Milyonlarca emekliye müjdeli haber!

Emeklilerin dört gözle beklediği yeni intibak ile ilgili çalışmalar tam gaz devam ediyor. Bu yılın başında 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye verilen intibak parasının, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara verilip verilmeyeceği kı

Milyonlarca emekliye müjdeli haber!

Emeklilerin dört gözle beklediği yeni intibak ile ilgili çalışmalar tam gaz devam ediyor. Bu yılın başında 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye verilen intibak parasının, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara verilip verilmeyeceği kısa süre içinde belli olacak.

OCAK AYINI BEKLEYİN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli derneklerinin de bastırdığı intibak konusunda, önce Kamu Denetçiliği Kurumu'nun geçen ay yaptığı 'emeklilere intibak verilmeli' önerisine cevap verecek. Bakanlık olumlu yanıt verirse, emekliler arasındaki maaş eşitsizliğinin giderilmesi için düğmeye basılacak.

BAĞ-KUR BORCU SİLİNİYOR

Ocak ayında görüşülecek torba yasa tasarısının içine alınacak yeni intibak ile, yaklaşık 7.5 milyon emekli intibak zammına kavuşacak. Bu yılın Ocak ayında verilen intibak düzenlemesiyle, 2000'den önce emekli olanların maaşı en az 921 liraya çıkmıştı. Maaşlara maksimum 322 lira zam yapılmıştı. 2000'den sonra aynı prim sayısına sahip emeklilerin taban aylığı ise 649 lirada kaldı. Öte yandan, 24 aydan çok prim borcu olan Bağ-Kur'lular borçlarını sildirebilecek. Borcunu sildirenin sigortası yanacak. Bu kişi yeniden Bağ-Kur'a kayıt yaptırıp primlerini ödemeye devam edebilecek. Borcu silinen Bağ- Kur'lunun SSK çalışması varsa geçerli olacak. Daha önce Bağ- Kur ile çakıştığı için geçersiz olan SSK prim ödeme günleri geçerli hale gelecek.

8 MiLYAR LiRALIK AF

Gelir testi sistemi ile sosyal güvenlik kapsamında olmayan kişiler, gelirine göre Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödeyerek sağlık hizmeti alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre; 63 milyon 110 bin kişi sosyal güvenlik kapsamında. Bu kapsamda olmayan 12.5 milyon kişinin ise gelirine göre prim ödeyerek hizmet alması amaçlanıyordu. Teste girenlerden 8 milyon kişinin geliri asgari ücretin 3'te 1'inden daha düşük olduğu için primini devlet üstlendi. Geriye kalan 4 milyon kişiye ise 8 milyar liralık borç çıkartıldı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler