu kuran TP, 8 tane istasyonsuz bayi oluşturdu. Söz konusu istasyonsuz bayilerle şirketlere, fabrikalara, kamu kurumlarına toplu akaryakıt satışları yapan TP, bununla da yetinmeyip, istasyonlar oluşturmaya başladı. Sektörde dolaşan iddialara göre 40- 50 bayiyi bünyesine katmak üzere de görüşmeleri sürdürüyor. Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Genel Müdür Yardımcısı İsmail Mustafaoğlu, 'telefonda açıklama yapmak istemediğini' belirtirken, yeni istasyonlar konusunda da herhangi bir yalanlamaya gitmedi. Kamu kurumlarının akaryakıt temin işini yüklenmeye çalıştığı belirtilen TP'nin sektöre sessiz girişi ise kaygıyla izleniyor.

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz İşveren Sendikası (TABGİS) Başkan Vekili Rasih Arbay, "Tabii ki kamunun yeniden dağıtım alanında yer alması hoş bir şey değil. Bu durumda Rekabet Kurumu'na çok iş düşecek. Kamunun gücünü arkasına alan bir şirketle diğer şirketler kamu ihalelerinde eşit şartlarda yarışabilecek mi? Bunlara bakmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi