Milyonların gözü kulağı bu haberde

Yüzde 10'u alabiliyorÇalışma Bakanlığı'na göre; çalışanların yüzde 10'u kıdem tazminatı alabiliyor. Bkana Çelik, sadece bir günde 505 işçinin tazminatını alamadığı için başvurduğunu açıkladı. Daha önce tartışılan tasarıya göre; işveren kurulacak fonda ayd

Milyonların gözü kulağı bu haberde

Yüzde 10'u alabiliyor

Çalışma Bakanlığı'na göre; çalışanların yüzde 10'u kıdem tazminatı alabiliyor. Bkana Çelik, sadece bir günde 505 işçinin tazminatını alamadığı için başvurduğunu açıkladı. Daha önce tartışılan tasarıya göre; işveren kurulacak fonda ayda %4 oranında prim ödeyecek. Paraya 15 yıl dokunulmayacak. Sonunda işçiler her yıl için 15 günlük ücret tutarında hak kazanacak.

Yarı yarıya düşebilir

Bu tasarı, şu anki kıdem tazminatı hakkından neredeyse yarı yarıya kesintiye gidilmesi anlamına geliyor. Fonda birikecek paranın değerlenmesi sonrası bu farkın ortadan kalkacağı ifade edilmesine rağmenişçi tarafı "hak kaybı yaşanacağı" konusunda ısrar etti ve kayba neden olabilecek herhangi bir adımı genel grev nedeni sayacağı pek çok kez ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu "Ekonomide Dönüşüm Programı" kapsamında işgücü piyasasını etkinleştirmede yeni dönemle ilgili önemli ipuçları verdi. Eylem planının en önemli maddelerinden birisi ise kıdem tazminatı. İşte Milliyet'ten Cem Kılıç'ın köşesine taşıdığı kıdem tazminatıyla ilgili ayrıntılar...

Kıdem tazminatı konusunda daha önce atılan adımlar sonuca ulaşmadı, kıdem tazminatı fonu hayata geçemedi. İşçi tarafı kıdem tazminatında hak kaybına neden olabilecek bir adımı genel grev nedeni sayacağını ifade etti. Bu yüzden mutabakat sağlanması şart.

"Her 1 yıllık kıdemin karşılığı 1 aylık brüt ücret" şeklindeki düzenleme aslında diğer ülkelere göre daha kapsamlı bir hak. Ancak diğer ülkelerde sosyal korumayı sağlayan başka mekanizmalar da var. İşsizlik sigortasından daha fazla kişinin yararlandığı, esnek çalışmanın yaygın olduğu bu ülkelerde kıdem tazminatı tamamlayıcı bir hak.

Karşılık ayrılmıyor

İşverenler için önemli bir maliyet olan kıdem tazminatı işverenleri zorluyor. Tazminat için şirket kasasında karşılık ayrılmalı ancak birçok işletme için planlanamayan bir maliyet olan kıdem tazminatı, ödenmesi halinde işverenleri finansal açıdan zorluyor.

Kıdem tazminatında gündeme gelen fon düzenlemesi, işverenler tarafından yüzde 4 oranında prim ödenmesini ve biriken paranın 15 yıl boyunca işçi tarafından dokunulamamasını öngörüyordu.
Bu sistem işçi adına tazminatın fonda birikmesini ve bu sürenin sonunda her yıl için ortalama 15 günlük ücret tutarında tazminatın hak kazanılmasını sağlıyordu. Kıdem tazminatı hakkından yarı yarıya kesinti anlamına gelen düzenleme işçilerin tepkisini çekmişti.

Fonda birikecek paranın değerlenmesi sonrası bu farkın ortadan kalkacağı ifade edilmesine rağmen işçi tarafı bu hesaplamanın doğru olmadığını ve hak kayıplarının yaşanacağına dikkatleri çekmişti.
Bu nedenle işçi tarafının bu endişesini ortadan kaldıracak bir adımın atılması şart. Bu eksiklik giderilir ve daha fazla işçinin tazminata erişmesi mümkün hale getirilip, mevcut haklardan geri adım atılmazsa bu mesele çözüme kavuşturulabilir.

Aksi halde çalışma barışının kalıcı olarak bozulması söz konusu olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler