Kriz ABD'nin ekonomik oyunudur

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Kenan Bilgin, dünyayı etkisi altına alan global krizin aslında ABD tarafından son yıllarda dünya üzerinde uyguladığı bir ekonomik ve finansal üs kurma politikasından başka bir şey olmadığına dikk

Kriz ABD'nin ekonomik oyunudur

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Kenan Bilgin, dünyayı etkisi altına alan global krizin aslında ABD tarafından son yıllarda dünya üzerinde uyguladığı bir ekonomik ve finansal üs kurma politikasından başka bir şey olmadığına dikkat çekerek herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

Ülkemizde ise daha kriz gelmeden dedikodusuyla birlikte sarsılma yaşandığına dikkat çeken Bilgin, “Böyle bir krizin olduğunu ben şahsen inanmıyorum. Türkiye'de de aslında kriz yok” dedi.

17 yıldır çay sektörü içinde bulunan ve Sürmene'de Özaltın Çay San. Tic.A.Ş. Genel Müdürlüğü görevini de yürüten Kenan Bilgin, 17 yıl boyunca çay sektörü içinde hiçbir değişikliğin olmadığından yakınarak çay sanayisinin acilen bir standardizasyona oturtulması gerektiğini, bunun olabilmesi için de çay kanununun değiştirilmesinin şart olduğunu vurguladı. 1984 yılında alel acele bir gecede yazılmış olan Çay Kanunu'nun üzerinde bu güne kadar bir değişikliğe gidilmediğini de belirten Bilgin “Bu güne kadar çay sektöründe hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Sadece Tarım Bakanlığı üretim izin belgesi zorunluluğundan dolayı çay işleyen tesislerde kısmi modernizasyon yapılmış ancak bu da yeterli değil. Çay Sanayisi'nin acilen bir standardizasyona oturtulması gerekir. Bununda olabilmesi için Çay Kanunu'nun yeniden gözden geçirilip günümüze ve Avrupa standartlarına göre düzenlenmesi gerekmektedir. Bölgenin ikinci ana ürünü olan çay bitkisinin ömrü bitmek üzeredir. Bu konuda yeni projeler yapılarak bahçelerin ve üretim alanlarının acilen yenilenmesinde fayda vardır. Aksi taktirde ürün kaybına sebebiyet verebileceği gibi zaten zor durumda olan yöre halkının da ekonomisine darbe vuracaktır” diye konuştu.

“KAÇAK ÇAY DAHA DA ARTACAK”
Türkiye'nin kişi başına en çok çay tüketen ülkeler arasında birinci sırada yer aldığını kaydeden Bilgin “Üretimdeki azalmadan doğacak eksiklik kaçak çayla giderilecektir. Kaçak çayla ilgili olarak da acil tedbirler alınması gerekir. Hala daha ülkeye kaçak yollardan çay girmektedir. Bu ekonomik krizlerden dolayı bölge insanının psikolojisi bozulduğundan bölgemizde suçlar artmıştır. Devletimizden bölge insanımızın psikolojisini düzeltmesi için acil tedbirler almasını istiyoruz. Ne gibi? Derseniz; bir kere Devlet sanayicisiyle barışık olacak. Sanayici üvey evlat değildir. Ankara'dan yapılan açıklamalarla burada yapılan icraatlar birbirine uymuyor. İlgili kuruluşlar üzerinde sanayiciye destek verileceği söylense bile sanayicinin önüne bu kuruluşlarca bir sürü engel çıkarılmakta. Bu engellerin kaldırılması, bu işlerin kolaylaştırılması sanayicinin daha kolaylıkla devlet desteği alabilmesi için gerekli düzenlemelerin acilen yapılmasında fayda var diye düşünüyorum”şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi