Merkez Bankası'ndan 2 açıklama

Merkez Bankası döviz depo pisasası ve açık piyasa işlemlerine ilişkin 2 açıklama yaptı. Açıklamalar şöyle:"DÖVİZ VE EFEKTİF PİYASALARI DÖVİZ DEPO PİYASASINA İLİŞKİN BASIN DUYURUSUYakın dönemdeki küresel gelişmeler dikkate alınarak 2 Ocak 2012 tarihinden i

Merkez Bankası'ndan 2 açıklama

Merkez Bankası döviz depo pisasası ve açık piyasa işlemlerine ilişkin 2 açıklama yaptı. Açıklamalar şöyle:

"DÖVİZ VE EFEKTİF PİYASALARI

DÖVİZ DEPO PİYASASINA İLİŞKİN

BASIN DUYURUSU

Yakın dönemdeki küresel gelişmeler dikkate alınarak 2 Ocak 2012 tarihinden itibaren bankaların Döviz ve Efektif Piyasaları Döviz Depo Piyasası’nda kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankasından alabilecekleri döviz depolarının vadesi 1 haftadan 1 aya yükseltilmiştir. "

"AÇIK PİYASA İŞLEMLERİNE İLİŞKİN

BASIN DUYURUSU

Merkez Bankası günlük olarak düzenlediği bir hafta vadeli repo ihalelerinin yanı sıra her hafta Cuma günlerinde bir ay vadeli (4 hafta) repo ihalesi düzenlemeye başlayacaktır. Bir ay vadeli repo ihaleleri geleneksel yöntemle gerçekleştirilecek olup, bankaların ihalelere gönderebilecekleri toplam teklif miktarı ilan edilen ihale miktarı ile sınırlı olacaktır.

Merkez Bankası Cuma günleri saat 10.00’da o gün gerçekleştirilecek bir ay vadeli repo ihale miktarını Reuters sisteminin “CBTF” sayfasında ilan edecektir. İhaleler tam iş günlerinde saat 11.00’de, yarım iş günlerinde ise saat 10.30’da gerçekleştirilecek ve sonuçların en geç 30 dakika içinde Reuters sisteminin “CBTG” sayfasında ilan edilmesine özen gösterilecektir. Kuruluşlar, kıymet bildirimlerini tam iş günlerinde saat 12.00’ye, yarım iş günlerinde ise 11.30’a kadar tamamlayarak açık piyasa işlemleri yükümlülüklerini sırasıyla saat 16.45 ve 12.30’a kadar yerine getireceklerdir.

Söz konusu ihalelere 30 Aralık 2011 tarihinde başlanacak olup, bankaların uzun dönem likidite öngörülerini artırmak amacıyla aylık vadede yapılması planlanan toplam fonlama miktarı ile her bir ihale için ilan edilecek ihale miktarının üst sınırı Reuters sisteminin “CBTF” sayfasında duyurulacaktır.

30 Aralık 2011 – 26 Ocak 2012 döneminde bir aylık vadede yapılması planlanan aylık toplam fonlama miktarı için üst sınır 12,0 milyar TL, söz konusu dönemde açılacak her bir ihale miktarına ilişkin üst sınır ise 3,0 milyar TL olarak belirlenmiştir.

Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği istisnai durumlarda planlanandan daha fazla tutarda fonlama yapılabilecek ya da ihale açılmayabilecektir. "

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi