"Kimse vergi affı beklemesin"

Unakıtan "Kimse benden vergi affı beklemesin" dedi.Bakan Unakıtan, Eskişehir İli ve İlçeleri Derneği'nin (ESDER) “Eskişehirliler Gecesi” etkinliğine katılmak üzere geldiği kentte, yerel yayın yapan Kanal 26 Televizyonu'ndaki programa katıldı.Burada ekonom

"Kimse vergi affı beklemesin"

Unakıtan "Kimse benden vergi affı beklemesin" dedi.

Bakan Unakıtan, Eskişehir İli ve İlçeleri Derneği'nin (ESDER) “Eskişehirliler Gecesi” etkinliğine katılmak üzere geldiği kentte, yerel yayın yapan Kanal 26 Televizyonu'ndaki programa katıldı.

Burada ekonomik krizle ilgili açıklamalarda bulunan Unakıtan, dünyada büyük bir krizin yaşandığını, uzmanların dünyanın ancak 100 yılda bir görebileceği krizle karşı karşıya kaldığı konusunda hem fikir olduğunu söyledi.

Türkiye'nin de bu krizden etkilendiğini ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:

“Dünya bizden çok daha fazla etkileniyor. Diğer krizlerin aksine özellikle gelişmiş ülkeler etkileniyor bundan. En fazla da ABD. Kriz reel sektörü vurdu. Talepte daralma oluyor. ABD'deki talep daralması Avrupa ülkelerine oradan da Çin'e ve Japonya'ya, herkese yansıyor. Bundan Türkiye'de nasibini alıyor. Bankacılık sistemimiz bu krize, alınan tedbirler nedeniyle biraz daha hazırlıklı yakalandı. Batan bankamız yok. (Bakanım paket açıkla) diyorlar. Yurt dışında batan ya da kötü durumda olan bankaları kurtarmak için paketler hazırlanıyor. Bizde öyle bir şey yok. Bizde olan, dünyadaki ticaret daralmasının reel sektöre yansımasıdır.”

“TALEBİ CANLADIRACAK TEDBİRLERİ ALMAMIZ LAZIM”

Unakıtan, bankaların başta biraz endişelendiğini ve kredileri, sendikasyon kredilerini döndürememe endişesiyle kestiğini anlatarak, şöyle devam etti:

“Ancak, bankalar en zor zamanda bile bunu döndürebildiklerini gördüler. Reel sektör ve finans sektörü bir birine muhtaçtır. Şimdi bankalar daha rahat hareket etmeye başladı. Ama tedbiri elden bırakmadan... Onları da zorlayan şeyler var. Yanlış yere kredi vermelerinden dolayı, onları cezalandıran maddeler var. Bundan çekiniyorlar. Talep daralması nedeniyle reel sektörde sipariş iptalleri var. Dış talep kesilmiş. Talebi canladıracak tedbirleri almamız lazım. Kredi kanallarını daha fazla açmamız gerekir. Merkez Bankası çok güzel tedbirler alıyor. Bankalar reel sektöre daha iyi imkanlarla kredi sunmalı.

Faizlerin düşmeye başladığı Türkiye'de enflasyon hedeflerini 2009'da rahat tuttururuz. Belki daha bile aşağıda olabilir. Bankaların iç para derdi yok. Merkez Bankası fonluyor. Bankalar dış paradan emin olmak istiyorlar. Hak veriyorum. IMF ile görüşmeler sürüyor. Görüşmeler bitince iş alemi de bankalar da çok daha rahatlayacak.”

Bakan Unakıtan, “Vergi affı var mı?” şeklindeki bir soruyu da “Vergi affı yok. Benden kimse vergi affı beklemesin. Yapacağımı (yaparım), yapmayacağımı (yapmam) derim” diye yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler