Para transferi için iki ayrı sistem

İnternet bankacılığının yaygınlaşması, vatandaş ve şirketlerin yoğun olarak EFT sistemi ile para yollamasına neden olurken, geçen yıl EFT sisteminin çökmesi nedeniyle Merkez Bankası yedekli modele geçiyor. Yeni modelle, her yıl 40 trilyonu bulan para tran

Para transferi için iki ayrı sistem

İnternet bankacılığının yaygınlaşması, vatandaş ve şirketlerin yoğun olarak EFT sistemi ile para yollamasına neden olurken, geçen yıl EFT sisteminin çökmesi nedeniyle Merkez Bankası yedekli modele geçiyor. Yeni modelle, her yıl 40 trilyonu bulan para transferleri için iki ayrı sistem kurulacak.

Büyük miktardaki paralar ve küçük ödemeler bu iki ayrı kanal üzerinden ulaştırılacak. Böylece, vatandaşın EFT'si ayrı bir sistem üzerinden gerçekleşecek ve bir daha ödemelerde sorun çıkmayacak. ETF sistemi için olağanüstü durum tatbikatlarının yapılmasına da başlandı.
 
OLAĞANÜSTÜ DURUM TATBİKATI
 
Çalışmayla mevcut sistemin risklerinin azaltılması, arıza durumunda müdahale yeteneğinin artırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda Merkez Bankası bilgisayarında testler ve tatbikatlar yapılırken, mevcut EFT sisteminin yeni nesli olan EFT3 sistemi kuruldu.
 
SİSTEM 2013 BAŞINDA FAALİYETTE
 
Merkez Bankası, altyapıda yaptığı yenilikler yanında, EFT sistemini de ikiye bölerek yedekli hale getirdi. 2013 yılına girilmesiyle birlikte faaliyete geçecek olan sistem ile vatandaşın para gönderimlerinde mağduriyet yaşamaması amaçlanıyor. Yeni sistemde toptan ve perakende olmak üzere iki ayrı işlem yapılacak. Perakende Ödeme Sistemleri (PÖS) sistemi ile kişiler arasındaki düşük miktarlı para transferleri gerçekleştirilecek. Sistemin her ikisi de aktif olarak işleyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi