Mercimek ve fasulyede fiyat artışı

Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Ar Şirketler Grup CEO'su Hüseyin Arslan, Türkiye'de mercimek üretiminde yüzde 15, fasulyede ise yüzde 25 düşüş beklediklerini bildirdi. Antalya'da Akdeniz Perakende Konferansı'na katılan Arslan, me

Mercimek ve fasulyede fiyat artışı

Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Ar Şirketler Grup CEO'su Hüseyin Arslan, Türkiye'de mercimek üretiminde yüzde 15, fasulyede ise yüzde 25 düşüş beklediklerini bildirdi.

Antalya'da Akdeniz Perakende Konferansı'na katılan Arslan, mercimeğin üretim alanı olan Güneydoğu'daki olumsuz hava şartlarının bitkinin gelişimini etkilediğini belirtti.

Bu yıl nisan yağmurlarının düzensiz yağdığını ifade eden Arslan, "Ekimlerin başlangıcında beklenen yağmur, daha sonra geldi. Bu da bitkinin gelişimi etkiledi. Şu anda bazı bölgelerde nisan yağmurları hala devam ediyor. Bu durum bitkide stres oluşturdu. Bunun sonucunda mercimekte yüzde 15'e kadar varabilecek bir azalma bekliyoruz." diye konuştu.

Dünyada nohut ve fasulye üretiminde belli bir sıkıntının yaşandığına dikkat çeken Arslan, bu durumun Türkiye'yi de etkileyebileceğini belirtti.

Türkiye'deki fasulye üretim alanlarının çok geniş olmadığını aktaran Arslan, "Bu yüzden fasulyenin gidişatına bakmak lazım. Ancak üretimde yüzde 25 azalma bekleniyor." dedi.

Mercimek ve fasulyede üretime bağlı olarak fiyat artışının yaşanabileceğine işaret eden Arslan, şunları kaydetti: "Mercimek belki bu fiyatlarda olur, belki yükselir. Nohudun Türkiye'deki fiyatı zaten yüksek. Bu seviye korunur. Fasulyeyle ilgili olarak dünya üretimine bakmak lazım."

Arslan, Türkiye'nin bakliyat ihracatının iki sene önceye göre arttığını, bu trendin devam edeceğini dile getirdi. Gıda fiyatlarındaki artışa da değinen Arslan, "20 yıllık bir perspektiften baktığınız zaman dünyada ucuz gıda dönemi kapandı." dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi