Merkez Bankasından B planı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bankacılık sistemi ve likiditeye ilişkin sorularını yanıtladı. Merkez Bankasının, bankalara özkaynaklarının iki katına kadar likidite desteği kredisi kullanma olanağını sunduğunu hatırlatan Yılmaz, likidite desteği kr

Merkez Bankasından B planı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bankacılık sistemi ve likiditeye ilişkin sorularını yanıtladı. Merkez Bankasının, bankalara özkaynaklarının iki katına kadar likidite desteği kredisi kullanma olanağını sunduğunu hatırlatan Yılmaz, likidite desteği kredisi olanağının bir B planı olduğunu, Türk bankalarının ve sisteminin dayanıklı durumda olduğunu vurguladı.

Yılmaz, B planının, Merkez Bankasının, küresel finansal koşulların değişmesi, banka sisteminde belirsizlik ve güvensizlik oluşması, fon çekilişlerinin hızlanması halinde ihtiyacı olabilecek bankalara, Merkez Bankasının, fon çekilişlerini karşılayacak miktarda kredi verebileceğini söyledi.

Şimdi sistemde herhangi bir sorunun bulunmadığının altını çizen Yılmaz, bu adımla, her türlü gelişmeye karşı ellerini güçlü tutmayı amaçladıklarını belirtti.

Likiditeyi iyi yöneten ülkelerin krizden daha hızlı çıkabileceğini vurgulayan Yılmaz, bu nedenle, Merkez Bankasının her türlü alternatif planlara sahip olduğunu kaydetti.

Munzam karşılıkların indirilmesinin de bankaların kaynak sağlaması açısından önemli bir adım olduğunu belirten Yılmaz, bundan böyle de, bu türden adımları atarak, bankacılık sistemine her türlü desteği vereceklerini vurguladı.

ANA HEDEF FİYAT İSTİKRARI

Merkez Bankasının ana hedefinin her türlü koşulda fiyat istikrarı olduğunun altını çizen Yılmaz, fiyat istikrarının ekonomide, faizlerin daha da inmesine imkan vererek, ekonomik büyüme ve istihdama katkı sağlayacağını kaydetti.

LİKİDİTE DESTEĞİ KARARI

Likidite desteği kararı uyarınca, krediler, avans şeklinde, birer aylık vadelerle, en fazla bir yıl süreyle kullandırılacak.

Bu tür kredilerin faizinin merkez bankalarının normal açık piyasa işlemleri faiz oranından daha yüksek belirlenmesi temel ilkesi dikkate alınarak, Merkez Bankası;nın Bankalararası Para Piyasası gün içi işlemleri için belirlediği borç verme faiz oranından, mevcut durumda, Bankalararası Para Piyasasında kabul edilen teminatlar karşılığında, kredi başvurusunda bulunan bankanın özkaynaklarının iki katı ile sınırlı olmak üzere kullandırılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler