Meclis Başkanı Ulusoy: Bir meslek grubundan aday oluyorum

Trabzdn Ticaret ve Sanayi Odası Olağanüstü toplandı.9 Şubat 2013 tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimler öncesi yaşanan gelişmelerin ardından TTSO'da bugün olağanüstü toplantı gerçekleştirildi.Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, seçimden bir ay önce Yönet

Meclis Başkanı Ulusoy: Bir meslek grubundan aday oluyorum

Trabzdn Ticaret ve Sanayi Odası Olağanüstü toplandı.

9 Şubat 2013 tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimler öncesi yaşanan gelişmelerin ardından TTSO'da bugün olağanüstü toplantı gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, seçimden bir ay önce Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ile seçimlerle alakalı bir diyaloğu geçtiğini anlattı. Ulusoy şunları söyledi:  "40 yıldır bu meclisteyim. Bundan sonra savaşla hareketle mücadeleyle buraya gelmem. Burada yaşayacağım sürede kimseyle kötü olmak istemem. Bu dönem ben meclise gelirsem arkadaşlarıma da söyledim, İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti İş Konseyi Başkanlığına bir dönem daha seçildim. Son iki üç yıldan beir ABD ile İran arasındaki ilişkilerle alakalı güzel şeyler konuşuldu. İnanıyrum ki ABD ile İran yakında masaya oturacak bunda da büyük rolümüz var diye düşünüyorum. Ben İran ve ABD ile yapılan konuşmalarda her zaman ilgili bakanlara ve hükümete görüşlerimi söyledim, fikirlerini aldıktan sonra başka bir şey de yapmadım, yapmam. Biz politikacı değiliz. Ülke çıkarlarına hareket ettik. Bu son üç yıldaki dönemdeki konuşmalarda İran, Libya, Tunus işi derken bazı şeyler sordum. İnanıyorum ki onlar da İran'la bir araya gelecekler. İran da bizim için çok önemli. Ancak evvela 33 yıldan beri TOBB'u temsilen önce ülkem sonra bölgem ve Trabzon için mücadele yaptım. Kadıya mahkeme mülk olmadığı gibi buraları da değil. Zamanı dolunca herkes gidecek. O nedenle ben yaşadığım kadar bu şehire geldiğim müddetçe kimse bana, 'bu bana karşı oldu demedi demeyecek. Hatta şunu söylüyorum, gerekirse başkan senin grubun varsa bana oy vermeyin. Şu kürsüde olan insan olarak bugüne kadar taraf olmadım olmayacağım, meslek grubundan evvela siz bir meslek gruplarına seçilelim sonra meclise gelelim orada ne gerekiyorsa onu yapalım. Arkadaşlar imza toplayıp bana getirdi. Teamül gereği dörtte bir imza olunca toplanılabiliyor. Toplantıya ilgiden dolayı da teşekkür ediyorum. Bu şehirde işadamı olarak ve mecliste uzun yıllar görev yapan birisi olarak kimseyle kötü günüm olmadığını söyleyebilirim. Sayın Başkanla da bu olmadı. Geçmişte de bu olmadı. Son dönemde de başkanla çalıştık bir sıkıntımız olmadı. 6 tane meslek grubunda oyum var. Bir yerden giriyoruz. Bana ne düşüyorsa onda varım. İnanıyrum ki 95 64'e düştüğü zaman birleşen meslek grupları fedakarlık yapacak. Bu olay Türkiye'nin heryerinde var. İstanbul ile konuştum, 'burada da kıyamet kopuyor' dediler. TTSO bu konuda bütün odalardan çok çok daha iyidir."

 

Devam edecek

Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Meclis Üyesi Sabit Sabır'ın sorusuüzerine eski Başkan Şadan Eren'e ilişkin bir açıklama yaptı. Ulusoy, " Şadan Bey, o da seçime girecek. Aday ise kimse onun yolunu kesmez, biz de birşey diyemeyiz. Başkan'ın onunla ne konuştuğunu ben bilemem. Karar burada yani Meclis'ten çıkacak" dedi.

TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan, seçimlerin TOBB'un ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni yönetmeliklerine ve Bakanlar Kurulu kararıyla Şubat-Mart ayına alındığını söyledi. Gürhan, "Bu görevi doğrudan doğruya hem mesleklerin gruplandırılması hem de NACE kodlamasının yapılması, TOBB'a yaptırıldı. Bu yapılırken TOBB sizin muhasebecilerinizin verdiği bilgi forumları üzerinden yaptı. (Mayıs-Haziran) Bu bilgi forumlarında çeşitli sorular var, herkesi iletişim bilgisi ve yaptığı işlerle alakalı sorular vardı. TOBB bu bilgileri Maliye Bakanlığı ve TÜİK'ten aldı, 1 milyon 300 bin kişinin kodlaması alındı. Bu bilgiler sizlere verildi ve itiraz süresi bildirildi. Oda olarak bizim hiçbir dahlimiz yok. Gruplandırma yönetmeliklerinde ilgili değişiklikler yapıldı ve bakanlık tarafından 29.9.2012 tarihli resmi gazetede yayımlandı. Geçici 3. maddesine uygun olarak yapıldı ve sizlere bildirildi" şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Hakan Gürhan'ın ardından Başkan M.Suat Hacısalihoğlu söz aldı.

Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu şunları söyledi: "Türkiye'de artık uluslararası standartlara uygun hale gelmek üzere NACE kodlama sistemi ön plana geldi ve uzun süreden beri bu sistem için Bakanlık nezdinde çalışmalar sürdürülüyordu. Eskiden bir şirket esas faaliyet almak için epey sıkıntılar yaşıyordu. 

 

Türkiye'deki odalarda bulunan meslek gruplarının sayısında da düşüş yaşandığına işaret eden Başkan Hacısalihoğlu, "Meslek grupları oluşurken örneğin 5-6 inşaat firması sorunlarını tartışırken, sorunlar aynı, o zaman bunları azaltmak mantığı doğru olarak kabul edilen bir düşünce. Madem TTSO'da temsil ediliyor bu kadar fazla sayıda olmasına gerek yok mantığı yer aldı. Gruplama TOBB7un yaptığı bir çalışma.Biz arzu ederdik ki Trabzon'da mec ud halimiz gayet iyi. 35 meslek rubu 95 kişi aynen devam etsin. İtirazlar bizegelince biz de TOBB'a bir yazı yazarak bu gruplamanın tekrar gözden geçirilerek mevcudiyetinin korunması için çalışma yapılmasını talep ettik.Bazı arkadaşlarımız olağanüstü toplantı ile bunu gündeme getirelim dedi. Bu gündem buradan kaynaklanıyor. Bizim gruplarımızın bu şekilde kalması daha uygundu. Çünkü güzel bir çalışma ortamı oluşturmuştuk. Şimdi 35 grubuz  bu sayı 29'a düşürüldü. Sonuç itibariyle bizim yapacağımız çok fazla bir şey yok. Benim de sizlerle aynı fikirde olduğum ortadadır. Arzu ederiz ki istediğimiz şekilde bir sonuç ile karşımıza gelsin.

 

Meclis üyelerinden söz alan Sabit Sabır, Başkan Hacısalihoğlu'nun konuşmasının bazı sorulara cevap verdiğini söyledi. Sabir, ":Bin iş başından yanlış başladı mı sonu da doğru olmaz. Bu NACE'lerin yapılması kolay bir iş değil. NACE kelime olarak bir kere ofsaytta kalmış. Bunun Türkçesi yokmu. Yani herkese bir şifre numarası verilmiş. Biliyorsunuz AB yasak aldığı ve Türkiye de AB'ye girmeyi hedeflediği için bizde idam yasak, yakında homeseksüellerin evlenmesi de bizde de gündeme gelecek. Avrupa'da binr defa Ticaret odalarının kuruluşu Türkiye'deki gibi mi?" diyerek tepkisini dile getirdi.

SABIR: YANLIŞ BİR SEÇİMDİR, BAŞBAKAN'A TELGRAF ÇEKMEYİ TEKLİF EDİYORUM

TOBB'a, Bakanlığa ne oluyor, bizim sayımızı artırsak maddi külfetin altından kalkabilecek kapasitemiz var. Bu iş bir skandaldır. Bakan beyanatı verdi, methediyor. 'Gel seni şuraya kaydedeyim devri bitti' diyor. Tamamen yanlış, şimdi tamamen skandal. Bunun altından çıkılamaz bir duruma getirildi. Örneğin DKİB başkanı her ay beyanat veriyor, 'İhracatımız arttı, fındık rekoltesi şu, yaş sebze meyve ihracatını örnek veriyor. Şu Trabzon'da şu meclise fındık ihracatçısı temsil edilmese iyi mi olur? TOBB ve Bakanlık buranın organizasyonunu yapamaz. Bu işin bozulmasının sebebi bazı hataların yapılmasından geliyor. Fındıkçıları 600 kişilik bir gruba koymuşlar, gıdacısı, fırıncısı var var da var, hani fındıkçı nerede? Bu seçimin büyük yanlışları var ve sadece Trabzon değil Türkiye'de de yapılmamasını istiyorum. Bu konuda başbakana bir telgraf çekilmesini teklif ediyorum" ifadelerini kullandı.

Meclis Üyesi Türkay Gümüş, sistematiğe uygun olarak gelinen noktaya kendilerinin gelmediğini ifade etti. Gümüş şöyle konuştu:
"Bu başkanın ifade ettiği bu ama yapılanların bu olmadığı çok daha farklı durumlala karşı karşıyayız. Muhasebecinin yanlış bildirmesi ile ilgisi yok. 30 Mart'a kadar bu seçi yapılabilecekse neden seçim kararı 9 Şubat'ta alındı. Kanuni bir zaman bize tanınmış. Ali Osman Bey, 4 gruptaki ayrı firmaları bir gruba gelmedi mi? Petrolcüler akaryakıtçılar, servisçile bir gruba gelmedi mi? görünen köy kılavuz istemez. Tüp satan ile yedek parçasatan hangi ortak nokdada buluşturuluyor, yada beyaz eşya, bardak çanak satan ile plastik satan sanayici olan KOSGEB'le TEKMER ile bağı olan birini hangi ortak noktada buluşturdular? Bunun arka planındaki ince hesaplarla ilgili herkesin söyleyecek bir şeyi vardır. Listelerin ekranda 4'e iki kala düşmesinden sonra millet oy peşinde dolanırken, karşı tarafın cenahın ben, '4 gün önce sözümü verdim' demesi nasıl oluyor. Bazı olaylardan dolayı Trabzon sevdam değişmek üzere. Neye rağmen değişiyoruz. Demokrasi var, insanlar sizi talep edecek, gelip o insanlara hizmet edeceksiniz."

 

Meclis Üyesi Ekrem Kayıkçıoğlu,  Oda'ya gençlerin tevessül ettiğini hatırlatarak, bundan da bazılarının çekince duyduğunu ileri sürdü. Kayıkçıoğlu, "2009 yılında grup sayıları artırıldı bunu anlayamadık. Ama daha çok grup olursa kendi grubunda herkes daha çok hizmet eder diye düşündük. Şimdi 2013 gruplar azaltılıyor. O zaman ne düşünüldü de artırıldı, şimdi de düşürmeye başladılar. Bu Mecliste seçimde ilk konuşmada ve şimdi konuşuyorum. İlk konuşmamızda Şadan Bey'le Sarp'ta gümrük açılışına gitmiştik, 'biz de nakliyeciler olarak neden bize bu konuda teklifte bulunulmadı' diye sorduk. Bir tek Suat Bey, özü diledi. Bu seçimlerin 9 Şubat'ta yapılması konusundaki aceleyi anlamış değilim. NACE Kodları ile alakalı yeni gelen bir sistem ona birşey söylemek istemiyorum. Yeni sistemlerde yanlışlıklar olabilir. ,

Meclis Üyesi Hanefi Mahitapoğlu da seçim tarihini erken olarak nitelendirdi. Mahitapoğlu, seçimin iptali ile ilgili avukat yoluyla dilekçe verdiğini belirterek, "Ben bu şehrin ve Ticaret Odası'nın haklarını korumak adına bu süreci takip edeceğim" dedi. Mahitapoğlu, seçimin iptaline ilişkin gerekçeleri hakkında da açıklama yaptı.

Meclis Üyesi Suat Bayraktar, 7. grup olarak sıkıntıları olmadığını söyledi. Yönetim Kurulunu çalıştıranın Meclis olduğunu söyledi. Bayraktar, 'Ben arkadaşların çalıştığına inanıyorum, yeter ki biz mücadele edelim.Belki bu şekilde olursa meclis daha iyi çalışacak ben bunainanıyorum,sıkıntılar olabilir. Ben buradan ayrılıyorum. Hakkınızı helal edin" diye konuştu.

Son olarak söz alan Yönetim Kurulu üyesi İsmail Öztürk, TOBB'un yaptığı gruplandırmalardan dolayı sıkıntılar yaşandığını ve bugünkü olağanüstü toplantının yapıldığını söyledi. Öztürk şöyle konuştu:
"Bu karar 15'inde geldiğinde 16'sında yönetim kurulu toplantısı yaptık. Ben grupların birleşip temsil hakkının kaybolduğunu söyledim. Akabinde seçim kararı aldık. 17'sinde Başkan'a konuyla ilgili yazı yazmasını talep ettik. Sağolsun yazıyı yazdık. Ancak aynı gün de ilçe seçim kuruluna müracaat ederek seçimin yapılması için müracaat ettik. Yönetim Kurulu TOBB'a yazıyı yazmıştır. 1995'te ilk defa Meclis üyesi olarak Melis'e geldim, 2001'den beri de yönetim kurulu üyesiyim. Gruplandırmalar ile ilgili Sayın Bakan Hayati Yazıcı'nın ne kadar bilgisi var bilemiyorum. Bundan sonra süreci takip etmek gerekiyor. Biz oda olarak yazı yazdık ama sonuç ne. NACE'ler için yapılan itirazlar, gruplandırmalar için yapılan itirazların önünü kesmiş oldu."

 

TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan,TOBB'a yazılan yazıya gelen cevabı Meclis üyelerine okudu.

Buna göre,  gelen yazıda seçimlerin ertelenmesinin söz konusu olmadığı ifade edildi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi