Merkez Bankasından petrol uyarısı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Manisa Anemon Otel'de ''Para Politikaları'' konulu konferans veriyor. Sıcak gündeme ve makro ekonomiye yönelik değerlendirmelerle sunumuna başlayan Yılmaz, "Aralık ayında PPK olarak başlattığımız politikayla ilgili ço

Merkez Bankasından petrol uyarısı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Manisa Anemon Otel'de ''Para Politikaları'' konulu konferans veriyor. Sıcak gündeme ve makro ekonomiye yönelik değerlendirmelerle sunumuna başlayan Yılmaz, "Aralık ayında PPK olarak başlattığımız politikayla ilgili çok fazla şey söylemeyeceğim. Zaten geçen süre içinde yeterince bilgi paylaşıldı. Dolayısıyla bugün daha konjonktür ağırlıklı olacak" dedi.

İŞSİZLİK BEKLENTİSİ!

Global risk iştahındaki iyileşmeye de dikkat çeken MB Başkanı Yılmaz şunları aktardı:

"Küresel görünüme baktığımızda 2010'da bozulan risk iştahının daha iyimser olduğunu görüyoruz. Büyüme açısından baktığımızda küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler henüz oradan kalkmamıştır. Dünya sanayi üretim endeksinin bir miktar gerilediğini görüyoruz.

İstihdam piyasalarında ise olumsuz görünüm dikkat çekiyor. ABD ve Euro bölgelerdeki yüksek işsizlik oranının korunması buradaki iç talebe yönelik risklere işaret ediyor. Biz de işsizlik oranının kriz önceki seviyelerin üzerinde seyretmesini bekliyoruz. Öte yandan, işsizlik sigortasına yapılan başvuru kriz öncesine geri döndü."

"PETROL FİYATLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

Libya olaylarıyla hızla yükselerek rekora koşan petrol fiyatlarına da değinen Durmuş Yılmaz önemli mesajlar verdi. Petrol ve emtia fiyatlarındaki artışların küresel büyümeye olumsuz yansıyacağını ifade eden Yılmaz, "Son günlerde petrol ve emtia fiyatlarının arttığının görüyoruz. Özellikle ham petrol fiyatlarında görülen fiyat artışlarının küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Türkiye ekonomisiyle ilgili olarak son dönemde iktisadi faaliyetle ilgili açıklanan verilerin öngörüleri yansıttığını aktaran Yılmaz, "Kapasite kullanım oranı hala kriz öncesi seviyesinin altındadır. Son açıklanan veriler ihracattaki büyümenin hız kazandığının ve iç talepte sınırlı bir daralmanın görüldüğünü açıklamaktadır. Önümüzdeki dönemde kredi kullanımın bir miktar daha azalacağını, daralacağının öngörüyoruz. Alınan tedbirlerin kredi talebinde zayıflama yaratacağını öngörüyoruz. Kredi talebiyle ilgili değerlendirmeler için mart ayı sonu beklenmeli" şeklinde konuştu.

Yatırımlara yönelik ise MB Başkanı, "Yatırım talebi canlılığını koruyor. Yatırım talebinin güçlü bir seyir izleyeceğine yönelik sinyaller var. Önümüzdeki dönemde ihracatın artmasını ve ithalatın da azalmasını bekliyoruz. Türkiye henüz fiyat istikrarını sağlamış bir ülke değil daha alınacak çok yol var!" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi