"Kriz en çok dış ticareti vurdu"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizin etkilerinin bugün en çok da dış ticarette görülmeye başlandığını ifade ederek, “Krizin ihracat üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için gereken önlemleri aldık, alıyoruz” dedi.Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (

"Kriz en çok dış ticareti vurdu"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizin etkilerinin bugün en çok da dış ticarette görülmeye başlandığını ifade ederek, “Krizin ihracat üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için gereken önlemleri aldık, alıyoruz” dedi.

Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, 20 yıldır Türkiye'nin dış ticaret atılımına büyük katkılar sağlayan, Türkiye'nin dünya ile ekonomik bütünleşmesini ilerletme yolunda büyük sorumluluklar üstlenen kurul üyelerine ülkesi ve milleti adına teşekkür ettiğini dile getirdi

Son 6 yılda Türkiye adına çok sayıda gurur verici olay yaşandığını ve ekonomide, iç ve dış politikada bir çok alanda gerçekten hem kendilerini hem de milleti sevindiren, gururlandıran, onurlandıran gelişmeler olduğunu kaydeden Erdoğan, hiç çözülmeyecek gibi görünen sorunların çözüldüğüne, hiç değişmeyecek gibi görülen meselelerin değiştiğine herkesin şahit olduğunu söyledi.

Erdoğan, kendisini en çok gururlandıran gelişmeler arasında işverenlerin, sanayicilerin, girişimcilerin ve yatırımcıların yurt dışındaki çabaları ve başarılarının geldiğini ifade ederek, gittiği her ülkede mutlaka en az bir kaç Türk iş adamıyla karşılaştığını, tanıştığını ve sohbet ettiğini anlattı. Bir çok ülkede Türk iş adamları ve müteahhitlerinin yaptığı eserleri gördüğünü, bir çoğunun açılışını yaptığını belirten Erdoğan, görüştüğü hemen her devlet adamının Türk yatırımcıların başarısı, dürüstlüğü ve dinamizminden bahsettiğini ve teşekkürlerini ilettiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye bu gururu yaşattıkları için iş adamlarına teşekkür ederek, “Ben yatırımcımızla, üreticimizle, girişimcimizle gurur duyuyorum. İnanıyorum ki milletimiz de bizimle birlikte bu gururu paylaşıyor” dedi.

Başbakan Erdoğan, küresel ölçekte doğal bir süreçten geçildiğini, bütün dünyayı etkisi altına alan küresel finans veya finansal krizin faturasının yavaş yavaş netleştiğini belirterek, krizin etkilerinin daha net ortaya çıktığını ve bu etkilerin bir süre daha hissedileceğini kaydetti.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Özellikle ABD, Japonya ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde durgunluk belirtileri ortaya çıkmaya başladı. Bir çok ülke negatif büyüme sürecine girdi. Türkiye'nin bu krizden az ya da çok etkileneceğini krizin sinyallerinin alınmaya başladığı ilk andan itibaren ifade etmiştim. Bugün en çok da dış ticaretimizde bu etkiyi görmeye başladık. Son 2 ayda ihracatımızda geçen yılın aynı aylarına göre belirli oranlarda düşüşler oldu. Kasım ayında bu gerileme yüzde 22 oranındaydı. Aralık ayında da yine bir miktar gerileme olacağını görüyoruz. Ancak tüm bu gerilemeye rağmen belirlediğimiz ihracat hedefi olan 125 milyar doları yılbaşında aşıyoruz. Şu anda geriye dönük 12 ayda 129 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşmış durumdayız ki, ne kadar gerileme olursa olsun yine rekor düzeyde bir rakamı yakalamış olacağız. Tabii bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Bunun üzerinde dikkatle ve hassasiyetle durmamız gerekiyor. Krizin ihracat üzerindeki bu olumsuz etkisini azaltmak için gereken önlemleri aldık, alıyoruz.”

“TRT PAYINI YENİDEN BELİRLEYECEĞİZ”

Başbakan Erdoğan, TBMM Genel Kurul görüşmelerinde de ifade ettikleri gibi ihracat ve reel sektör desteğini artırdıklarını, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesini sağlayacak adımları attıklarını anlatarak, Eximbank kaynaklarının artırılmasına ve KOBİ'lerin (küçük ve orta boy işletmeler) desteklenmesine öncelik verdiklerini söyledi.

Bu çerçevede ilk olarak Merkez Bankası ihracat reeskont kredisi limitini 500 milyon dolardan 1 milyar dolara yükselttiklerini ifade eden Erdoğan, “Yani ihracatımıza yıllık 3 milyar dolarlık ek destek sağlamış olduk” dedi. İkinci olarak Hazinenin 2009 yılında sağlayabileceği toplam garanti ve ikraz limitini 1 milyar dolar artırarak 4 milyar dolara çıkardıklarını ifade eden Erdoğan, bu imkanının önemli bir bölümünün ihracatın ve KOBİ'lerin finansmanına yönelik olarak kullanılacağını belirtti.

Başbakan Erdoğan, Eximbank'ın sermayesini, bütçe imkanlarını da göz önüne alarak ihracatın daha fazla desteklenmesini sağlayacak şekilde artırdıklarını anlatarak, ayrıca imalatçı KOBİ'ler ile esnaf ve sanatkarlara yönelik 700 milyon YTL sıfır faizli kredi desteği paketinin KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) tarafından uygulamaya konulduğunu bildirdi.

Vergi borçlarının 18 ay süreyle yıllık yüzde 3 faizle taksitlendirilmesi imkanı getirdiklerini de anımsatan Erdoğan, “Girdi maliyetlerini azaltmak üzere elektrik enerjisi satış fiyatları içinde yer alan TRT payını da yeniden belirleyeceğiz. Özetle gelişmeleri çok yakından takip ettik, ediyoruz ve gerekli önlemleri de yeri ve zamanı geldikçe alıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler