Kiralık işçi yasası TBMM'den geçti!

Türkiye Büyük Millet Meclisi bir süredir gündemde olan "Kiralık işçi yasası" olarak bilinen esnek çalışma yasasını onayladı. Buna göre çalışan sayısı 10 ve altında olan işverenler, 5 işçiyi geçici olarak çalıştırabilecek. İşçiler 8 ay boyunca çalışabilece

Kiralık işçi yasası TBMM'den geçti!

Türkiye Büyük Millet Meclisi bir süredir gündemde olan "Kiralık işçi yasası" olarak bilinen esnek çalışma yasasını onayladı. Buna göre çalışan sayısı 10 ve altında olan işverenler, 5 işçiyi geçici olarak çalıştırabilecek. İşçiler 8 ay boyunca çalışabilecek.

Kamuoyunda “kiralık işçi yasası” olarak adlandırılan, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi “esnek çalışma” modelleri öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek yasayla küçük işletmeler personelin yarısı kadar geçici işçi çalıştırabilecek. Toplam çalışan sayısı 10 ve daha az olan işyerlerinde, 5 işçiye kadar geçici işçi çalıştırılabilecek. İşverenler 8 ay kiralık işçi çalıştırabilecek. Özel istihdam bürosu ile işveren arasında imzalanan sözleşmenin süresi bittikten sonra çalıştırılmaya devam eden geçici işçiler asıl işçi olarak kabul edilecek.
 
Yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:
 
Geçici iş ilişkisi, özel istihdam büroları aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirme yapılarak kurulabilecek. Özel istihdam büroları, işverenlerle sözleşme yaparak işçisini geçici olarak işverene devredebilecek. Doğum izni ve doğum sonrası kısmi çalışma hakkı kullanan, askerlik hizmetini yapan ve iş sözleşmesi askıya alınan çalışanlar yerine, bu hallerin devamı süresince, başka bir işçi ile geçici iş ilişkisi kurulabilecek. Mevsimlik tarım işlerinde veya temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde, süre sınırı aranmadan geçici iş ilişkisi oluşturulabilecek.
 
EN FAZLA 8 AY
 
İşletmenin iş hacminin öngörülemeyen şekilde artması halinde ve mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları halinde, en fazla 4 ay süresince geçici iş ilişkisi kurulabilecek. Geçici işçi sağlama, mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları haricinde, toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilecek. Sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe geçici işçi çalıştırılamayacak
 
İŞÇİ SAYISININ 4'TE 1'İNİ GEÇMEYECEK
 
Toplu işçi çıkarılan işyerlerinde 8 ay süresince, kamu kurum ve kuruluşlarında, yeraltında maden çıkarılan işyerlerinde geçici işçi çalıştırılamayacak. Grev ve lokavt uygulaması sırasında geçici iş ilişkisi kapsamında işçi çalıştırılamayacak.
İşletmenin iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması halinde geçici iş ilişkisine dayalı çalıştırılan işçi sayısı, işletmedeki toplam işçi sayısının dörtte birini geçemeyecek.Toplam çalışan sayısı 10 ve daha az olan işyerlerinde, 5 işçiye kadar geçici işçi çalıştırılabilecek. İşveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini, fesih tarihinden itibaren 6 ay geçmeden geçici iş ilişkisiyle çalıştıramayacak.
 
GEÇİCİ İŞÇİYE AVANS YA DA BORÇ YOK
 
Geçici işçi, özel istihdam bürosunun hizmet bedeline mahsup edilmek üzere avans ve borç alamayacak. Geçici işçinin çalışma koşulları, bu işçilerin aynı işveren tarafından aynı iş için doğrudan istihdamı halinde sağlanacak koşulların altında olamayacak. Geçici işçinin asıl işvereni, özel istihdam bürosu olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi