Milli gelirde sınırları aşacağız!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu pazartesiyle başlayacak haftanın ekonomi anlamında çok iyi, güzel gelişmelerin olacağı bir hafta olacağının şimdiden müjdesini verebilirim" dedi.Denizli programı kapsamında valiliği ziyaret eden Zeybekci, burada basın me

Milli gelirde sınırları aşacağız!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu pazartesiyle başlayacak haftanın ekonomi anlamında çok iyi, güzel gelişmelerin olacağı bir hafta olacağının şimdiden müjdesini verebilirim" dedi.

Denizli programı kapsamında valiliği ziyaret eden Zeybekci, burada basın mensuplarına ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Geçen haftanın ekonomi için çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir hafta olduğunu ifade eden Zeybekci, şunları söyledi:

"Geçen hafta Avrupa Birliği Merkez Bankasının faizleri 0,25'ten 0,15'e düşürmesi ve tabii en önemlisi 400 milyar avroluk bir parasal genişlemeden bahsetmesi ve bunu uygulamaya koyacağını söylemesi, gerek Türkiye'de gerekse dünya ekonomisinde çok önemli bir şekilde algılandı. Bildiğiniz gibi Türkiye'de ekonomik gelişmelerle ilgili gündemde olan faizle ilgili faizin inmesi, faizin düşmesi tartışılıyor. Faizlerin enflasyona etkisi, faizlerin enflasyonda kaç puan, ne kadar etki yaptığı gibi şeyler tartışıyor. Ama asıl olan faizlerin Türkiye'de ekonomiyi yavaşlattığı, yatırımları yavaşlattığı, büyümeyi, istihdamı, üretiminin önünde faizlerin en önemli engel olduğunu bugün hemen hemen herkes aynı şekilde bunu tespit ediyor, teslim ediyor.

Tabii faizin Türkiye'de aşağıya doğru istediğimiz hızda, piyasaların üretimin ihracatın yatırımcının istediği hızda aşağıya inmesinin uzak önünde en önemli etkenlerden biri Amerikan Merkez Bankasının 2015 Haziran'dan itibaren faizlerde yavaş yavaş artırıma başlayacağı, yani faizleri artıracağı yönünde bir açıklaması var. Bu Türkiye'de faizlerin gelecekle ilgili beklentisinde bir nebze endişe yaratan bir unsurdu. Ama geçen hafta Avrupa Birliği Merkez Bankasının 400 milyar avroluk bir parasal genişlemeden ve bunu uygulamaya koymayı bahsettiği andan itibaren Türkiye'nin Amerikan Merkez Bankasının önümüzdeki 2015'ten itibaren faiz artışıyla ilgili endişelerini nötrleyen bir açıklamaydı. Yani şu andan itibaren Türkiye'nin 2015 yılındaki Amerikan Merkez Bankasının faiz artırımına gideceğinden kaynaklanan herhangi bir Türkiye'deki faizlerin yukarıya gidişine sebep olabilecek bir nedeni de ortadan kaldırmış bulunmaktadır."

"2013 yılındaki ekonomiyi coşturan faiz seviyelerine tekrar ulaşacaktır"

Türkiye'de parasal piyasaların dengeleri anlamında şu andan itibaren bütün gelişmelerin istedikleri yönde devam ettiğini bildiren Zeybekci, "Cuma günü dikkat ederseniz piyasalar bunu son derecede olumlu karşıladı. İnanıyorum ki bu haftadan itibaren Türkiye'de faizler, piyasadaki faizler beklentilerin üzerinde aşağı yönlü bir seyir izleyecektir. Eminim Merkez Bankamız da en kısa zamanda piyasaların faiz yönünde faizdeki bu aşağı doğru yönelişini destekleyici kararlar alacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin çok kısa bir sürede yeniden 2013 yılındaki ekonomiyi coşturan, yatırımları, ihracatı, üretimi artıran, istihdamı destekleyen faiz seviyelerine ulaşacağını" kaydeden Zeybekci, "yatırımı coşturan faiz seviyelerine mutlaka ve mutlaka ulaşılacağını" söyledi.

Zeybekci, "Şu andaki bütün şartlar Türkiye'nin ekonomisi için o kadar olumlu ki önümüzdeki hafta, yani bu pazartesiyle başlayacak haftanın ekonomi anlamında çok iyi, güzel gelişmelerin olacağı bir hafta olacağının şimdiden müjdesini verebilirim. Önümüzdeki, hafta Türkiye ekonomisi inşallah çok güzellikler yaşayacak" diye konuştu.

"2014'ün sonunda 11 bin 500'leri de aşacağız"

Zeybekci, bir gazetecinin "2008'e kadar milli gelirde bir artış olduğu daha sonra 10 bin dolarda sabit durduğu"  yönündeki değerlendirmesi üzerine şunları belirtti:

"2009'dan itibaren milli gelirde ve ihracatta 140-150 milyar dolar civarında ihracatta ve milli gelirde de 9-10 bin arasında bir sıkışmada kaldık. Tabii ekonomide orta gelir seviyesini aşmada zorlanan bütün ülkeler bu şekilde zorlandı. Kore zorlandı, tüm gelişmiş ülkelerin tamamı burada zorlandı.

İnşallah Türkiye olarak biz 2014'ün sonunda 11 bin 500'leri de aşacağız. Toplam kişi başına düşen milli gelirde bu rakamları aştığımızda bu dediğimiz sıkıntılardan kurtulmuş olacağız. İhracatta 170 milyar dolara inşallah dokunuyor olacağız. En azından yakalamasak da bu rakamı 2014 sonu itibarıyla yakalıyor olacağız. Türkiye, evet, 2009'dan itibaren bu seviyede biraz oyalandı. Bu oyalanmayı da inşallah 2014 yılı itibarıyla o daireyi kırarak düz yol haline getireceğiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler