Memurlara uyarı geldi!

100 liralık maaş kredisi kullanan, bu borcu ve faizlerini kapatmazsa, 12 ayda 362, 36 ayda 4 bin 470 lira faturayla karşılaşıyor... Memurlara 'maaş kredisi' uyarısı geldi. Maaşında oluşan açığı kapatmak için maaş kredisini kullanan memurlar, krediyi kapat

Memurlara uyarı geldi!

100 liralık maaş kredisi kullanan, bu borcu ve faizlerini kapatmazsa, 12 ayda 362, 36 ayda 4 bin 470 lira faturayla karşılaşıyor...

 

Memurlara 'maaş kredisi' uyarısı geldi. Maaşında oluşan açığı kapatmak için maaş kredisini kullanan memurlar, krediyi kapatma süresine göre kabarık bir borç yüküyle karşı karşıya kalabiliyor.

 

Büro Memur-Sen, memurların maaşlarının ödendiği bankaların maaş kredisi uygulamasına ilişkin bir araştırma yaptı. Genellikle yüzde 4 civarında faizi olan ve maaş kredisi olarak adlandırılan bu kredinin bankamatik kartındaki maaş limitine eklendiği, kullanıldığında faiziyle birlikte ay başında maaştan otomatik olarak çekildiği belirtildi.

 

YAYGINLAŞMAYA BAŞLADI

 Maaş kredisinin rahatça kullanılabilmesi, faizinin yüksekliğinin bazı çalışanlar tarafından farkına varılamaması ya da bazı çalışanların son çare olarak bu yola başvurmaları nedeniyle yaygınlaşmaya başladığına dikkat çekilen araştırmada; çalışanların yüzde 60'ının maaş kredisinin bulunduğu ve bazı memurların bu kredi limitinin hepsini kullandığı vurgulandı. Araştırmada, maaş kredisi kullanımı ve bunun memurlara geri dönüşü konusunda şu örneğe yer verildi:

 

BU ÖRNEĞİ DİKKATLİ OKUYUN

"Bir çalışanın ay içerisinde gelirinden 100 lira daha fazla harcama yapmak zorunda kalması ve bu açığı maaş kredisi ile finanse etmesi durumunda, ay sonunda maaşından yüzde 4 faizi ile birlikte toplam 104 lira kredi borcu tahsil ediliyor. Maaşını 104 lira eksik alan çalışan, bu kez de 104 lira çekebiliyor. Ay sonunda ise faiziyle birlikte 108.16 lira borç ödemesi gerekiyor. Açığını kapatamayan çalışan, aynı şekilde faizlerini de çektiği krediye yansıtırsa, 100 lira borç için 12 ayda 362, 24 ayda bin 664, 36 ayda da toplam 4 bin 470.22 lira faiz ödemek zorunda kalıyor."

 

'DÜZENLEME ŞART'

Yapmış oldukları araştırmayı değerlendiren Bürü Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Merkez Bankası'nın kredi kartı faiz oranlarının azami yüzde 2.12 olacağı yönündeki kararını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Bankaların, kredi kartı azami faiz oranlarından bile çok daha yüksek faizli maaş kredisi uygulamaları ile memurlar mağdur edilmektedir. Bu durumun düzelmesi amacıyla yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için girişimlerimizi sürdüreceğiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler