Karşılıksız çeklere hapis cezası geliyor!

 ASO Başkanı Nurettin Özdebir karşılıksız çeklerin ödenmesi için kişilere borcunu ödeyene kadar 'tazyik hapsi' uygulanabileceğini dile getirdi. Uzun süredir iş dünyasının gündeminde olan karşılıksız çekte yaşanan karmaşa konusunda sanayicilerden yeni bir

Karşılıksız çeklere hapis cezası geliyor!

 

ASO Başkanı Nurettin Özdebir karşılıksız çeklerin ödenmesi için kişilere borcunu ödeyene kadar 'tazyik hapsi' uygulanabileceğini dile getirdi.
 
Uzun süredir iş dünyasının gündeminde olan karşılıksız çekte yaşanan karmaşa konusunda sanayicilerden yeni bir öneri geldi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, çekin ödenmesinin sağlanması için “tazyik hapsinin” uygulanabileceğini söyledi. Özdebir, “Tazyik hapsi bu anlamda uygulanabilir. Kişi edimini yerine getirene kadar hapis yatabilir” diye konuştu.
 
PİYASADA GÜVEN AZALDI
 
Radikal gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; Ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Özdebir, bir süredir tartışılan ekonomik önlemlerin harcamaların kısılması anlamında yeni bir fren etkisi yapabileceğini söyledi. Bunun yerine ekonomiyi hızlandıracak tedbirlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özdebir, “Daralmayla birlikte gerek vergisel ödemelerde gerekse işadamlarının kendi aralarındaki ödemelerinde ciddi aksaklıklar olmaya başladı. Çekteki cezanın kalkması da piyasadaki güveni iyice azalttı. İş insanlarının açtığı krediler durursa, çarklar durur. Şu anda ne yazık ki böyle bir durum yaşanıyor” dedi.
 
2008 krizinden bu yana işletmelerin kârlılığının çok düştüğüne ve ilk 500’ün dörtte birinin zarar açıkladığına dikkat çeken Özdebir, bunun için müşteri sigortasının yaygınlaştırılmasını önerdi. Risklerin sigortalanması durumunda risk priminin düşeceğini belirten Özdebir, bu işlemin sigorta şirketleri veya bankalar tarafından yapılabileceğini söyledi.
 
HEP BİRLİKTE TARTIŞALIM
 
Özdebir, çekte eskiden uygulanan hapis cezasının kanuna muhalefet cezası niteliğinde olduğunu ve ödenmeyen çekin akıbetinin hapis cezasından sonra araştırılmadığını söyledi. Şu anda yaşanan sorunun giderilmesi içinse çekin ödenmesini sağlayacak mekanizmalara ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Özdebir şu önerilerde bulundu:
 
“Tazyik hapsi bu anlamda uygulanabilir. Edimini yapana kadar, bir başka deyişle borcunu ödeyene kadar tazyik hapsi gündeme gelebilir. Ayrıca çekini ödemeyen, malını da kaçırabiliyor. Bu nedenle işlemleri aynı gün başlatacak bir süreç söz konusu olmalı. Bu konuda bürokrasi bir çalışma yapıyor. Ama umut ederim ki, bürokrasi ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket etmez. Bu konuların açık platformlarda tartışılması gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler