Krizde son 19 günün faturası

Özellikle yabancıların kontrolündeki İMKB'de kayıplar her geçen gün artıyor. Krizin şiddetlenmeye başladığı 29 Eylül tarihinde 36 bin puan olan İMKB endeksi 19 gün gibi kısa sürede yüzde 30 gerileyerek haftayı 25 bin 870 puan olarak kapattı. Söz konusu ta

Krizde son 19 günün faturası

Özellikle yabancıların kontrolündeki İMKB'de kayıplar her geçen gün artıyor. Krizin şiddetlenmeye başladığı 29 Eylül tarihinde 36 bin puan olan İMKB endeksi 19 gün gibi kısa sürede yüzde 30 gerileyerek haftayı 25 bin 870 puan olarak kapattı.

Söz konusu tarihte 196 milyar 287 milyon dolar olan piyasa değeri ise bugün 115 milyar 975 milyon dolara kadar düştü. 19 günlük kayıp 80 milyar dolara ulaştı. Yılbaşından bu yana ise endeksteki kayıp yüzde 53. Ancak düşüşün önemli bir kısmı son bir haftada yaşandı. Dün New York Borsası7nda yüzde 4.6 oranında yükseliş yaşansa da, İMKB'de rekor kayıplar devam etti. Bugün de endeks yüzde 6 oranında değer kaybetti.

Uzmanlar, sıkıntıya giren hedge fonların İMKB'de satışa yöneldiğini ve bu yüzden de Türkiye Borsası'nın diğer piyasalardan ayrıştığını belirtiyor. Hisse satan fonların ise çıkarken döviz aldığı için doların yükselişini sürdürdüğü belirtiliyor.

KRİZ BALKANLARI VURUYOR

Bu arada, durgunluk kaygılarına da kapılan piyasalarda gelişmekte olan ülkelere yönelik endişeler de artıyor. Fitch, Macaristan'ın kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirirken, Ukrayna'nın uzun vadeli kredi notunu "BB-"den "B+"ya düşürdü, görünümü ise negatif olarak teyit etti. Hisse senetleri elden çıkartılırken, dövize geçiş hızlandı.

DOLAR KRİZDE YÜZDE 21 YÜKSELDİ

Kriz döviz cephesinde de sert hareketlere neden oluyor. 29 Eylül tarihinde 1.25 YTL olan dolar bugün 1.52 YTL'ye fırladı. Bu zaman sürecindeki artış oranı ise yüzde 21. 2007 yılını 1.17 YTL olarak tamamlayan doların 10 aylık getirisi yüzde 29. Euro ise bugün yüzde 0.74 artışla 2.0300 YTL seviyesine ulaştı.

TÜRK HALKI SATIŞA GEÇTİ

Analistler, 1.52 seviyesinde dolarda satışların hızlandığını özellikle 1.30-45 YTL aralığında döviz alan Türk halkının bu seviyelerden satışa geçtiğini belirtiyor. Dolardaki yükselişin enflasyonu artıracak bir etkisi olacağı için Merkez Bankası'nın da bu seviyelerin üzerinde müdahale edebileceği belirtiliyor. Döviz piyasasının ateşini söndürmek için faiz artırımının bile gündeme gelebileceği dile getiriliyor.

Öte yandan, tahvil bono cephesinde ise yüksek seyir daralan işlem hacmiyle birlikte devam ediyor. Bugün yüzde 21.70 bileşik seviyesine gelen 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin faizi, pazartesi valörlü işlemlerde yüzde 21.95 bileşik seviyesinde yer aldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler