KDV'de yeni dönem 1 Mayıs'ta başlıyor

Tebliğ, 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek. Buna göre, KDV uygulamaları güncel koşullara uygun bir şekilde revize edilerek, basit ve anlaşılır tek bir tebliğ haline getirildi. Tebliğ ile mevzuattaki dağınıklığın giderilmesi, ihtilaf konusu alanların netleştiril

KDV'de yeni dönem 1 Mayıs'ta başlıyor
Tebliğ, 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek.
 
Buna göre, KDV uygulamaları güncel koşullara uygun bir şekilde revize edilerek, basit ve anlaşılır tek bir tebliğ haline getirildi. Tebliğ ile mevzuattaki dağınıklığın giderilmesi, ihtilaf konusu alanların netleştirilmesi, iade süreçlerinin hızlandırılması ve haksız iadelerin önlenmesi amaçlanıyor.
 
Tebliğ ile 1985 yılından bu yana yayımlanmış tebliğler kaldırılarak tek bir tebliğe dönüştürüldü. Böylece mevzuattaki dağınıklığın önüne geçilmiş olacak. Mevzuatta ve uygulamada yaşanan aksaklıkların önüne geçmek için önemli düzenlemelere gidilecek. Yeni düzenleme ile İfadeler güncellendi, konular, verilen özelgeler de dikkate alınarak örneklerle daha açık ve anlaşılabilir hale getirildi.
 
İmal, inşa, tadil, bakım ve onarım uygulamalarını içeren istisna düzenlemelerinde proje uygulamasına geçildi. Mükellef önceden proje kapsamında hangi malların alınacağı listesini sunacak. Bu kapsamda yapılacak iade ve istisnalara çok daha kolay bir şekilde takip edilip, mükellef açısından kolaylık sağlanacak.
 
İstisna uygulamalarında genel husus ve esaslar açık bir şekilde ortaya konuldu. Tecil ve terkin uygulamasından yararlanacak imalatçıların kapsamı tarımsal üretimi de kapsayacak bir şeklide genişletildi. İlk defa tarımsal üretim yapanlar da tecil, terkin kapsamına alınmış oldu.
 
Yeni düzenleme ile halen uygulamada olan hızlandırılmış iade sisteminden yaralanma koşulları hafifletildi. Bu çerçevede, mükelleflerin bilanço büyüklükleri ile ilgili 4 kriterden 3'nü sağlamış olması yeterli sayılacak. Ayırca çalıştırılması gereken asgari işçi sayısı da 350'den 250'ye düşürüldü. Bu uygulama büyük hacimli mükelleflerin KDV iadelerini herhangi bir inceleme olmaksızın ve 5 iş günü içinde almalarına imkan sağlarken, tebliğ çalışmasıyla bu uygulamadan daha fazla mükellefin yararlanmasına imkan sağlanacak.
 
Daha önce sadece imalat ya da ihracat yapan mükelleflerin yararlanabildiği indirimli teminat uygulaması sistemi, KDV iadesi alan tüm mükelleflerin gerekli şartları sağlaması kaydıyla yararlanabileceği şekle dönüştürüldü.
 
- Yüzde 100 teminat yerine yüzde 4 veya 8 teminat yetebilecek -
 
İndirimli teminat uygulaması sistemiyle gerekli koşulları sağlayan mükellefler, KDV iadelerini yüzde 100 teminat yerine sadece yüzde 4 veya yüzde 8 teminat göstererek alabilecekler. Teminatlar düşürülerek, bu şartları sağlayan bütün mükellefler açısından vergi ve finansman yükünde önemli bir hafiflemeye gidilecek.
 
Tebliğ ile ayrıca, mal teslimlerine yönelik tevkifat uygulamalarından kaynaklanan mahsuben iade incelemesiz ve teminatsız iade alınabilmesine de imkan sağlandı.
 
Yeni düzenleme ile sahte belgeye dayalı KDV iadelerinin önlenmesi amacıyla özel esaslar uygulaması yeni baştan düzenlendi. Bu çalışmayla mevcut sistemde mükelleflerin mağduriyetine yol açan tüm uygulamalar tamamen değiştiriliyor. Özel esaslara alınma kriteri, belge ve işlemin gerçek mahiyetine bakarak belirlendi. Özel esaslara alınmadan önce mükelleflere, yaptıkları işlemin gerçekliğini gelir serbestisi içerisinde her türlü delil ile ispat etme imkanı sağlandı.
 
- Özel esaslar kapsamından çıkış için net kriterler geldi -
 
Özel esaslar kapsamından çıkış için net belirlemeler, kriterler ve koşullar getirildi.
 
Buna göre, özel esaslara alınma tarihinden itibaren aynı fiili, tebliğde belirlenen süreler içerisinde işlememek koşuluyla sahte belge düzenleme raporu olanlar 5 yıl, sahte belge düzenleme tespiti olanlar 4 yıl, sahte belge kullanma raporu olanlar 4 yıl, sahte belge kullanma tespiti olanlar 3 yıl süre geçtikten sonra müracaatlarına gerek kalmaksızın kapsamdan çıkarılacak.
 
Tebliğde, mevcutta özel esaslar kapsamında bulunan mükelleflerin de yararlanması için de geçiş hükümleri öngörüldü. Buna göre, ikinci veya daha alt mükelleflerden kaynaklanan sebeplerle özel esaslar kapsamında bulunan mükellefler, tebliğle getirilen süreleri doldurulan mükellefler ile beyanlarını düzelten veya işlemin gerçekliğini ispat eden mükellefler özel esaslar kapsamından çıkarılabilecek.
 
- İade taleplerine online takip -
 
Öte yandan, mükelleflerin KDV iade taleplerini daha hızlı ve şeffaf şekilde yerine getirmek üzere KDV İade Takip Sistemi, Mayıs ayında tüm Türkiye'de uygulamaya konulacak. Bu kapsamda mükelleflerin iade taleplerini online takip edecekleri yeni bir sistem, hayata geçmiş olacak.
 
Elektronik ortamda KDV Takip Sistemi sayesinde önemli kazanımlar elde edeceklerine işaret eden Şimşek, bu sistemle iade süreçlerinde yaşanan sorunları tespit ederek hızlı çözümler üreteceklerini, iadenin daha hızlı, şeffaf ve sağlıklı yapılmasını sağlayacaklarını ifade etti. Şimşek, "Zaten mükelleflerin bizden talebi de budur. Bizim de bu yönde hakikaten önemli adım atıyor olmamız, bu uygulama açısından çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler