Pasaporta gizli zam!

Bakanlar Kurulu, Emlak Vergisi’nde olduğu gibi harçlar ve damga vergisinde yetkisini kullanarak yüzde 7.8’lik artış yerine yüzde 15’lik artışa gitti. Normalde harçlar ve damga vergisi yeniden değerleme oranı olan yüzde 7.8 artırılmalıydı.Bakanlar Kurulu’n

Pasaporta gizli zam!

Bakanlar Kurulu, Emlak Vergisi’nde olduğu gibi harçlar ve damga vergisinde yetkisini kullanarak yüzde 7.8’lik artış yerine yüzde 15’lik artışa gitti. Normalde harçlar ve damga vergisi yeniden değerleme oranı olan yüzde 7.8 artırılmalıydı.

Bakanlar Kurulu’nun bu kararıyla harçlar ile damga vergisine de Emlak Vergisi’nde olduğu gibi gizli zam yapıldı. 2012 bütçesinde harçlardan 9.2 milyar lira, damga vergisinden ise 7.2 milyar lira gelir elde eden hükümet bu gizli zamla toplamda 2.4 milyar lira ek gelir elde etmiş olacak.
 
 
Eğer Bakanlar Kurulu yetkisini kullanmasaydı gelir yüzde 7.8’lik artışla sadece 1.2 milyar lira seviyesinde olacaktı. Yeni düzenlemeye göre aralarında yargı, trafik, noter, kadastro, pasaport, vize, gemi ve liman, imtiyazname, ruhsatname, diploma, satış harçlarının bulunduğumaktu harç tutarları yüzde 15 arttı.
 
Böylece örneğin 312 lira olması gereken ehliyeti vatandaş 2013’te 21 lira fazla para vererek 333 liraya alabilecek. Aynı şekilde 1 yıllık pasaport almak istiyen vatandaş 126 lira yerine 135 lira harç ödeyecek. Bakanlar Kurulu tapu harcını ise bu artıştan muaf tuttu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler