LPG kullanıcılarına kritik uyarı

Akaryakıt şirketlerinin LPG pompalarından hava basarak vurgun yaptığı iddiaları, İstanbul Makine Mühendisleri Odası'ndan Gürkan Topuzlar tarafından yalanlandı. Ancak uzmanlar, LPG kullanıcılarının hep aynı istasyondan ikmal yapmaması gerektiğini vurguluyo

LPG kullanıcılarına kritik uyarı
Akaryakıt şirketlerinin LPG pompalarından hava basarak vurgun yaptığı iddiaları, İstanbul Makine Mühendisleri Odası'ndan Gürkan Topuzlar tarafından yalanlandı. Ancak uzmanlar, LPG kullanıcılarının hep aynı istasyondan ikmal yapmaması gerektiğini vurguluyor...
 
İstanbul Makine Mühendisleri Odası LPG Komisyon Başkanı Gürkan Topuzlar, LPG pompalarında teknik olarak hava basılamayacağını söyledi. Aynı zamanda LPG Dispenser üreticisi 2A Mühendislik A.Ş. ve BRC Bostancı Yetkilisi olan Topuzlar, yakıtta yüzde 40’lık avantaj sağlayan LPG sistemine talebin, benzin fiyatlarının 5 TL sınırını aşmasıyla çok fazla arttığını ve vatandaşların LPG’yi araçlarında gönül rahatlığıyla kullandıklarını söyledi. Topuzlar, "LPG’de pompa basıncı ve gaz ısısı arttırılarak hava satılıyor ve LPG’de havalı vurgun yapılıyor” şeklindeki haberlerin doğruyu yansıtmadığını belirtti.
 
Konuyla ilgili soruları cevaplayan Topuzlar, "LPG’nin dolumu yapılırken genleşme olduğu ve sıvı gaz yerine hava basıldığı kesinlikle yanlış bir bilgidir. Bu yolla bir vurgundan söz edilemez. Çünkü bu işlemleri LPG istasyonlarında yapmak teknik olarak imkansızdır. İstasyonlardaki LPG pompaları istense de hava basamaz. Çünkü ölçüm sistemleri sadece geçen likit gazı ölçecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu sistemler en küçük gaz baloncuklarını dahi otomatik olarak ayırıp tanka geri göndermektedir. Gazın fiziksel özellikleri nedeniyle buna müdahale edilemez.” dedi.Topuzlar akaryakıt istasyonlarında yönetmelik gereği, LPG dispenserlerinde ATC denilen ve sıcaklığa bağlı olarak sayaçtan geçen gazın hacmini otomatik olarak düzelten cihazların bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu cihazlar sayesinde LPG tanklarına hava basılması imkansızdır" ifadelerini kullandı.
 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise tüm LPG ve benzin istasyonlarında online denetimi arttırdı. Artık bayilerde, sıcak havalarda genleşmeyi önleyen ATC cihazı olup olmadığı ve aktif olarak çalışıp çalışmadığı tespit edebilen Bakanlık, bu sayede genleşme ile birlikte yakıt kaybının da önüne geçiyor. Bakanlık yetkilileri de son günlerde kamuoyunda yer alan “LPG pompalarında hava basarak vurgun yapılıyor” haberlerini ise yalanladı.
 
VATANDAŞA UYARI
 
LPG kullanıcılarına uyarılarda bulunan yetkililer, hep aynı istasyondan ikmal yapılması gerektiğini ve her defasında aracındaki tank kapasitesine göre 30-40 litre gibi sabit bir miktarda gaz alarak yaptığı kilometreye göre kendi kontrollerini yapmaları gerektiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi