Kriz her alanı derinden vurdu

Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2008 yılında 1 milyar 237 milyon 143 bin dolar tutarında ihracat yapıldığını söyledi.

Kriz her alanı derinden vurdu

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, birliğin yetki alanında bulunan Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2008 yılında 1 milyar 237 milyon 143 bin dolar tutarında ihracat yapıldığını söyledi. Bir önceki yılda (2007) 1 milyar 252 milyon 595 bin dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan Gürdoğan, 2008 yılında yapılan ihracatta yüzde 1 oranında düşüş yaşandığını dile getirdi.

Bölgeden yapılan ihracatın ürün sıralamasında 502 milyon 283 bin 853 dolarla fındık ve mamullerinin yine ilk sırada geldiğini, bunu 275 milyon 4 bin 311 dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin, 266 milyon 862 bin 949 dolarla da madencilik ürünlerinin izlediğini belirten Gürdoğan, küresel krizin bölgeden yapılan ihracatı etkilediğini vurgulayarak şöyle konuştu:

Küresel krizin yansımaları ülkemizi ve doğal olarak bölgemizi de etkilemiş, bölge ihracatında özellikle 2008 yılının son çeyreğinde başlayan düşüş eğilimi yıllık ihracat rakamlarına da yansımıştır. Trabzon ilinin ihracatı yüzde 2 oranında artarken, Rize ve Artvin illerinin ihracatında ise sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 12 oranında düşüşler yaşanmıştır. 2008 yılında bölgemizden yapılan ihracata bakıldığında, yaş meyve sebze ihracatının 2007 yılına kıyasla yüzde 35 oranında arttığı görülmektedir. Buna karşın fındık mamulleri ihracatının önemli bir kısmının gerçekleştirildiği Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin küresel krizden yoğun biçimde etkilenmesinin bir sonucu olarak fındık mamulleri ihracatında yüzde 13'lük bir düşüş gözlemlenmiştir. Bununla birlikte su ürünleri ihracatında gerçekleşen yüzde 102'lik artış ise kayda değerdir.

2008 YILINDA 10 YENİ ÜLKEYE İHRACAT YAPARAK PAZARLARIMIZI GENİŞLETTİK

Bölgeden 2008 yılında 94 farklı ülkeye ihracat yapıldığını ve en çok ihracat yapılan ülke grubu sıralamasında AB ülkelerinin ilk sırada, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin ise ikinci sırada yer aldığını kaydeden Gürdoğan, Bölgemizden en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti olarak gerçekleşmiştir. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu'na yapılan ihracat yüzde 20, Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapılan ihracat ise yüzde 85 oranında artmıştır. İsveç, Kanada ve Japonya'ya yapılan ihracatta ise belirgin derecede artışlar yaşanmıştır. 2007 yılına ek olarak 10 yeni ülkeye ihracat yapılması ise pazarlarımızın genişlemesi açısından olumlu bir gelişme olmuştur diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi