Kriz gazetecileri de etkiliyor

İngiltere'de giderek derinleşen ekonomik durgunluğun, gazetecilik mesleğinin kalitesini de olumsuz etkilediğini editörlerin kalite ve standartlardan fedakarlık ederek satışları bir noktada tutma çabaları yüzünden her gün yazılı ve görsel basında pek çok h

Kriz gazetecileri de etkiliyor
İngiltere'de giderek derinleşen ekonomik durgunluğun, gazetecilik mesleğinin kalitesini de olumsuz etkilediğini editörlerin kalite ve standartlardan fedakarlık ederek satışları bir noktada tutma çabaları yüzünden her gün yazılı ve görsel basında pek çok hata yapıldığı bildirildi.

Medya Standartları Vakfı (MST) tarafından sektör uzmanlarının da işbirliğiyle yapılan gözlemin ardından hazırlanan raporda, kamuoyunda her geçen gün basının güvenilirliği hakkında büyüyen bir kuşkunun oluştuğuna işaret edildi.

Basında ayrıca giderek artan bir “müdahalecilik” eğiliminin de bulunduğu ifade edilen raporda, bunun da ekonomik kriz dönemlerinde ortaya çıkan bir eğilim olduğu vurgulandı.

İngiliz basınının kendi kendini denetlemek üzere oluşturduğu yapıların olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yetmediğine dikkat çekilen raporda, kamuoyunun gazetecilere olan ve zaten düşük seviyelerde seyreden güveninin iyice düşmeye başladığı uyarısına yer verildi. Rapora göre, İngilizlerin sadece yüzde 7'si gazetelerin sorumlu yayın yaptığına inanıyor, yüzde 75'lik çoğunluk ise gazetelerin “doğru olmadığı bilinen haberlere yer verdiği” görüşünde birleşiyor.

Ülkenin en ciddi kabul edilen yayın organlarının ciddi güven kaybına uğradığı belirtilen raporda, geçmişte gazetecilere güvenin çok daha yüksek olduğu hatırlatıldı. Raporda, 2003 yılında halkın yüzde 65'inin Times ve Guardian gibi saygın gazetelerde çalışan gazetecilere güvendiği, 2008'de yapılan anketin ise bu gruptaki gazetecilere güvenenlerin oranının da yüzde 43'e düştüğünü gösterdiği bildirildi.

Gazetelerin tiraj ve gelir düşüklüğüyle mücadele ederken, insanların özel yaşamına daha çok girdikleri uyarısına da yer verilen raporda, eleman azaltmanın yayın kalitesini ayrıca olumsuz etkilediği vurgulandı.
Raporun yazarları, İngiltere'de basının kendi kendini denetlemesi için kurulan Basınla İlgili Şikayetler Komisyonunun olumsuzluklarla baş edebilmesi için reforme edilmesi gerektiği de vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi